MALDIVEN   

De Maldiven telden in juli 2014 393.595 inwoners. Op een totaal landoppervlak van 298 km2 betekent dit dat er ca. 1320 inwoners per km2 wonen. Als men de onbewoonde eilanden niet meetelt loopt de bevolkingsdichtheid op tot meer dan 2000 mensen per km2 en de Maldiven behoren daarmee tot de dichtstbevolkte landen ter wereld.
De bevolkingsdichtheid van het eiland waar de hoofdstad op ligt is zelfs extreem hoog. Op 1,8 km2 wonen 65.000 mensen en dat betekent meer dan 35.000 mensen per km2! Het eiland Kandholhudhoo maakt het nog bonter; meer dan 50.000 per km2!! Toch zijn er maar vijf eilanden waar meer dan 4000 mensen wonen. Hithadhoo is met 10.000 inwoners de op een na grootste stad van de Maldiven. De gemiddelde levensverwachting van de Maldiviër bedraagt 75,2 jaar. De bevolkingsopbouw van de Maldiven is zeer ongelijk; zo is ongeveer de helft van de bevolking jonger dan 25 jaar.
Er zijn bijna geen aparte bevolkingsgroepen in de Maldiven. Het homogene volk laat alleen verschillende raskenmerken zien van alle immigranten die zich in de loop der eeuwen op de Maldiven gevestigd hebben. De enige etnische minderheid vormen de oud-bewoners van het eiland Giravaaru. Deze afstammelingen van Tamils uit Sri Lanka met hun donkere huid en eigen dialect wonen verspreid over enkele eilanden doordat hun eigen eiland onbewoonbaar is verklaard.
De enige buitenlanders die min of meer permanent op de Malediven verblijven zijn gastarbeiders uit India, Sri Lanka en Bangladesh.
Vanaf de middeleeuwen kenden de Maldiven een vrij strakke klassenindeling. De hoogste klasse bestond uit vrienden en familie van de sultans. Fanditha’s, traditionele genezers, ambachtslui en schippers (keyolhu’s) behoorden tot de middenklasse. Vissers en zeelui behoorden tot de laagste klasse. Helemaal onderaan de sociale ladder stonden de toddy-tappers die kokosnoten oogstten en sap tapten uit de bast van de kokospalm. Deze indeling speelt nu geen grote rol meer. Door economische vooruitgang en een hoger algemeen opleidingsniveau zijn de verschillen veel minder duidelijk geworden.
Bijzonder is dat het echtscheidingspercentage op de Maldiven rond de 80% ligt (Nederland ca. 30%). Belangrijke redenen hiervoor zijn dat er tot 1996 op zeer jonge leeftijd getrouwd werd en de zeer soepele echtscheidingsprocedures. De overheid probeerde deze praktijken terug te dringen. De minimumleeftijd waarop men mag trouwen ligt is nu op 18 jaar gezet. Officieel moet men nu via de rechter echtscheiding aanvragen.


MALDIVEN LINKS

Advertenties
• Cheaptickets Maldiven
• Malediven
• FOX Verre Reizen van ANWB Maldiven
• Rondreis Sri Lanka Maldiven Kras
• Maldiven Zonvakanties WTC
• Strandvakanties Malediven
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Hotels Maldiven
• Eliza was here

Nuttige links

Maldiven Jouwpagina (N)
Maldiven Reisforum (N)
Maldiven Reisfoto's
Maldiven Reisstart (N)
Maldiven Verzamelgids (N)
Reisfoto's Maldiven
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Romans over Maldiven (N)
Rondreis door Maldiven (N)
Schrijf uw artikel over MALDIVEN

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven
Gottmer

Ellis, R. / Maldives
Bradt

Lyon, J. / Maldives
Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven
Elmar

Voigtmann, H. / Malediven
ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems