Landenweb.nl

NOORDELIJKE MARIANEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Chamorro, Caroliniaans
  Hoofdstad  Saipan
  Oppervlakte  464 km²
  Inwoners  58,145
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  +9
  Web  .mp
  Code.  MNP
  Tel.  +1-670

To read about NORTHERN MARIANA ISLANDS in English - click here

Hotels Trivago

Geografie en Landschap

Geografie

Micronesië (van het Grieks: kleine eilanden) bestaat uit ongeveer 2300 grote en kleine eilanden. De eilanden liggen verspreid in Westelijke Pacific tussen Hawaii en de Filippijnen. Geografisch gezien bestaat Micronesië uit vier archipels: de Marshalleilanden, de Marianen, de Gilbert-eilanden en de Caroline- eilanden. Kiribati, behorend tot Micronesië, omvat ook de Line- en Phoenix- eilanden die officieel tot Polynesië gerekend worden. De afstand van noord naar zuid bedraagt 2572 km en van oost naar west 5056 km. Dit betekent dat de eilanden verspreid liggen over een oppervlakte van meer dan 13 miljoen km2.

De Noordelijke Marianen (officieel: Commonwealth of the Northern Mariana Islands), is een met de Verenigde Staten geassocieerde eilandengroep in de Noord-Pacific en een onderdeel van de Marianen. De Marianen of Mariana-eilanden is een groep eilanden en atollen in de Pacific, met een totale landoppervlakte van 1081 km2 en in totaal 158.000 inwoners. De Noordelijke Marianen behoren tot het werelddeel Oceanië.

De groep is staatkundig verdeeld in het Amerikaanse territorium Guam en de eveneens Amerikaanse Noordelijke Marianen. De Noordelijke Marianen bestaan uit 14 van de 15 eilanden van de Marianen. Het vijftiende en tevens meest zuidelijke eiland is Guam. De Noordelijke Marianen strekken zich over een lengte van 645 km ten noorden van Guam uit. Een gedeelte van de eilanden ligt in de Pacific en de rest ligt in de Filippijnse zee. Alle eilanden zijn of van vulkanische oorsprong of van kalksteen.

advertentie

Ligging Noordelijke MarianenPhoto:TUBS CC 3.0 Unported no changes made

De totale oppervlakte van de Noordelijke Marianen bedraagt 476 km2. De belangrijkste en grootste eilanden zijn Saipan (185 km2) met de belangrijkste stad Garapan, Rota (125 km2), Tinian (98 km2) en Pagan (32 km2). De kleinere eilanden liggen ten noorden van Saipan en zijn ruige vulkanische eilanden. Het hoogste punt (964 meter) ligt op het eilandje Agrihan, maar is naamloos.

Landschap

Pagan is het grootste eiland van de kleinere eilanden. De Maug-eilanden en Sarigan zijn beschermde gebieden. Farallon de Medinilla wordt nog steeds door de Amerikanen gebruikt als militair oefenterrein. De enige actieve vulkanen van Micronesië liggen tussen deze eilanden in. In 1981 werd Pagan na een uitbarsting voor de helft bedekt met lava. In 1990 werden alle 21 inwoners van Anatakan geëvacueerd naar Saipan na een aardbeving van 7.4 op de schaal van Richter. Ook Farallon de Pajaros en Asuncion kennen vulkanische activiteiten.

De Marianen-trog is een onderwatercanyon van 2593 km lang en heeft de grootste oceaandiepte ter wereld, 11.770 meter. In feite zijn de Marianen de toppen van onderwaterbergen. Gemeten vanaf de bodem van de Marianen-trog zijn deze bergen dus nog veel groter dan de Mount Everest.

Saipan is qua inwoneraantal het snelst groeiende eiland en de golfbanen en de toeristenhotels schieten als paddestoelen uit de grond. Het aantal toeristen en gastarbeiders overstijgt nu al het aantal autochtone inwoners van het eiland. Heel jammer is dat het typische Micronesische karakter van het eiland ook langzaam verloren gaat. Saipan heeft aan de zuid- en westkust mooie stranden, een ruige en rotsachtige oostkust, een heuvelachtig binnenland en steile kliffen aan de noordkust.

advertentie

Luchtfoto van Saipan, Noordelijke MarianenPhoto P. Miller (Pdmiller) in het publieke domein

Tinian is sinds de Tweede Wereldoorlog bekend geworden als het eiland van waaruit de vliegtuigen opstegen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zouden gooien. Tinian is het meest “bergachtige” eiland, de hoogste top ligt op 210 meter. Tinian is verder een eiland met groene weiden, verlaten stranden en prachtige vergezichten. Tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden veel bomen gekapt en de vruchtbare grond van Tinian werd gebruikt voor het aanleggen van suikerrietvelden.

Na de oorlog werd de veeteelt weer opgepakt en op dit moment exporteert Tinian weer vlees- en melkproducten naar de andere eilanden. Midden jaren negentig van de 20e eeuw stemden de eilandbewoners in met de vestiging van een casino om zodoende meer buitenlandse valuta binnen te halen. Het noordelijke deel van het eiland is geleast aan de Amerikanen die er eventueel een militaire basis zouden kunnen vestigen. Sinds de sluiting van de militaire bases op de Filippijnen wordt dit deel van Tinian regelmatig gebruikt voor militaire oefeningen.

Rota, gelegen halverwege Guam en Saipan, wordt sinds kort pas bezocht door toeristen van andere eilanden. Inmiddels zijn er enkele hotels gebouwd. Rota heeft zelfs al een jeugdherberg voor de rugzaktoerist. Rota heeft een heuvelachtig landschap met kleine boerderijen en goed bronwater. In het jachtseizoen kan er op herten gejaagd worden.

Songsong is de belangrijkste plaats op het eiland. De economische crisis in Azië had grote invloed op de economie van het eiland; de toeristen bleven weg en de inkomsten daalden drastisch. Door de vele bouwactiviteiten overspoelden buitenlandse werknemers (met name uit de Filippijnen) het eiland.

NOORDELIJKE MARIANEN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Noordelijke Marianen
• Boeken, ook tweedehands, over NOORDELIJKE MARIANEN bij Bol.com

Nuttige links

Noordelijke Marianen Startnederland (N+E)
Reisinformatie Noordelijke Marianen (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N. / Micronesia handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems