MALDIVEN   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De taal van de Maldiven, het Dhivedi, is geworteld in oude Indo-Iraanse talen (o.a. Sanskriet) en enigszins verwant met het Singalees van Sri Lanka. Zo staat in het Sanskriet voor male en div voor krans en eilanden, samen dus eilandenkrans.
Allerlei andere talen hebben door de eeuwen heen het Dhivedi beïnvloed en we vinden dan ook veel leenwoorden uit o.a. het Tamil, Arabisch, Hindi, Maleis, Engels en Oost-Afrikaans. Er wordt binnen de Maldiven ook nog verschillende dialecten gesproken waarvan die van de door de zuidelijkste atollen het meest afwijkt van het standaard Dhivedi. Het in de hele wereld gebruikte woord atol stamt af van het Maldivische woord atolu.
Om een indruk te geven van het Dhivedi hieronder enkele woorden en zinnetjes. Sommigen daarvan zijn duidelijk afgeleid van het Engels.

een – ekeh
vijf – faheh
tien – diheah
honderd - satheyka
bedankt – shukuriyyaa
helpen – eheevaan
goed – faisaa
dokter – dakturu
leraar – teecharu
deur – dhoru
moskee – miskiiy

Het Dhivehi heeft een eigen schrift, het Thaana. Het Thaana heeft 24 letters en lijkt wat op het Arabisch. Het wordt van rechts naar links geschreven. Deze manier van schrijven werd na de Portugese bezetting in de 16e eeuw ingevoerd. Daarvoor bestonden twee andere schrijfwijzen van het Maldivisch. Allereerst het Eveyla Akuru (oude letters) dat van links van rechts geschreven wordt en op het Singalese schrift leek. De eerste geschreven teksten in het Eveyla Akuru stammen uit de 12e en 13e eeuw. Hierna evolueerde het Eveyla Akuru in de 14e en 15 eeuw tot het Dhives Akuru dat nog tot in de 19e eeuw in gebruik bleef.
Het Dhihevi wordt in fonetisch weergegeven woorden geschreven zonder dat er een eenduidige schrijfwijze is. Vooral bij namen kan dit zeer verwarrend zijn. Zo wordt het eiland Fua Mulaku ook wel geschreven als Foahmmullah, Fuamulak en Foamullah! Voor religieuze teksten wordt vaak het Arabische schrift gebruikt. Veel Maldiviërs spreken en lezen ook Arabisch.

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Sundowner wildlife & natuur reizen
• Maldiven Vliegtickets.nl
• Maldiven Tui Reizen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Rondreis Sri Lanka Maldiven Kras
• Hotels Maldiven
• Accommodaties Maldiven
• Maldiven Vliegvakanties WTC
• Eliza was here

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Romans over Maldiven (N)
Rondreis door Maldiven (N)
Schrijf uw artikel over MALDIVEN

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven
Gottmer

Ellis, R. / Maldives
Bradt

Lyon, J. / Maldives
Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven
Elmar

Voigtmann, H. / Malediven
ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems