Landenweb.nl

MALDIVEN
Bevolking

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Bevolking

De Maldiven telden in juli 2017 392.709 inwoners. Op een totaal landoppervlak van 298 km2 betekent dit dat er ca. 1309 inwoners per km2 wonen. Als men de onbewoonde eilanden niet meetelt loopt de bevolkingsdichtheid op tot meer dan 2000 mensen per km2 en de Maldiven behoren daarmee tot de dichtstbevolkte landen ter wereld.

De bevolkingsdichtheid van het eiland waar de hoofdstad op ligt is zelfs extreem hoog. Op 1,8 km2 wonen 65.000 mensen en dat betekent meer dan 35.000 mensen per km2! Het eiland Kandholhudhoo maakt het nog bonter; meer dan 50.000 per km2!! Toch zijn er maar vijf eilanden waar meer dan 4000 mensen wonen. Hithadhoo is met 10.000 inwoners de op een na grootste stad van de Maldiven. De gemiddelde levensverwachting van de Maldiviër bedraagt 75,8 jaar. De bevolkingsopbouw van de Maldiven is zeer ongelijk; zo is meer dan 40% vande bevolking jonger dan 25 jaar.

Er zijn bijna geen aparte bevolkingsgroepen in de Maldiven. Het homogene volk laat alleen verschillende raskenmerken zien van alle immigranten die zich in de loop der eeuwen op de Maldiven gevestigd hebben. De enige etnische minderheid vormen de oud-bewoners van het eiland Giravaaru. Deze afstammelingen van Tamils uit Sri Lanka met hun donkere huid en eigen dialect wonen verspreid over enkele eilanden doordat hun eigen eiland onbewoonbaar is verklaard.

De enige buitenlanders die min of meer permanent op de Malediven verblijven zijn gastarbeiders uit India, Sri Lanka en Bangladesh.

Vanaf de middeleeuwen kenden de Maldiven een vrij strakke klassenindeling. De hoogste klasse bestond uit vrienden en familie van de sultans. Fanditha’s, traditionele genezers, ambachtslui en schippers (keyolhu’s) behoorden tot de middenklasse. Vissers en zeelui behoorden tot de laagste klasse. Helemaal onderaan de sociale ladder stonden de toddy-tappers die kokosnoten oogstten en sap tapten uit de bast van de kokospalm. Deze indeling speelt nu geen grote rol meer. Door economische vooruitgang en een hoger algemeen opleidingsniveau zijn de verschillen veel minder duidelijk geworden.

Bijzonder is dat het echtscheidingspercentage op de Maldiven rond de 80% ligt (Nederland ca. 30%). Belangrijke redenen hiervoor zijn dat er tot 1996 op zeer jonge leeftijd getrouwd werd en de zeer soepele echtscheidingsprocedures. De overheid probeerde deze praktijken terug te dringen. De minimumleeftijd waarop men mag trouwen ligt is nu op 18 jaar gezet. Officieel moet men nu via de rechter echtscheiding aanvragen.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems