Landenweb.nl

ARGENTINIE
Godsdienst

To read about ARGENTINA in English - click here

Argentinie verre reizen van ANWB

Steden ARGENTINIE

Buenos aires

Godsdienst

advertentie

Processie ArgentinieFoto: Nestor Troncoso CC2.0 Generic no changes made

Ruim 90% van de bevolking behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk, hoewel maar 20% van de katholieken nog regelmatig naar de kerk gaat. Er bestaat godsdienstvrijheid, de Rooms-Katholieke Kerk is geen staatskerk. Presidentskandidaten moesten tot voor kort katholiek zijn. Pas in 1994 werd het desbetreffende artikel uit de grondwet geschrapt. De Rooms-Katholieke Kerk heeft altijd veel invloed gehad op de Argentijnse samenleving, onder andere in het onderwijs. De leiding van de kerk steunde lange tijd met name de aristocratie en later de vele militaire junta’s. Tot 1966 stond de Katholieke Kerk zelfs nog grondwettelijk onder controle van de regering. Tijdens het Videla-regime distantieerde de Kerk zich pas op het einde van het geweld dat veelvuldig werd toegepast. Er zijn 13 aartsbisdommen en 44 bisdommen.

De beschermheilige van Argentinië is de Heilige Maagd Maria, ‘La Virgen de Luján. Elk jaar op 8 mei en in de eerste week van oktober trekken miljoenen pelgrims uit alle delen van het land naar Luján om te bidden tot de Maagd Maria.

2% van de bevolking, voornamelijk van Duitse afkomst, is protestants, 2% is joods. In Buenos Aires staat er van elke religie wel een kerk, zoals moskeeën, synagogen, een Russich-orthodoxe kkerk en zelfs een Deense protestantse kerk.

In sommige gebieden paste de Rooms-Katholieke Kerk zich aan de indiaanse godsdiensten aan. Met name in de volksfeesten vermengden de verschillende culturen zich eeuwenlang. Zo is in het noordwesten de godsdienst van de Coya-indianen nog nadrukkelijk aanwezig met geheel eigen rituelen als de verbranding van een judasfiguur tijdens het paasfeest.

Ook het carnaval is vaak nog nauw verbonden met de indiaanse mythologie. De feestelijkheden beginnen dan met het uitgraven van de godin van de aarde, Pachamama, die op de laatste dag van het feest weer aan de aarde teruggegeven wordt.

advertentie

ARGENTINIE LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Argentinie | VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Argentinie Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Argentinië
• Argentinie verre reizen van ANWB
• Argentinië Hotels
• Djoser Rondreizen Argentinie
• Rondreizen Argentinie
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Boeken, ook tweedehands, over ARGENTINIE bij Bol.com

Nuttige links

Argentinië informatie - Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Argentinie (N)
Reisverhaal over Patagonië in Chili en Argentinië (N)
Rondreis Argentinie (N)

Bronnen

Argentinië

Van Reemst

Doef, P. van der / Argentinië

Elmar

Encarta Encyclopedie

Holtwijk, I. / Argentinië : het land van Máxima

Bert Bakker

Thielen, J. / Argentinië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems