Landenweb.nl

NOORDELIJKE MARIANEN
Economie

To read about NORTHERN MARIANA ISLANDS in English - click here

Hotels Trivago

Economie

Sinds de Commonwealth-overeenkomst van start ging, ontvingen de Noordelijke Marianen miljoenen dollars van de Verenigde Staten voor o.a. kapitaalsinvesteringen en allerlei economische projecten. De overheid is tevens de grootste werkgever op de Noordelijke Marianen. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking bedraagt ca. $24.500 (2016). Werkloosheid en armoede onder de Chamorro-bevolking is het grootst doordat 90% van de beroepsbevolking in de private sector ingenomen wordt door laagbetaalde buitenlandse werknemers. De textielindustrie is sterk in opkomst met ca. 12.000 Chinese arbeiders. Ca. 50% van de beroepsbevolking werkt momenteel in de toeristenindustrie.

Continental Airlines vliegt tussen Guam en Saipan, en Freedom Air vliegt tussen Guam, Saipan, Tinian en Rota. Een grote catamaran vaart enkele malen per dag tussen Saipan en Tinian

De landbouw omvat o.m. teelt van maïs, bataat (tropisch knolgewas), tomaten, meloenen, bananen, cassave, citrusvruchten en kokosnoten voor eigen gebruik. Ook wordt er wat vee gehouden en zeevis gevangen.

advertentie

NOORDELIJKE MARIANEN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Noordelijke Marianen
• Boeken, ook tweedehands, over NOORDELIJKE MARIANEN bij Bol.com

Nuttige links

Noordelijke Marianen Startnederland (N+E)
Reisinformatie Noordelijke Marianen (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N. / Micronesia handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems