Landenweb.nl

SAMOA
Samenleving

To read about SAMOA in English - click here

Vakantie Samoa

Samenleving

De regering van West-Samoa regeert naar Britse maatstaven. Volgens de Grondwet moet er om de vijf jaar een nieuw staatshoofd gekozen worden door het parlement. In de praktijk blijkt echter dat dit alleen werkt als het huidige staatshoofd aftreedt: bij het onafhankelijk worden van West-Samoa werd de functie voor het leven toegezegd. Het staatshoofd heeft de bevoegdheid om de minister-president te benoemen en om gratie te verlenen. Nieuwe staatshoofden zullen door de vier rijke families van West-Samoa worden gekozen.

In 1963 werd ("O le Ao o le Malo") Malietoa Tanumafili II staatshoofd (O le Ao o le Malo, wat zoveel betekent als"hoofdman van de regering"). Hij overleed op 12 mei 2007. Op dat moment was hij met 94 jaar het oudste staatshoofd ter wereld. Hij was staatshoofd voor het leven.

Zijn opvolger, Tufuga Efi werd staatshoofd op 16 juni 2007 en is voor 5 jaar gekozen. premier van Samoa is sinds 1998 Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Sinds de onafhankelijkheid van West-Samoa heeft het eiland zich geconcentreerd op een moderne economische ontwikkeling. Deze economie is gebaseerd op de agrarische cultuur van de dorpen en op de primaire producten. 75% van de bevolking leeft van de agrarische sector. De primaire sector voorziet 30% van de bevolking van werk en zorgt voor 80% van de totale export. Ondanks de vele investeringen is de export gedaald en de import gestegen. Door de immigratiestroom naar Amerika is het moeilijk om goed geschoolde arbeiders op de eilanden van Samoa te vinden. Koffie, kopra, bananen en vroeger taro zijn de meest belangrijke exportproducten van West-Samoa. Maar liefst 60% van de bevolking houdt zich bezig met de visserij.

Amerikaans Samoa is een ongeorganiseerd deel van de Verenigde Staten. Niet alle regels van de Amerikaanse Grondwet gelden op dit eiland. Het eiland heeft zijn eigen Grondwet, maar staat onder supervisie van de Verenigde Staten. Ongeveer een derde van de bevolking op Amerikaans Samoa is in dienst van de overheid. De twee vismaatschappijen bieden werk aan een andere een derde deel van de bevolking. Het laatste deel van de bevolking is werkzaam in de dienstverlening en handel. Amerikaans Samoa profiteert van de export naar de Verenigde Staten, omdat deze belastingvrij is.

advertentie

SAMOA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• VliegenNaar | vliegtickets Samoa
• Hotels Samoa
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samoa (N)
Reizendoejezo - Samoa (N)
Samoa Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems