Landenweb.nl

SAOEDI-ARABIE
Geografie en Landschap

To read about SAUDI ARABIA in English - click here

Hotels Saoedie-Arabie

Geografie en Landschap

Geografie

Saoedi-Arabië ligt in het Midden Oosten. In het westen grenst het land aan de Rode Zee en de Golf van Akaba. Jordanië is het buurland in het noorden samen met Irak en Koeweit. In het oosten grenst Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. In het zuiden grenst het land aan Jemen. De oppervlakte van Saoedi-Arabië is 2,2 miljoen vierkante kilometer. Saoedi-Arabië is daarmee ongeveer 54 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Saudi-Arabië SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Saoedi-Arabië bestaat uit een plateau, dat naar het oosten toe geleidelijk afhelt. Het westen van dit plateau bestaat uit gebergten. Het hoogste punt bevindt zich in de Jabal al-Abhã met een hoogte van 3133 m. Verder naar het westen toe loopt het gebergte over in de kustvlakte. Langs de Rode Zee is het zeer vruchtbaar. Landinwaarts bestaat het noorden en zuiden uit een grote zand- en steenwoestijn. Ten zuiden van het rotachtige centrale hoogland begint de Grote Arabische woestijn. Tussen de steile randen bevinden zich vruchtbare valleien.

De An-Nafûd-woestijn heeft een oppervlakte van ongeveer 60.000 km2 en is daarmee de grootste van Saoedi-Arabië. De wadi's, droge rivierbeddingen, zijn karakteristiek voor het binnenlandse landschap.

advertentie

Nadjd-plateau, Saoedi-ArabiëPhoto: Baptiste Marcel in het publieke domein

Klimaat en Weer

In het grootste deel van Saoedi-Arabië heerst een woestijnklimaat. Dat wil zeggen dat het's zomers heet en droog is in het binnenland en heet en vochtig in de kustgebieden. In de winter is het koeler en kan het zelfs sneeuwen in de bergen. December en januari zijn de koudste maanden van het jaar. De temperatuur ligt dan langs de Rode Zeekust gemiddeld rond 23°C. Het binnenland kent dan een gemiddelde temperatuur van 13°C. De warmste maanden zijn juli en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt tijdens deze maanden rond de 35°C. Saoedi-Arabië kent weinig regenval.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Er bevinden zich 370 plantensoorten in Saoedi-Arabië. Vele daarvan hebben zich weten aan te passen aan de droogte. In de woestijn groeit bijna niets. Daar bevinden zich alleen wadi's en oasen. In de hoogstgelegen delen van het bergland in het zuidwesten is de begroeiing weelderig. Veel voorkomende vegetatie in Saoedi-Arabië zijn de accacia, conifeer, dadelpalm, jeneverbes, levensboom, olijf en de tamarisk. De nationale boom van Saoedi-Arabië is de dadelpalm.

Dieren

Het aantal dieren is sterk teruggelopen door het te vele jagen van de bedoeïenen. De eens veelvoorkomende inheemse gazellen, luipaarden en dieren zoals de Arabische onyx zijn in aantal afgenomen. Het zuidwestelijke bergland kent een nationaal park waar dassen, hyena's, wolven en vossen beschermd worden. De kameel komt nog veelvuldig in het wild voor. De gier en de havik behoren tot de grotere vogelsoorten die in Saoedi-Arabië leven.

SAOEDI-ARABIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Saoedi-Arabie Cruises Tui
• Saoedi-Arabie Hotels
• Auto huren in Saoedi-Arabie
• Boeken, ook tweedehands, over SAOEDI-ARABIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Saoedi-Arabië (N)
Reizendoejezo - Saoedi-Arabië (N)
Saoedi-Arabië Startsignaal (N+E)
Saudi-Arabië Startnederland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems