Steden ARGENTINIE
De vele klimaten die men in Argentinië aantreft, wordt in hoofdzaak bepaald door de grote uitgestrektheid in noord-zuidrichting en door de aanwezigheid van het Andesgebergte langs de westkust van Zuid-Amerika. Argentinië kent verschillende klimaatzones, waarvan de gemiddelde temperatuur naar het zuiden toe afneemt. Zo heeft Argentinië een subtropisch noorden terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst, met de daarbij horende lage temperaturen.
Het noordoosten van het land is vochtig (tot 2000 mm neerslag per jaar) en warm. Buenos Aires, dat ongeveer midden in dit gebied ligt, heeft een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 16°C, een julitemperatuur van 9°C en een januaritemperatuur van 23°C. Over het algemeen heerst hier een gematigd klimaat, met ’s winters temperaturen nauwelijks beneden de 0°C; in de zomer kunnen de temperaturen oplopen naar 40°C. De jaarlijkse neerslag, vaak in vorm van stortbuien, bedraagt ongeveer 940 mm en komt onregelmatig over het jaar voor. De luchtvochtigheid kan vooral in de zomer (december tot en met maart) zeer hoog zijn. Opmerkelijk zijn de snelle temperatuurschommelingen, die in 24 uur tijd een verschil van meer dan 20°C kunnen bedragen. Ook komen er in de winter ronduit zwoele periodes voor en in de zomer regelmatig frisse dagen.
De droge Pampa Seca heeft vrij warme zomers en milde winters. Toch zijn er grote verschillen: in Rosario is het meer dan 300 dagen vrij warm, zuidelijker in Bahia Blanca niet meer dan ca. 150 dagen. In het hele gebied valt gemiddeld maar 400 mm regen per jaar. De Pampa Húmeda is veel vochtiger met veel vegetatie.
De steppen en woestijnen van Patagonië liggen in een zone met overwegend westenwinden. In het voor- en najaar kan het in dit gebied hevig stormen. Het gebied ligt in de regenschaduw van de hoge Cordillera de Andes, waardoor er in het oosten van Patagonië vaak maar 200 mm neerslag per jaar valt.
Argentinië kent twee bijzondere windfenomenen die beide worden veroorzaakt door langstrekkende depressies. De warme, vochtige ‘zonda’ voert als noordelijke wind tropische lucht aan, aan de voorzijde van een depressie. De koude ‘pampero’, zo genoemd omdat de uit het zuiden aangevoerde lucht veelal stof meevoert uit de pampa's, wordt gekenmerkt door krachtige rukwinden die optreden tijdens het passeren van het koufront van de depressie.
ARGENTINIE LINKSAdvertenties Nuttige linksArgentinië informatie - Reizendoejezo (N)Argentinië Reisstart (N) Dieren in Argentinie (N) Reisinformatie Argentinie (N) Reisverhaal over Patagonië in Chili en Argentinië (N) Rondreis Argentinie (N) Artikelen en Reisverhalen over ARGENTINIE
BronnenArgentinië Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems |
|