Landenweb.nl

MALDIVEN
Taal

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Taal

De taal van de Maldiven, het Dhivedi, is geworteld in oude Indo-Iraanse talen (o.a. Sanskriet) en enigszins verwant met het Singalees van Sri Lanka. Zo staat in het Sanskriet voor male en div voor krans en eilanden, samen dus eilandenkrans.

Allerlei andere talen hebben door de eeuwen heen het Dhivedi beïnvloed en we vinden dan ook veel leenwoorden uit o.a. het Tamil, Arabisch, Hindi, Maleis, Engels en Oost-Afrikaans. Er wordt binnen de Maldiven ook nog verschillende dialecten gesproken waarvan die van de door de zuidelijkste atollen het meest afwijkt van het standaard Dhivedi. Het in de hele wereld gebruikte woord atol stamt af van het Maldivische woord atolu.

Om een indruk te geven van het Dhivedi hieronder enkele woorden en zinnetjes. Sommigen daarvan zijn duidelijk afgeleid van het Engels.

Het Dhivedi heeft een eigen schrift, het Thaana. Het Thaana heeft 24 letters en lijkt wat op het Arabisch. Het wordt van rechts naar links geschreven. Deze manier van schrijven werd na de Portugese bezetting in de 16e eeuw ingevoerd. Daarvoor bestonden twee andere schrijfwijzen van het Maldivisch. Allereerst het Eveyla Akuru (oude letters) dat van links van rechts geschreven wordt en op het Singalese schrift leek. De eerste geschreven teksten in het Eveyla Akuru stammen uit de 12e en 13e eeuw. Hierna evolueerde het Eveyla Akuru in de 14e en 15 eeuw tot het Dhives Akuru dat nog tot in de 19e eeuw in gebruik bleef.

Het Dhivedi wordt in fonetisch weergegeven woorden geschreven zonder dat er een eenduidige schrijfwijze is. Vooral bij namen kan dit zeer verwarrend zijn. Zo wordt het eiland Fua Mulaku ook wel geschreven als Foahmmullah, Fuamulak en Foamullah! Voor religieuze teksten wordt vaak het Arabische schrift gebruikt. Veel Maldiviërs spreken en lezen ook Arabisch.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems