Populaire bestemmingen ITALIE

Bevolking   

Umbrië telde op 1 januari 2018 884.640 inwoners en is relatief dun bevolkt. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 95 inwoners per vierkante kilometer en Umbrië neemt daarmee de vijftiende plaats in onder de twintig Italiaanse regio's.

Taal

Algemeen

Het Italiaans is de officiële landstaal maar in de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) spreekt men Duits (ca. 200.000 personen), in enkele dalen van Piemonte en Valle d'Aosta wordt veel Frans gesproken (ca. 100.000 personen); in de dalen van de Dolomieten en in de regione Friuli-Venezia Giulia spreekt men Raetoromaans. In de regio Basilicata, in Zuid-Italië, spreekt een deel van de bevolking zelfs Albanees.Het Italiaans wordt ook gesproken in het Zwitserse kanton Ticino (Tessin), in vier bergdalen in het Zwitserse Graubünden, in de Republiek San Marino en in Vaticaanstad. Italiaanse dialecten vindt men verder op (het Franse) Corsica, aan de Côte d'Azur tot en met Nice (Nizza), in Monaco en in de stadskernen van Istrië en nog verspreid in het Joegoslavische Dalmatië. Buiten Italië zijn er in Europa ruim 1 miljoen Italiaans-sprekenden en in Afrika en Noord- en Zuid-Amerika samen ruim 10 miljoen.

Beschaafd Italiaans

De Italiaanse taal is een Romaanse taal en een directe voortzetting en ontwikkeling van het (vulgair) Latijn.
De vraag of het beschaafde Italiaans gebaseerd moest zijn op het Florentijnse dialect of ook elementen van andere dialecten moest bevatten, heeft tot vele en langdurige (tot in de 18de eeuw voortgezette) discussies en controversen aanleiding gegeven: de zogenaamde "questione della lingua". Als norm geldt op dit moment de taal van de beschaafde kringen in de Toscaanse steden en die van Rome.

Enkele Italiaanse woorden en uitdrukkingen:
Alstublieft – per favore een - uno
Dank u – grazie twee - due
Ja – sì drie - tre
No – no tien - dieci
Hallo – Buongiorno zondag - domenica
Tot ziens – arrivederci dinsdag - martedi
Goedenavond – buona sera donderdag - giovedi
Goedenacht – buona notte vrijdag - venerdi
Hoe is het? – come stai? zaterdag - sabato

Dialecten

De Italiaanse dialecten traden, vergeleken met die van andere Romaanse talen als het Frans en het Spaans, betrekkelijk laat als geschreven taal op. Het Latijn handhaafde zich hier als ambtelijke en geleerde taal veel langer dan daar: volop tot begin 17de, sporadisch zelfs nog tot eind 18de eeuw.
De eerste pogingen tot het scheppen van een geschreven landstaal begonnen met de Siciliaanse dichterschool (eerste helft 13de eeuw), iets later volgden het noorden en Toscane. Door historische en geografische oorzaken, maar vooral door Dante, gevolgd door Petrarca en Boccaccio, heeft het Toscaans, speciaal het Florentijnse idioom daarvan, in de 14de eeuw over alle andere dialecten gezegevierd.
Door de typische vorm van het land, met zijn vele geïsoleerde gebieden, maar ook door de vroegere staatkundige verdeeldheid zijn er ca. 1500 dialecten ontstaan. Slechts twee procent van de Italianen zou niet in staat zijn een of ander dialect te spreken.

De Italiaanse dialecten onderscheidt men over het algemeen in:

Een Midden- en Zuid-Italiaanse groep, inclusief Sicilië, welke geheel tot Oost-Romania wordt gerekend en als noordelijke grens een lijn heeft van oostelijk van Rome naar Ancona.

Een Toscaanse groep, met als noordelijke grens de boog van de Apennijnen (Spezia û Rimini), waartoe ook de meeste Corsische tongvallen behoren;

Een Boven-Italiaanse groep, nl. Piemonte, Lombardije (inclusief Ticino), Ligurië, Emilia-Romagna, de zogenaamde Gallo-Italische dialecten, te rekenen tot West-Romania alsmede de drie Venetiën.

Taalhistorisch geldt het Sardisch als zelfstandige Romaanse taal, terwijl de taal van Friuli en het Centraal-Ladinisch tot het Raetoromaans worden gerekend; de Val d'Aosta is Franco-Provencaals.

De naam "italia" kwam voor het eerst voor bij een volksstam in Calabrië, die zich "Vitaloi" noemde. Deze naam vergriekste tot "Italoi" en in 42 v.Chr. gaf de Romein Octavianus het gehele gebied de officiële naam "Italia".

Godsdienst

Ruim 85% van de bevolking behoort officieel tot de rooms-katholieke Kerk. Tot 1984 gold het rooms-katholicisme als de staatsgodsdienst, vastgelegd in de verdragen van Lateranen uit 1929. Het verdrag werd gesloten tussen de Italiaanse leider Benito Mussolini en paus Pius XI. Dat betekende ook dat de rooms-katholieke Kerk op allerlei gebieden voorrechten kreeg boven de andere godsdiensten.
Op 12 februari 1984 ondertekenden de Italiaanse overheid en het Vaticaan een concordaat waarin de principes van het verdrag van Lateranen werden losgelaten en het afgelopen was met de privileges van de rooms-katholieke Kerk.
De rooms-katholieke Kerk is ingedeeld in ca. 300 gebieden, namelijk bijzondere ressorten als vrije prelaturen, abdijen onder een abt of abbas nullius, aartsbisdommen en bisdommen, waarvan een deel rechtstreeks onder de Heilige Stoel valt.
Er zijn verder nog ca. 500.000 protestanten en orthodoxen en ca. 35.000 joden. De belangrijkste protestantse kerk is de Waldenzische Kerk (Italiaans: Chiesa Valdese) die pas sinds 1947 bij wet erkend werd. Andere protestantse kerken zijn lutheranen van de Duits-sprekende gemeenschappen in het noordoosten, methodisten en baptisten. Samen vormen ze de Bond van Protestantse Kerken.
De Unie van Italiaanse Joodse Gemeenten omvat 22 joodse gemeenten. Verder is er nog een kleine moslimgemeenschap in het zuiden van Italië en in de grote steden in het noorden. De meeste moslims (ca. 300.000) komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika.

UMBRIE LINKS

Advertenties
• Umbrie Vliegtickets.nl
• Umbrie Tui Reizen
• Fietsvakantie Umbrie
• Umbrie Kras Reizen
• Umbrie Hotels
• Perugia Vliegtickets Tix.nl
• Umbrië Campings
• Perugia Vliegtickets WTC

Nuttige links

Umbrië Foto's Kees Hulsen
Umbrië Italië Blog (N)
Umbrië Startnederland (N)
Schrijf uw artikel over UMBRIE

Bronnen

BBC - Country Profiles

Beliën, Herman / Toscane, Umbrië en De Marken
Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV

Bisschops, Mike / Droomreis door Toscane & Umbrië : Italië
Travelscript Vof

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Francesio, Giovanni / Umbrië
Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bv

Freeman, G.P. / Umbrië : in de voetsporen van Franciscus
Valkhof Pers

Leeuwen, Geert van / Umbrië
Uitgeverij ANWB

Reichardt, Julia / Ontdek Umbrië
ANWB

Umbrië
ANWB

Zwaans, Dorette / Umbrië : in geuren en kleuren
Edicola Publishing b.v.

laatst bijgewerkt april 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems