Landenweb.nl

SAMOA
Geschiedenis

To read about SAMOA in English - click here

Vakantie Samoa

Geschiedenis

Samoa werd in 1722 ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen.

De hele 19e eeuw werden delen van het Koninkrijk Samoa opgeëist door zowel het Verenigd Koninkrijk, Duitsland als de Verenigde Staten. Toen koning Malietoa Laupepa in 1898 stierf, werd hij opgevolgd door Malietoa Tooa Mataafa.

De VS en het VK steunden echter Malietoa Tanumafili I, de zoon van Laupepa. Amerikaanse en Britse schepen bombardeerden Apia op 15 maart 1899.

In de Samoa Tripartiete Conventie werd besloten om de eilandengroep te verdelen. Het Verenigd Koninkrijk nam de Salomonseilanden, en de Verenigde Staten kregen Amerikaans-Samoa. Duitsland ging het westelijk deel, de huidige staat Samoa, besturen onder de naam Duits-Samoa (1900-1914). De monarchie werd als gevolg van deze conventie afgeschaft. Vanaf 1908 begonnen verschillende groeperingen zich tegen de Duitse overheersing te keren.

Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, in augustus 1914, viel Nieuw-Zeeland Duits-Samoa binnen. Duitsland weigerde de eilanden op te geven, maar de eilanden waren op geen enkele manier verdedigd. Nieuw-Zeeland bezette Duits Samoa zonder één schot te vuren.

Nieuw-Zeeland bleef de eilanden bezetten gedurende de rest van de Eerste Wereldoorlog. Na het Verdrag van Versailles kreeg het land een mandaat over de gebieden, en na de Tweede Wereldoorlog een trustschap van de Verenigde Naties.

Samoa werd officieel onafhankelijk op 1 januari 1962, en was daarmee de eerste onafhankelijke Polynesische staat van de 20e eeuw.

Sinds 16 juni 2007 is Tufuga Efi het staatshoofd van Samoa. In september 2009 gaat Samoa over tot het links rijden. In december 2011 slaat Samoa een dag over en gaat op die manier over de datumgrens om gelijk te komen met haar belangrijkste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. In mei 2012 sluit Samoa zich aan bij de Wereld Handels Organisatie. In juni 2013 wordt besloten dat bij de volgende verkiezingen er een quotum van 10% aan vrouwen in het parlement komt. Bij de verkiezingen van maart 2016 wint de partij van premier Tuila'epa de verkiezingen en omdat er maar 4 vrouwen direct zijn gekozen wordt het quotum direct ingesteld omdat het parlement uit 50 leden bestaat. In juli 2017 wordt Va' aleto Sualauvi II het nieuwe staatshoofd.

De verkiezingen van 2021 hebben ervoor gezorgd dat Fiame Naomi Mata'afa de eerste vrouwelijke premier van Samoa is geworden en een einde gemaakt aan het 23-jarige bewind van Tuilaepa Sailele Malielegaoi. Ze verliet de regerende HRPP-partij en sloot zich in januari aan bij de oppositiepartij FAST. Ze brengt tientallen jaren ervaring mee, waaronder een periode als eerste vrouwelijke vicepremier, om nog maar te zwijgen van haar bekendheid als dochter van de eerste premier en haar koninklijke afkomst.

advertentie

SAMOA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• VliegenNaar | vliegtickets Samoa
• Hotels Samoa
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samoa (N)
Reizendoejezo - Samoa (N)
Samoa Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems