Landenweb.nl

ANGOLA
Klimaat en Weer

To read about ANGOLA in English - click here

Hotels Angola

Klimaat en Weer

advertentie

Klimaattabel Luanda, hoofdstad van AngolaPhoto: Hedwig in Washington, CC 3.0 Unported no changes made

Het klimaat van Angola varieert door de hoogteverschillen en is afhankelijk van de breedtegraad, maar wordt het meest beïnvloed door de relatief koele Benguela Golfstroom, die met name de temperatuur aan de kuststrook draaglijk houdt en de regenval beperkt. In brede zin kan Angola verdeeld worden in vier klimatologische zones: het noorden, met zware regenval en hoge temperaturen; het centraal plateau, vrij droog met gemiddelde temperaturen rond 19ºC en koude nachten; de koele en relatief droge kustvlakte; en tenslotte een uitloper van de Namibwoestijn in het zuiden van Angola met droogte en zeer hoge temperaturen.

Angola kent twee seizoenen: het regenachtige zomerseizoen start officieel op 15 september. De warmste maanden zijn september en oktober, het regenen begint ernstige vormen aan te nemen vanaf november tot in mei. Het droge en koelere seizoen wordt ook wel 'cacimbo' genoemd en duurt van mei tot en met september. Deze periode wordt wel gekenmerkt door loodgrijze luchten en zware ochtendmist, die vaak pas rond het middaguur oplost. In de hoofdstad Luanda valt in deze periode geen druppel regen. Juli en augustus zijn de koelste maanden. De provincies waar de meeste regen valt zijn Cabinda, Malanje, Uíge, Lunda Norte, Lunda Sul, Moxico, Cuando Cubango en Cunene.

advertentie

Benggala Golfstroom, beïnvloed het kimaat van AngolaPhoto: Castell CC 4.0 International no changes made

In het noorden van Angola, waar het hoogland niet meer boven de 1000 meter komt, en in de exclave Cabinda, heerst een tropisch klimaat met een regenseizoen dat duurt van half oktober tot half mei in het westen en van half september tot april in het oosten. Jaarlijks valt er in dit deel van Angola meer dan 1000 mm neerslag. In het westen schijnt de zon relatief weinig, van februari tot en met juni maar zes uur per dag, van juli tot en met januari maar vier of vijf uur per dag. Dit komt door de zware bewolking die boven het gebied hangt, zelfs in het droge seizoen. In het het oosten schijnt de zon gemiddeld veel langer, zeker in het droge seizoen.

ANGOLA LINKS

Advertenties
• Hotels Luanda
• VliegenNaar | Goedkope vliegtickets Angola
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ANGOLA bij Bol.com

Nuttige links

Angola Startnederland (N+E)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lonely Planet

Oyebade, Adebayo / Culture and customs of Angola
Greenwood Press

Posthumus, Bram / Angola
Lm Publishers

Scafidi, Oscar / Angola
Bradt

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems