Landenweb.nl

NOORD-MACEDONIE
Planten en Dieren

To read about NORTH MACEDONIA in English - click here

Noord-Macedonie Tui Reizen

Steden NOORD-MACEDONIE

Skopje

Planten en Dieren

Planten

Door de ligging tussen de mediterrane en Euro-Siberische regio heeft Noord-Macedonië een zeer gevarieerde flora en fauna.

Noord-Macedonië telt ca. 3500 verschillende plantensoorten, variërend van alpenbloemen als de tot ingevoerde soorten als kiwi, granaatappelbomen en rijstplanten. Het grote aantal bloemen trekt weer veel vlinder- en mottensoorten aan, waaronder de kolibrievlinder.

advertentie
Pijnbomen in Pelester, Noord-MacedoniePhoto: Ksenija Putilin CC 2.0 no changes made

Ca. 35% van Noord-Macedonië is bedekt met voornamelijk loofbomenbossen. Minder dan 10% van de bossen blijft het hele jaar door groen, waaronder de Molika, Macedonische of Balkanden. De Molika-den komt het meeste voor in het Pelister Nationale Park.

Dieren

Er leven acht beschermde zoogdiersoorten in Noord-Macedonië, waaronder de bruine beer. De laatste studie uit 1997 noemde een aantal van 160-200, waarvan 70 in het Mavrovo Nationale Park, 30 in Pelister en enkele beren in Galicica. In 1996 werd de jacht op beren verboden, waarna het aantal beren langzaam toenam. Andere beschermde dieren zijn de lynx (ca. 120 exemplaren) en de jakhals.

advertentie
Bruine Beer, Noord-MacedoniePhoto: 44martin88 CC 4.0 no changes made

Wolven zijn niet beschermd, want vormen een bedreiging voor de schapen en koeien van boeren. Elk jaar worden er ca. 350 gedood, waardoor hun aantal op ca. 700 blijft. De verwachting is dat dit aantal zal toenemen omdat de prijs voor een geschoten wolf door de overheid is verlaagd van 100 naar 10 euro.

In de nationale parken leven verder veel zoogdieren als marters, wilde zwijnen, gemzen, herten en reeën. Ondanks dat er jachtvergunningen nodig zijn om op deze dieren te mogen jagen, is hun aantal gereduceerd tot nog maar ca. 25% van de totale populatie. In sommige gebieden is nog maar 7% van het aantal herten in leven.

Noord-Macedonië heeft diverse giftige diersoorten, waaronder de ‘poskog’, een springslang, en verschillende spinnensoorten. Vele hagedissensoorten komen voor in de bergen en het Prespa-Meer is een kikkerparadijs. Schildpadden komen zoveel voor dat ze bijna een plaag vormen. Het eiland Golem Grad, gelegen in het Prespa-meer, staat bekend staand als het ‘Slangeneiland’ vanwege de vele waterslangen die voor de kust van het eiland leven.

In rivieren en meren komen karpers, brasems, meervallen, barbelen en baarzen voor. Strumica-alver, Dojran-alver en Macedonische serpeling zijn uniek voor Macedonië, evenals de Dojran-voorn en de Ohrid-forel. Van de vele kleine vissoorten die in het Ohrid-meer voorkomen, is de ‘plašica’ de meest bekende. Van de schubben worden via een zeer bijzondere techniek de befaamde Ohrid-parels gemaakt.

advertentie
Vale Gier, Noord-MacedoniePhoto: 44martin88 CC 4.0 no changes made

Er leven meer dan 330 inheemse vogelsoorten in Noord-Macedonië, en verder nog ca. 100 trekvogelsoorten. Meer dan vijftig soorten zijn beschermd waaronder gieren en arenden. Een studie uit 2003 telde 35-40 paren vale gieren, 40-60 paren Egyptische gieren en een dozijn arenden rond de Korab-berg en de Šar-bergketen. Zwarte en gewone ooievaars komen steeds minder voor, maar nestelen nog steeds in veel dorpen en steden.

Nationale parken en bijzondere gebieden

Pelister

Het nationale park Pelister (sinds 1948) ligt in het zuidoosten van Noord-Macedonië en heeft een oppervlakte van 12.500 ha. Pelister kent diepe dalen en pieken van meer dan 2000 meter, zoals de Pelister (2601m). Bijzonder zijn de twee gletsjermeren, bekend onder de naam ‘Gorski Oci’.

Pelister telt tien soorten amfibieën, vijftien soorten reptielen, 91 soorten vogels en 35 zoogdiersoorten.

Bijzonder zijn de Pelister rivierzalm (Salmo trutta peristericus) en de Pelagonia rivierzalm (Salmo trutta pelagonicus).

Mavrovo

advertentie
Mavrovo nationaal Park, Noord-MacedoniePhoto: Darko Nikolovski CC 3.0 no changes made

Mavrovo is met een oppervlakte 73.088 ha het grootste nationale park van Noord-Macedonië. Het park bevat de bergtoppen Korab, Desat, de zuidwestelijke delen van Sar Planina, grote delen van Bistra en de noordelijke delen van Krcin.

Het park is voor het grootste gedeelte bedekt met beukenbossen. Door de grote hoogteverschillen heeft Mavroro een rijke flora met meer dan 1000 soorten, waaronder 38 boomsoorten en 35 struiken en heesters. Verder komen er nog 60 endemische en zeldzame plantensoorten voor.

De dierenwereld is ook behoorlijk divers met 40 vogelsoorten (waaronder roofvogels als grijze buizerd, keizerarend, steenarend, bosuil, oehoe, bruine kiekendief, blauwe kiekendief). Verder nog 11 amfibieën, 12 reptielen en 38 zoogdieren, waaronder bruine beer, lynx, gems en wilde kat.

Galicica

De berg Galicica (22.750 ha) werd in 1958 tot nationaal park uitgeroepen en ligt in het uiterste zuidoosten van Noord-Macedonië tussen het meer van Ohrid en het Prespa-meer.

In het nationale park groeien 12 hogere plantensoorten die alleen op de berg Galicica en de kusten van de twee meren voorkomen. Verder vindt men hier een enorme concentratie van vlindersoorten, meer dan 1600 soorten! Verder zeer veel reptielen en amfibieën, net zoveel als in geheel Centraal-Europa samen.

Galicica telt ook nog 266 vogelsoorten (84% van het totaal aantal in Noord-Macedonië) en 51 zoogdiersoorten (62% van het totaal aantal in Noord-Macedonië).

Ezerani

advertentie
Ezerani, Noord-MacedoniePhoto: Taskosmileski CC 3.0 no changes made

Natuurreservaat Ezerani (2080 ha) ligt in de noordelijke kuststreek van het Prespa-meer op een hoogte van 855 meter. Hier leven ca. 200 vogelsoorten, waarvan 104 watervogels. 62 soorten hebben een beschermde status.

Tikves

Natuurreservaat Tikves (10.000 ha) ligt ca. 30 km ten zuiden van de stad Kavadarci. Er leven 23 soorten roofvogels, waarvan er 17 in dit gebied nestelen. ‘Tikves’ is een van de belangrijkste ornithologische gebieden van Europa.

Lokvi-Golemo Konjari

Natuurreservaat Lokvi-Golemo Konjari is het laatste overblijfsel van het vroegere uitgestrekte moerasgebied Pelagonisko Blato. In de overgebleven poelen komt echter nog steeds een unieke dierenwereld voor. Zo is dit voor zover men weet nog de enige plaats ter wereld waar de krabbensoort Chirocephalu pelagonicus voorkomt.

Ploce Litotelmi

Natuurreservaat Ploce Litotelmi bezit een aantal karakteristieke holtes in de bodem, die na een regen- of sneeuwbui vollopen met water en waarin de zeldzame krabbensoort Tanymastix stagnalis voorkomt.

Meer van Ohrid

Door de geïsoleerde ligging en de gunstige hydrografische condities komen er in het Meer van Ohrid meer dan 200 endemische planten en dieren voor, waarvan sommige als levende fossielen beschouwd kunnen worden, zoals een sponzensoort, 27 slakkensoorten en verschillende vissensoorten, waaronder de ‘belvitsa’, een witte forel.

Canyon Matka

Canyon Matka, Noord-MacedoniePhoto: Bijonse CC 3.0 no changes made

Natuurmonument Canyon Matka (5000 ha) ligt 15 km ten zuidwesten van de hoofdstad Skopje. Ca. 20% van de 1000 plantensoorten in dit gebied zijn endemisch of zeldzaam. De meeste bijzondere zijn het Kosanini-viooltje (Viola kosaninii) en de Ramonda nathaliae. Recent zijn er nog twee spinnensoorten en een aantal schorpioenensoorten ontdekt. Bijzonder zijn ook de 119 soorten dag- en 140 soorten nachtvlinders.

Demir Kapija-kloof

De Demir Kapija-kloof is ene van de rijkste ornithologische gebieden van Europa vanwege de aanwezigheid van roofvogels als de vale gier, de aas- of Egyptische gier, de steenarend, de slangenarend, de arendbuizerd, de slechtvalk en de kleine torenvalk.

Orlovo Brdo

Orlovo Brdo is een van de rijkste Noord-Macedonische gebieden qua plantengroei en diversiteit en veel endemische en zeldzame planten en bloemen, o.a. Marianna tulp, Hedysarum macedonicum, Salvia jurisicii, Convolvulus holosericeus, Morina persica en Astragalus parnassi komen hier voor.

NOORD-MACEDONIE LINKS

Advertenties
• Macedonie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Noord-Macedonie
• Djoser Rondreis Noord-Macedonie
• Skopje Hotels
• Transport Macedonië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over NOORD-MACEDONIE bij Bol.com

Nuttige links

Macedonie Eigenpage (N+E)
Macedonië Startkabel (N+E)
Reisinformatie Macedonië (N)
Startpagina Macedonie (N)

Bronnen

Detrez, R. / Macedonië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Evans, T. / Macedonia

Bradt Travel Guides

Zuid-Europa

The Reader's Digest

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems