Landenweb.nl

ANGOLA
Taal

To read about ANGOLA in English - click here

Hotels Angola

Taal

advertentie

Taalkaart PortugeesPhoto: Publiek domein

Algemeen

Het Portugees is de lingua franca van Angola, een taal die is nagelaten door de voormalige koloniale macht, Portugal. Angola is, na Brazilië, het tweede land met het grootste aantal Portugeestaligen. Het Portugees dat in Angola wordt gesproken is veel gemakkelijker te begrijpen dan andere versies van het Portugees, zoals het Braziliaans Portugees. Het wordt namelijk langzamer uitgesproken dan elders en heeft niet de keelklanken van Portugal of de zangerige toon van Brazilië. De schrijfstijl is veel minder formeel dan die van Portugal en iedereen die al beetje Portugees spreekt, zal zich snel kunnen aanpassen aan het Angolees Portugees.
Het Angolees Portugees is doorspekt met woorden uit het Kimbundu en andere lokale talen, maar die zullen door de context waarin ze gebruikt worden, niet veel problemen veroorzaken. Angolese slang is echter zo goed als onbegrijpelijk voor buitenlanders en verandert bovendien ook nog eens voortdurend.

Angolees Portugees

Het Angolese Portugees (Português de Angola) is de officiële taal van Angola, tevens de meest gesproken taal van Angola en is in een aantal opzichten vergelijkbaar met het Braziliaanse Portugees. Het Portugees is in ieder geval de officiële voertaal in regerings- en parlementaire kringen en op scholen. Volgens een onderzoek uit 2014 spreekt bijna 71% van de bevolking van Angola Portugees. De taal is de moedertaal van 39% van de bevolking van het land, terwijl een nog veel groter percentage van de bevolking de taal als tweede taal spreken.

advertentie
Verkeersbord in de Portugese taal
Photo: Felipe Miguel CC 2.0 Generic no changes made

Portugees is ook de meest gesproken en soms de enige taal die wordt gesproken door jongere Angolezen. Portugees sprekende Angolezen zijn talrijker in de stedelijke gebieden van Angola, waar 85% van de bevolking Portugees spreekt. Op het platteland wordt veel minder Portugees gesproken: ongeveer 49% van de mensen in deze gebieden spreekt Portugees.

Andere talen en dialecten

Het Portugees is de enige officiële taal van Angola, maar er worden nog 46 andere talen gesproken in het land, voornamelijk Bantoetalen. Zes (regionale) talen worden beschouwd als officiële Angolese talen: (Angolees) Portugees, Umbundu, Kikongo, Kimbundu, Chokwe, Oshiwambo en Ngangela. Sommige bronnen noemen ook nog Kwanyama en Mbunda.
De Ovimbundu, die een taal spreken die bekend staat als Umbundu, leven hoofdzakelijk in de west-centrale regio van Angola, rond het Benguela Plateau.
Ten noorden van de Ovimbundu, in de noordwestelijke provincies van Angola, wonen de Mbundu, de op één na grootste etnolinguïstische groep en sprekers van de Kimbundu-taal.

Bantoe-talen in Afrika
Photo: User:SUM1 CC4.0 International no changes made

De derde grootste etnolinguïstische groep zijn de Bakongo, die Kikongo spreken en, afgezien van de aangrenzende staten, in het noorden en noordwesten van Angola leven, met name in de provincies Uíge en Zaïre, en in Cabinda. Hoewel, in Cabinda, dat ingeklemd ligt tussen twee Franssprekende landen, de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville, spreken veel mensen net zo goed Frans als, of zelfs beter dan, Portugees. In feite spreekt 90% van de geletterde bevolking in Cabinda Frans, terwijl 10% Portugees spreekt. Een zeer klein aantal Angolezen van voornamelijk Libanese afkomst spreekt Arabisch en/of Frans. Als gevolg van de toenemende betrekkingen tussen Angola en China is er nu een Chinees-sprekende gemeenschap van enkele honderduizenden personen.
De Angolese radio heeft programma's in veertien verschillende talen: Bangala, Chokwe, Fiote, Herero, Kikongo, Kimbundu, Kwanyama, Lunda, Ngangela, Ngoya, Nyaneka, Ovambo, Songo en Umbundu.

Hieronder een overzicht met percentages van de bevolking dat Portugees en/of andere Angolese talen spreekt.

Portugees71,2%
Umbundu23,0%
Kikongo8,2%
Kimbundu7,8%
Chokwe6,5%
Nhaneca3,4%
Nganguela3,1%
Fiote2,4%
Kwanhama2,3%
Muhumbi2,1%
Luvale1,0%
Overige talen3,6%

ANGOLA LINKS

Advertenties
• Hotels Luanda
• VliegenNaar | Goedkope vliegtickets Angola
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ANGOLA bij Bol.com

Nuttige links

Angola Startnederland (N+E)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lonely Planet

Oyebade, Adebayo / Culture and customs of Angola
Greenwood Press

Posthumus, Bram / Angola
Lm Publishers

Scafidi, Oscar / Angola
Bradt

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems