MALDIVEN   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De twee hoofdseizoenen die men op de Maldiven kent, worden bepaald door passaatwinden. Het droge seizoen, dat duurt van november/december tot april, wordt bepaald door de noordoostmoesson, de iruvai. Er wordt dan droge lucht aangevoerd van het Indiase subcontinent en het is dan over het algemeen zeer zonnig.
Na de iruvai komt de hulhangu, de zuidwestmoesson. Dit seizoen duurt van april tot november. De zuidwestelijke wind brengt vochtige lucht mee en er ontstaan boven de Maldiven sterke winden en stormen, met name in november. Echte wervelstormen komen niet voor. De regen valt in korte, hevige buien, vooral in juli en augustus.

Door de ligging rond de evenaar hebben de Maldiven een warm en vochtig tropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 29°C (maximaal 30,5°C) en de gemiddelde nachttemperatuur ligt rond de 24°C. De temperatuur van het zeewater ligt constant tussen de 27 en 29°C. In de droogste en warmste maanden maart en april wordt het overdag gemiddeld 31,4°C. In de natste, minst warme maanden is het nog altijd rond de 29°C. De zon schijnt het hele jaar door ongeveer acht uur per dag.

Door de ligging midden in de zee en door de tropische warmte is de gemiddelde luchtvochtigheid altijd hoog, in de droge tijd 74% en in de natte tijd 81%. Hoewel de hoeveelheid neerslag jaarlijks behoorlijk kan verschillen, valt er gemiddeld iets meer dan 1900 mm per jaar (in Nederland ± 800mm). De natste maand is juni met gemiddeld 300 mm. In de droge maanden januari tot en met april valt maar ± 50 mm. In de zuidelijke atollen valt gemiddeld ± 25% meer neerslag dan in de middelste en noordelijke atollen.

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Maldiven Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• D-Reizen Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Hotels Maldiven

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)
Schrijf uw artikel over MALDIVEN

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven
Gottmer

Ellis, R. / Maldives
Bradt

Lyon, J. / Maldives
Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven
Elmar

Voigtmann, H. / Malediven
ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems