Landenweb.nl

Melbourne
 

Bouw je eigen Australie Rondreis

To read about Melbourne in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Melbourne Droomvakanties naar Australie vergelijken

Algemeen

MelbourneMelbourneFoto: Teknorat (CC BY-SA 2.0) no changes made

Melbourne is de hoofdstad van de staat Victoria in Australie. Melbourne is het middelpunt van een uitgebreid grootstedelijk gebied en heeft vier miljoen inwoners volgens de volkstelling van 2009. Sydney is de enige stad in Australië die meer inwoners telt. Melbourne strekt zich uit over 86 km2. Melbourne heeft 30 gemeenten.

De belangrijkste industrieën van Melbourne zijn metaalverwerking, transportmiddelen, textiel en kleding productie, voedselverwerking, meubelen, bouwmaterialen en de vervaardiging van chemische producten, Melbourne is ook Australië's grootste computerproducent. De haven aan de monding van de Yarra River is de grootste haven van Australië. De metropool Melbourne heeft het grootste tramnetwerk van de wereld. De belangrijkste luchthaven is Melbourne Airport. In 2011 is Melbourne uitgeroepen tot meest leefbare stad in de wereld.

advertentie
Bouw je eigen Australie Rondreis Vliegtickets Melbourne Australie

Ligging

Melbourne SkylineMelbourne SkylineFoto: Lokesh CC 2.0 Generic no changes made

Melbourne ligt in de zuidoostelijke hoek van het vasteland van Australië in de staat Victoria. De stad ligt ten noorden van het eiland Tasmanië. Melbourne is gebouwd rond Port Phillip Bay. Stedelijk Melbourne ligt aan de noordkant van Port Philip Bay, op vlak terrein op ongeveer 120 meter boven de zeespiegel.

Het centrum van Melbourne wordt begrensd door de Victoria Street (in het noorden), Yarra River (in het zuiden), de Fitzroy Gardens (in het oosten) en Spencer Street (in het westen).

advertentie
Australie verre reizen van ANWB Hotels Melbourne

Weer

Het weer van Melbourne wordt beïnvloed door de oceaan en is daarom gematigd De temperatuur daalt zelden onder het vriespunt. De gemiddelde dagtemperaturen variëren van 13° C in juli tot 26° C in januari. De jaarlijkse neerslag van 660 mm is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar. Er valt aanzienlijk minder regen dan in het nabij gelegen Sydney en Brisbane en er zijn gemiddeld meer dan 300 dagen met zon. Oktober is meestal de natste maand en januari de droogste. Melbourne heeft schone lucht als gevolg van een voornamelijk oostelijke windrichting die er voor zorgt dat de vervuilde lucht de stad uit waait.

Geschiedenis

Ondertekening van de koop van MelbourneOndertekening van de koop van MelbourneFoto: Publiek domein

Port Philip Bay werd ontdekt door Europeanen in 1802. Dit gebied was een deel van de kolonie van New South Wales. De nederzetting werd gesticht in 1835 toen 500.000 hectaren werden gekocht van de Aboriginals voor de prijs van 40 dekens, 30 bijlen, 100 messen, 50 scharen, 30 spiegels, 200 zakdoeken, 100 kilo bloem en 6 shirts. Het is één van de weinige steden in Australië die niet als strafkolonie hebben dienst gedaan.

Colin Street in Melbourne rond 1839Colin Street in Melbourne rond 1839Foto: Publiek domein

Melbourne is genoemd naar de Engelse staatsman Lord Melbourne, die ten tijde van de stichting van de stad net aan zijn 2de regeringsperiode als minister president van Groot-Brittannië was begonnen en was geboren in het Engelse plaatsje Melbourne in Derbyshire.

Melbourne werd in 1847 officieel uitgeroepen tot een stad door koningin Victoria. In 1851 werd Melbourne de hoofdstad van de nieuw kolonie Victoria.

De bevolking nam in het midden van de 19e eeuw toe toen er goud werd ontdekt. De Gold Rush bracht duizenden immigranten uit alle hoeken van de wereld, waaronder veel Chinezen. Zij bevolkten Chinatown dat werd opgericht in 1851, het is een van de oudste Chinezenwijken van de wereld. In de jaren die volgden werden de meeste grote gebouwen van de stad, zoals de Treasury Building, het Parliament House en ook de Queen Victoria Market gebouwd.

Tegen het eind van de eeuw raakte Melbourne in verval, de huizenprijzen daalden en de stad raakte in een economische depressie. In de begin jaren van de 20e eeuw werd Australië deel van het Gemenebest en Melbourne was de federale hoofdstad tot 1927. Daarna werd het Canberra.

Flinders Street Station in 1927Flinders Street Station in 1927Foto: Publiek domein

Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw begon Melbourne te herstellen. Flinders Street Station werd het drukste station ter wereld en in 1940 had de stad het grootste tramnetwerk van die tijd.

De naoorlogse immigratie bracht een enorme instroom van nieuwe etniciteit naar de stad. Melbourne werd de gastheer van de Olympische Zomerspelen in het jaar van 1956 en er verrezen veel wolkenkrabbers.

In de 21e eeuw legt Melbourn de nadruk op sport en toerisme, bij de stad vind je nu het Australische F1 Grand Prix circuit en in januari is er het australian Open, één van de grand slam tennistournooien. Momenteel zijn er een aantal grote projecten gericht op binnenstedelijke urban revival.

Bezienswaardigheden

Victorian Arts Centre in MelbourneVictorian Arts Centre in MelbourneFoto: Wee Keat Chin (CC BY 2.0) no changes made

Melbourne heeft veel bezienswaardigheden en een rijk culturele leven. Cultuur kreeg een sterke impuls tussen 1968 en 1984, toen werd het Victorian Arts Centre gebouwd op de zuidelijke oever van de Yarra rivier dicht bij het centrum. In het centrum vind je ook de National Gallery of Victoria, de Melbourne Concert Hall, verschillende theaters en diverse zalen.

National Gallery of Victoria in MelbourneNational Gallery of Victoria in MelbourneFoto: Donaldytong CC 3.0 Unported no changes made

De National Gallery of Victoria werd geopend in 1861 en in 1968 verplaatst naar het Arts Centre. Er is een grote collectie Australische ( aboriginal) kunst, van de koloniale periode tot de dag van vandaag. Ook worden er collecties Europese kunst tentoongesteld. Het museum bezit ondermeer meesterwerken van Rembrandt, Rubens en Picasso.

Melbourne Concert HallMelbourne Concert HallFoto: Stephen Bain CC 3.0 Unported no changes made

Melbourne Concert Hall, in het hart van het centrum van de stad, is de belangrijkste concertzaal van de stad en van de hele staat Victoria om grote concerten en opera te zien. Het aanbod beslaat het hele gamma van muzikale producties, van symfonieorkest tot rockconcerten. De grootste zaal in het Victorian Arts Centre, heeft tenminste 2400 zitplaatsen, door zijn moderne design krijgen alle gasten het gevoel dicht bij het podium te zitten.

Rialto Towers in MelbourneRialto Towers in MelbourneFoto: Papphase CC 3.0 Unported no changes made

De Rialto Tower is het hoogste kantoorgebouw van Australië. Het gebouw is 256 meter hoog en werd in 1986 gebouwd. Het Rialto heeft 13.000 half-spiegelende ramen die door de zon van kleur veranderen. Meer dan 335 liften bedienen de bezoekers en dat geeft wel aan hoe gigantisch dit bouwwerk is. Op de 55ste verdieping is een observatieplatform, vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over Melbourne.

Universiteit van MelbourneUniversiteit van MelbourneFoto: Graham Watson CC 2.0 Generic no changes made

De Universiteit van Melbourne is een van de oudste in Australië en werd opgericht in 1853. De campus blijft een belangrijk en integraal onderdeel van het leven in de stad en heeft door de jaren heen bijgedragen aan de welvaart van Melbourne. De universiteir trekt studenten uit heel Australië aan en vele uit andere landen. De universiteit bestaat uit een aantal indrukwekkende historische gebouwen, met mooie architectuur en belangrijke functies. Zo is er een groot centrum voor hedendaagse en traditionele Australische muziek.

Naast de reeds genoemde National Gallery of Victoria zijn er nog veel meer boeiende musea in stad en regio. Hieronder een drietal bezoek tips die de moeite waard zijn.

Melbourne MuseumMelbourne MuseumFoto:Tirin at the Englsh Wiikipedia CC 3.0 Unported no changes made

Het Melbourne Museum heeft grote collecties en inmense zalen en is onderverdeeld in aparte expositieruimtes. Deze ruimtes bevatten informatie over het rijke Aboriginal verleden van de stad, de inheemse wilde dieren in Victoria en een afdeling voor kinderen, vol state-of-the-art, interactieve displays. De wetensschapssectie is vooral opmerkelijk en heeft indrukwekkende dinosaurusskeletten en fossielen.

Scienceworks Museum in MelbourneScienceworks Museum in MelbourneFoto: Wai Hong in het publieke domnein

Het Scienceworks Museum ligt in het district Sportswood. Het museum omvat oude historische gebouwen war onder andere het Planetarium van de stad gevestigd is. Met een enorm scala aan fascinerende wetenschappelijke instrumenten, interactieve opstellingen en indrukwekkende tentoonstellingen, is Scienceworks vooral populair bij kinderen en gezinnen die dit deel van Victoria bezoeken.

Old Melbourne GaolOld Melbourne GaolFoto: Hideki Saito CC 2.0 Generic no changes made

De Old Melbourne Gaol is een museum in een voormalige gevangenis uit 1845. In 1929 werd de gevangenis definitief gesloten. Tijdens een bezoek krijg je een goed beeld van het leven van de gevangenen in die tijd. Je kunt zowel overdag als 's nachts deelnemen aan rondleidingen. Het is een vrij makaber en fascinerend museum met als attracties een geselingsmachine en dodenmaskers van beruchte gevangenen.

Tips

Royal Botanic Gardens in MelbourneRoyal Botanic Gardens in MelbourneFoto: Cookaa CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn vele prachtige parken in Melbourne, de meest bekende is de Royal Botanic Garden met meren, grasvelden en duizenden verschillende bomen en struiken. Er is ook het bijbehorende nationale Herbarium van Victoria met een collectie van 1,2 miljoen gedroogde planten. Het wordt veel gebruikt door wetenschappers en staat internationaal hoog in aanzien.

Melbourne BoottochtMelbourne BoottochtFoto: Nick-D CC 3.0 Unported no changes made

Een boottocht is een van de meest plezierige en ontspannen manieren om Melbourne en omgeving te bekijken. Reguliere bootcruises over de rivier de Yarra vertrekken elke 30 minuten vanaf Prince Walk. Tickets voor de boottochten zijn verkrijgbaar bij de Blue Melbourne River Cruises Kiosk, die bij de Princes Bridge staat en gemakkelijk te vinden is. Melbourne heeft honderden sportvelden, tennisbanen, zwembaden en golfbanen voor de actieve sporter. Zeilen en vissen rond de Port Philip Bay en kytesurfen op de oceaan zijn erg populair en trekken vooral jonge mensen naar Melbourne.

Melbourne LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Melbourne Australie
• Hotels Trivago
• Australie verre reizen van ANWB
• Droomvakanties naar Australie vergelijken
• Hotels melbourne
• Bouw je eigen Australie Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Melbourne
• Boeken, ook tweedehands, over Melbourne bij Bol.com

Nuttige links

Melbourne Start België (N)
Melbourne Verzamelgids (E+N)
Melbourne Reisstart (N+E)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems