Landenweb.nl

NOORD-MACEDONIE
Godsdienst

To read about NORTH MACEDONIA in English - click here

Noord-Macedonie Tui Reizen

Steden NOORD-MACEDONIE

Skopje

Godsdienst

Ondanks pogingen van het voormalige Joegoslavië om de diverse staten seculier te houden en religieus leven te ontmoedigen, heeft de neergang van het communisme een opleving van het religieuze leven tot gevolg gehad.

Dit heeft geleid tot een grote saamhorigheid binnen de religieuze groeperingen, maar ook tot conflicten tussen de diverse groeperingen onderling.

Ondanks het feit dat Noord-Macedonië enkele tientallen grote en kleine religieuze gemeenschappen kent, vormen de Macedonische orthodoxe christenen (Slavische Macedoniërs, Serven, Vlachen en een aantal Roma) met ca. 67% een ruime meerderheid. Alle orthodoxe christenen behoren tot de in 1958 gestichte Macedonische autonome orthodoxe Kerk.

Ca. 30% is een soennitische moslim (Albanezen, Turken en een aantal Roma) en de overige 3% van de bevolking is katholiek (sommige Albanezen met Moeder Theresa als beroemd lid), evangelist, jehova, atheïst of bektaši. Ex-president Trajkovski behoorde tot de Methodistische gemeenschap.

Bektaši zijn volgelingen Haci Bektas Veli, grondlegger van de Bektaši-orde, Haci Bektas Veli is een heilige die in de 13e eeuw leefde en veel volgelingen won onder de Anatolische bevolking. Zijn filosofie was een uitwerking van die van de Alevieten, een vrijzinnige groepering binnen de islam.

Alevieten gaan niet naar de moskee, bidden niet vijf keer per dag, doen niet aan de ramadan en de positie van mannen en vrouwen is volkomen gelijk. De echte verschillen tussen Bektaši en de Alevieten zijn door de eeuwen heen zo klein geworden, dat er nauwelijks nog sprake is van verschillen.

advertentie

NOORD-MACEDONIE LINKS

Advertenties
• Macedonie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Noord-Macedonie
• Djoser Rondreis Noord-Macedonie
• Skopje Hotels
• Transport Macedonië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over NOORD-MACEDONIE bij Bol.com

Nuttige links

Macedonie Eigenpage (N+E)
Macedonië Startkabel (N+E)
Reisinformatie Macedonië (N)
Startpagina Macedonie (N)

Bronnen

Detrez, R. / Macedonië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Evans, T. / Macedonia

Bradt Travel Guides

Zuid-Europa

The Reader's Digest

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems