Landenweb.nl

SAMOA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Samoaans
  Hoofdstad  Apia
  Oppervlakte  2.831 km²
  Inwoners  200,722
  (2021)
  Munteenheid  tala
  (WST)
  Tijdsverschil  -12
  Web  .ws
  Code.  WSM
  Tel.  +685

To read about SAMOA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

advertentie

Samoa SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

De eilanden van Samoa bestaan uit het onafhankelijke West-Samoa en het Amerikaans Samoa. West-Samoa heeft zijn eigen identiteit en tradities het best behouden. Zeker in vergelijking met de overige landen in de Atlantische Oceaan die stuk voor stuk blootstaan aan allerlei invloeden. Op het eiland bevinden zich vulkanen en een aantal delen liggen bedolven onder de verharde lava.

Samoa is gelegen aan de oostkant van de Datumlijn en ten zuiden van de evenaar, ongeveer halverwege Hawaii en Nieuw-Zeeland, in de Polynesische regio van de Stille Oceaan. Het totale landoppervlak is 2934 km² en bestaat uit de twee eilanden Upolu and Savai'i die 99% van het landoppervlak van Samoa beslaan, en acht kleinere eilandjes: de drie eilanden in de Straat van Apolima (Manono Island, Apolima en Nu'ulopa), de vier Aleipata eilanden een eindje ten oosten van Upolu (Nu'utele, Nu'ulua, Namua en Fanuatapu), en het eilandje Nu'usafe'e (kleiner dan 0,01 km² in oppervlakte en ongeveer 1,4 km van de zuidkust van Upolu verwijderd)

De dichtstbijzijnde omliggende eilanden zijn Tokelau in het noorden, Frans Polynesië in het oosten, Niue in het zuiden en Fiji in het westen. Verder naar het noordwesten ligt het eiland Papoea Nieuw-Guinea, in het zuidwesten Australie en verder naar het noordoosten ligt Mexico. Savai'i heeft een oppervlakte van 1700 km2 en Upolu 1115 km2. Het hoogste punt van de Samoa ligt op Savai'i en is genaamd Mount Silisili met een hoogte van 1858 m.

De oppervlakte van Amerikaans Samoa is 197 km2. Tutuila is een lang, smal eiland met veel valleien. De Samoa-eilanden hebben een vulkanische oorsprong. Op Tutuila zijn de meeste vulkanen uitgewerkt, dit in tegenstelling tot de vulkanen op Savai'i en Upolu. Het meest specifieke aan de Samoa eilanden is de vulkanische oorsprong.

advertentie

Pola Iskands voor de kust van TutuilaPhoto: Tavita Togia National Park Service in het publieke domein

Klimaat en Weer

De Samoa-eilanden liggen rond de evenaar, vandaar dat het klimaat heet en vochtig is tijdens de meeste dagen van het jaar. In de maanden november tot en met april is er sprake van het natte seizoen. Het droge seizoen valt in de maanden mei tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur is 26 °C langs de kust. Landinwaarts ligt de temperatuur iets lager, daar is het ook vochtiger en meer bewolkt. Jaarlijks valt er op de Samoa-eilanden gemiddeld 5000 mm neerslag per jaar. December en januari zijn de natste maanden op Amerikaans Samoa. Tussen de maanden november en april is er sprake van het cyclonen en tropische stormen.

Planten en Dieren

Planten

Op de Samoa-eilanden groeit tropisch regenwoud, maar dit wordt bedreigd door de toenemende populatie en de westerse invloeden. Op West-Samoa beslaat het regenwoud slechts 37% van de totale oppervlakte. Op de hoogvlakten van Savai'i, Upolu, Ofu, Olosega en Ta'u groeien boomvarens, grassoorten en andere tropische planten. Vooral op Savai'i en Upolu overheerst de 'banyan' boom. Het tropisch regenwoud op Savai'i bestaat uit 75 plantensoorten.

De nationale boom van Samoa is de kokospalm.

advertentie

Dieren

Omdat de Samoa-eilanden enigszins afgelegen liggen, ver in de Atlantische Oceaan, leven er weinig wilde diersoorten. Dieren die er wel voorkomen zijn onder andere de Polynesische rat, zoogdieren en vleermuizen. Walvissen en dolfijnen zijn tussen de Samoa-eilanden ook te vinden, afhankelijk van het seizoen. Een bijzondere diersoort op Ta'u is de groene schildpad. Vogels zijn er niet veel op eilanden, omdat de bevolking ze goed te eten vond. Op Amerikaans Samoa bevinden zich ongeveer 59 vogelsoorten. Langs de kustlijn vindt u 900 verschillende tropische vissoorten. Op de eilanden bevinden zich twee nationale parken. In het zuiden van Upolu bevindt zich het O Le Pupu-Pu'e Nationaal Park.

Geschiedenis

Samoa werd in 1722 ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen.

De hele 19e eeuw werden delen van het Koninkrijk Samoa opgeëist door zowel het Verenigd Koninkrijk, Duitsland als de Verenigde Staten. Toen koning Malietoa Laupepa in 1898 stierf, werd hij opgevolgd door Malietoa Tooa Mataafa.

De VS en het VK steunden echter Malietoa Tanumafili I, de zoon van Laupepa. Amerikaanse en Britse schepen bombardeerden Apia op 15 maart 1899.

In de Samoa Tripartiete Conventie werd besloten om de eilandengroep te verdelen. Het Verenigd Koninkrijk nam de Salomonseilanden, en de Verenigde Staten kregen Amerikaans-Samoa. Duitsland ging het westelijk deel, de huidige staat Samoa, besturen onder de naam Duits-Samoa (1900-1914). De monarchie werd als gevolg van deze conventie afgeschaft. Vanaf 1908 begonnen verschillende groeperingen zich tegen de Duitse overheersing te keren.

Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, in augustus 1914, viel Nieuw-Zeeland Duits-Samoa binnen. Duitsland weigerde de eilanden op te geven, maar de eilanden waren op geen enkele manier verdedigd. Nieuw-Zeeland bezette Duits Samoa zonder één schot te vuren.

Nieuw-Zeeland bleef de eilanden bezetten gedurende de rest van de Eerste Wereldoorlog. Na het Verdrag van Versailles kreeg het land een mandaat over de gebieden, en na de Tweede Wereldoorlog een trustschap van de Verenigde Naties.

Samoa werd officieel onafhankelijk op 1 januari 1962, en was daarmee de eerste onafhankelijke Polynesische staat van de 20e eeuw.

Sinds 16 juni 2007 is Tufuga Efi het staatshoofd van Samoa. In september 2009 gaat Samoa over tot het links rijden. In december 2011 slaat Samoa een dag over en gaat op die manier over de datumgrens om gelijk te komen met haar belangrijkste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. In mei 2012 sluit Samoa zich aan bij de Wereld Handels Organisatie. In juni 2013 wordt besloten dat bij de volgende verkiezingen er een quotum van 10% aan vrouwen in het parlement komt. Bij de verkiezingen van maart 2016 wint de partij van premier Tuila'epa de verkiezingen en omdat er maar 4 vrouwen direct zijn gekozen wordt het quotum direct ingesteld omdat het parlement uit 50 leden bestaat. In juli 2017 wordt Va' aleto Sualauvi II het nieuwe staatshoofd.

De verkiezingen van 2021 hebben ervoor gezorgd dat Fiame Naomi Mata'afa de eerste vrouwelijke premier van Samoa is geworden en een einde gemaakt aan het 23-jarige bewind van Tuilaepa Sailele Malielegaoi. Ze verliet de regerende HRPP-partij en sloot zich in januari aan bij de oppositiepartij FAST. Ze brengt tientallen jaren ervaring mee, waaronder een periode als eerste vrouwelijke vicepremier, om nog maar te zwijgen van haar bekendheid als dochter van de eerste premier en haar koninklijke afkomst.

Bevolking

Op Samoa wonen ongeveer 200.000 mensen, 115.000 hiervan wonen op Upolu. Amerikaans Samoa telt ongeveer 58.000 bewoners, 95% hiervan leeft op Tutuila. De bevolking van zowel West-Samoa als Amerikaans Samoa is robuust, groot en van Polynesische afkomst. Er is veel immigratie naar de Verenigde Staten, Australie en Nieuw-Zeeland.

De bewoners van Amerikaans Samoa hebben de nationaliteit van de Verenigde Staten, terwijl de bewoners van Savai'i en Upolu onafhankelijk zijn. Bewoners van Samoa zijn zeer traditioneel ingesteld en houden zich aan de sociale hiërarchieën. De bevolking is vriendelijk, maar kent veel verschillende gedragscodes. De houding is vaak gereserveerd. In afgelegen dorpen is deze houding sterk aanwezig, omdat daar ook nauwelijks westerse invloeden merkbaar zijn. Families zijn zeer belangrijk en iedereen probeert opgenomen te worden in de grootste families. Hoe groter de familie des te meer macht ze kunnen uitoefenen.

Taal

Zowel op Amerikaans als West-Samoa wordt voornamelijk Samoaans gesproken. Op Amerikaans Samoa spreekt de meerderheid van de bevolking Engels en een groot deel van de bevolking op West-Samoa ook. Behalve met de bewoners in de meer afgelegen dorpen, kunt u met de overige bevolking goed communiceren, zelfs wanneer ze slechts een beetje Engels kunnen spreken.

Het Samoaan is een Polynesische taal en lijkt veel op de taal van Haïti en Hawaii. De taal kent slechts veertien letters waarvan vijf klinkers en negen medeklinkers. Het verschil zit in de uitspraak.

Godsdienst

Religie in Samoa omvat een reeks van groepen, maar bijna 100% van de bevolking van Samoa hangt een vorm van het christelijk geloof aan. De belangrijkste groepen zijn congregationalisten (47%), rooms-katholieken (22%), methodisten (15%).

Samenleving

De regering van West-Samoa regeert naar Britse maatstaven. Volgens de Grondwet moet er om de vijf jaar een nieuw staatshoofd gekozen worden door het parlement. In de praktijk blijkt echter dat dit alleen werkt als het huidige staatshoofd aftreedt: bij het onafhankelijk worden van West-Samoa werd de functie voor het leven toegezegd. Het staatshoofd heeft de bevoegdheid om de minister-president te benoemen en om gratie te verlenen. Nieuwe staatshoofden zullen door de vier rijke families van West-Samoa worden gekozen.

In 1963 werd ("O le Ao o le Malo") Malietoa Tanumafili II staatshoofd (O le Ao o le Malo, wat zoveel betekent als"hoofdman van de regering"). Hij overleed op 12 mei 2007. Op dat moment was hij met 94 jaar het oudste staatshoofd ter wereld. Hij was staatshoofd voor het leven.

Zijn opvolger, Tufuga Efi werd staatshoofd op 16 juni 2007 en is voor 5 jaar gekozen. premier van Samoa is sinds 1998 Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Sinds de onafhankelijkheid van West-Samoa heeft het eiland zich geconcentreerd op een moderne economische ontwikkeling. Deze economie is gebaseerd op de agrarische cultuur van de dorpen en op de primaire producten. 75% van de bevolking leeft van de agrarische sector. De primaire sector voorziet 30% van de bevolking van werk en zorgt voor 80% van de totale export. Ondanks de vele investeringen is de export gedaald en de import gestegen. Door de immigratiestroom naar Amerika is het moeilijk om goed geschoolde arbeiders op de eilanden van Samoa te vinden. Koffie, kopra, bananen en vroeger taro zijn de meest belangrijke exportproducten van West-Samoa. Maar liefst 60% van de bevolking houdt zich bezig met de visserij.

Amerikaans Samoa is een ongeorganiseerd deel van de Verenigde Staten. Niet alle regels van de Amerikaanse Grondwet gelden op dit eiland. Het eiland heeft zijn eigen Grondwet, maar staat onder supervisie van de Verenigde Staten. Ongeveer een derde van de bevolking op Amerikaans Samoa is in dienst van de overheid. De twee vismaatschappijen bieden werk aan een andere een derde deel van de bevolking. Het laatste deel van de bevolking is werkzaam in de dienstverlening en handel. Amerikaans Samoa profiteert van de export naar de Verenigde Staten, omdat deze belastingvrij is.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van Samoa bestaan uit natuurschoon, zoals regenwouden, watervallen, duinen, stranden, de parken en nog veel meer. Het bezoeken van de lokale markten is ook een van de favoriete bezigheden onder toeristen die Samoa bezoeken. Hier vind je exotische tropische vruchten en groenten, ingewikkelde handgemaakte houtsnijwerken, lava-lavas (sarongs) bedrukt in alle kleuren onder de zon en de meest verse vis in de wereld.

Lalomanu Beach op de zuidoostelijke punt van Upolu is een van de meest ongerepte stranden van Samoa. Hier kom je tot rust in het paradijs is de lokale slogan. De zon schijnt op een strook van eindeloos wit zand, je kunt afkoelen in de blauwe lagune of dommelen als een zacht briesje langs je huid strijkt. Lalomanu ligt aan een doorschijnende lagune en de hele weg langs de zuidkust naar Lotofaga is een beschermd zeereservaat. Hier vind je kleurrijke tropische vissoorten. Je kunt ze observeren gewapend met een snorkel en zwemvliezen of met een duikfles.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SAMOA LINKS

Advertenties
• Samoa Vliegtickets.nl
• Vakantie Samoa
• Hotels Samoa
• Rondreis Samoa
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samoa (N)
Reizendoejezo - Samoa (N)
Samoa Startnederland (N+E)
Telefoongids Samoa