Landenweb.nl

MALDIVEN
Samenleving

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Samenleving

Staatsinrichting

Het aanvankelijke sultanaat werd in 1968 bij grondwet afgeschaft en vanaf die tijd zijn de Maldiven een presidentiële islamitische republiek. De Maldivische president is een zeer machtig man met verschillende belangrijke functies. Hij is hoofd van de regering, religieus leider, hoofd van het justitiële apparaat en opperbevelhebber van het leger. Verder benoemt hij alle rechters en ministers en heeft ook de macht om ze te ontslaan.

Het wetgevende orgaan is het Maldivisch parlement, de Citizen’s Majlis. De Citizen’s Majlis heeft 48 leden. Alle 19 administratieve atollen en de hoofdstad Male kiezen twee leden van de raad. Verder wijst de president nog acht leden aan. Deze burgerraad komt maar drie maal per jaar bij elkaar. Uit het midden van de Citizen’s Majlis worden de meeste ministers gerekruteerd. De leden van de Citizen’s Majlis worden elke vijf jaar op persoonlijke titel tijdens algemene verkiezingen gekozen. Politieke partijen bestaan dus niet op de Maldiven. Om de vijf jaar nomineert de Citizen’s Majlis in een geheime stemming één presidentskandidaat die daarna via een algemeen referendum gekozen wordt door stemgerechtigde Maldiviërs van 21 jaar en ouder. In totaal wist president Maumoon Abdel Gayoom tot nu toe vijf van deze referenda te winnen met overgrote meerderheid van de stemmen.

De 26 natuurlijke atollen zijn verdeeld in 19 administratieve districten geleid door een atolhoofd, de atolhu verin, in de functie van een soort gouverneur. Hij bezoekt elk bewoond eiland van zijn atol éénmaal per maand. Per atol is er ook een islamitisch rechter, een gazi, aanwezig voor de rechtspraak die gebaseerd is op de islam, en andere religieuze aangelegenheden. Gazi’s worden door de president benoemd. Elk bewoond eiland heeft verder een eilandhoofd, een bodukhateeb, die aan het hoofd staat van het eilandbestuur. Zij worden door de bevolking gekozen. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Het onderwijssysteem van de Maldiven is gebaseerd op het Britse systeem. Ook het verplichte schooluniform is een Britse traditie. Het aantal analfabeten ligt op 5% en dat is voor een ontwikkelingsland als de Maldiven opmerkelijk laag. Basisonderwijs is verplicht en ieder bewoond eiland heeft minstens één basisschool. Sommige scholen op de kleinere eilanden zijn zo klein dat ze maar les geven tot en met groep vijf. Voor groep zes en zeven moeten de kinderen dan naar scholen op de grotere eilanden. De leerlingen krijgen 2 tot 4 uur les per dag. Engels als tweede taal wordt al vanaf groep een gegeven. Op privé-schooltjes krijgen kinderen vanaf hun derde jaar al les in taal en rekenen. Alleen in de hoofdstad Male en in Hithadhoo is volledig voortgezet onderwijs op openbare of privéscholen.

Na het vervolgonderwijs is er weinig mogelijk op de Maldiven. Er zijn een aantal beroepsopleidingen en een Instituut voor Islamitische Studies. Voor veel hbo-opleidingen of universitair onderwijs moeten Maldivische studenten naar b.v. India, Engeland, Singapore of het Midden-Oosten. Kinderen tot ongeveer vijftien jaar gaan ook nog naar de “maktab”, een traditionele islamitische school waar het lezen en citeren van de koran geleerd wordt.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems