Landenweb.nl

SAMOA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Samoaans
  Hoofdstad  Apia
  Oppervlakte  2.831 km²
  Inwoners  200,722
  (2021)
  Munteenheid  tala
  (WST)
  Tijdsverschil  -12
  Web  .ws
  Code.  WSM
  Tel.  +685

To read about SAMOA in English - click here

Vakantie Samoa

Geografie en Landschap

Geografie

advertentie

Samoa SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

De eilanden van Samoa bestaan uit het onafhankelijke West-Samoa en het Amerikaans Samoa. West-Samoa heeft zijn eigen identiteit en tradities het best behouden. Zeker in vergelijking met de overige landen in de Atlantische Oceaan die stuk voor stuk blootstaan aan allerlei invloeden. Op het eiland bevinden zich vulkanen en een aantal delen liggen bedolven onder de verharde lava.

Samoa is gelegen aan de oostkant van de Datumlijn en ten zuiden van de evenaar, ongeveer halverwege Hawaii en Nieuw-Zeeland, in de Polynesische regio van de Stille Oceaan. Het totale landoppervlak is 2934 km² en bestaat uit de twee eilanden Upolu and Savai'i die 99% van het landoppervlak van Samoa beslaan, en acht kleinere eilandjes: de drie eilanden in de Straat van Apolima (Manono Island, Apolima en Nu'ulopa), de vier Aleipata eilanden een eindje ten oosten van Upolu (Nu'utele, Nu'ulua, Namua en Fanuatapu), en het eilandje Nu'usafe'e (kleiner dan 0,01 km² in oppervlakte en ongeveer 1,4 km van de zuidkust van Upolu verwijderd)

De dichtstbijzijnde omliggende eilanden zijn Tokelau in het noorden, Frans Polynesië in het oosten, Niue in het zuiden en Fiji in het westen. Verder naar het noordwesten ligt het eiland Papoea Nieuw-Guinea, in het zuidwesten Australie en verder naar het noordoosten ligt Mexico. Savai'i heeft een oppervlakte van 1700 km2 en Upolu 1115 km2. Het hoogste punt van de Samoa ligt op Savai'i en is genaamd Mount Silisili met een hoogte van 1858 m.

De oppervlakte van Amerikaans Samoa is 197 km2. Tutuila is een lang, smal eiland met veel valleien. De Samoa-eilanden hebben een vulkanische oorsprong. Op Tutuila zijn de meeste vulkanen uitgewerkt, dit in tegenstelling tot de vulkanen op Savai'i en Upolu. Het meest specifieke aan de Samoa eilanden is de vulkanische oorsprong.

advertentie

Pola Iskands voor de kust van TutuilaPhoto: Tavita Togia National Park Service in het publieke domein

Klimaat en Weer

De Samoa-eilanden liggen rond de evenaar, vandaar dat het klimaat heet en vochtig is tijdens de meeste dagen van het jaar. In de maanden november tot en met april is er sprake van het natte seizoen. Het droge seizoen valt in de maanden mei tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur is 26 °C langs de kust. Landinwaarts ligt de temperatuur iets lager, daar is het ook vochtiger en meer bewolkt. Jaarlijks valt er op de Samoa-eilanden gemiddeld 5000 mm neerslag per jaar. December en januari zijn de natste maanden op Amerikaans Samoa. Tussen de maanden november en april is er sprake van het cyclonen en tropische stormen.

Planten en Dieren

Planten

Op de Samoa-eilanden groeit tropisch regenwoud, maar dit wordt bedreigd door de toenemende populatie en de westerse invloeden. Op West-Samoa beslaat het regenwoud slechts 37% van de totale oppervlakte. Op de hoogvlakten van Savai'i, Upolu, Ofu, Olosega en Ta'u groeien boomvarens, grassoorten en andere tropische planten. Vooral op Savai'i en Upolu overheerst de 'banyan' boom. Het tropisch regenwoud op Savai'i bestaat uit 75 plantensoorten.

De nationale boom van Samoa is de kokospalm.

Dieren

Omdat de Samoa-eilanden enigszins afgelegen liggen, ver in de Atlantische Oceaan, leven er weinig wilde diersoorten. Dieren die er wel voorkomen zijn onder andere de Polynesische rat, zoogdieren en vleermuizen. Walvissen en dolfijnen zijn tussen de Samoa-eilanden ook te vinden, afhankelijk van het seizoen. Een bijzondere diersoort op Ta'u is de groene schildpad. Vogels zijn er niet veel op eilanden, omdat de bevolking ze goed te eten vond. Op Amerikaans Samoa bevinden zich ongeveer 59 vogelsoorten. Langs de kustlijn vindt u 900 verschillende tropische vissoorten. Op de eilanden bevinden zich twee nationale parken. In het zuiden van Upolu bevindt zich het O Le Pupu-Pu'e Nationaal Park.

SAMOA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• VliegenNaar | vliegtickets Samoa
• Hotels Samoa
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samoa (N)
Reizendoejezo - Samoa (N)
Samoa Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems