Landenweb.nl

MALDIVEN
Godsdienst

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Godsdienst

De Maldiven zijn sinds 1153 na Chr. een islamitisch land. Het hoe en waarom is niet helemaal duidelijk, maar een wetenschappelijke theorie zegt dat het te maken heeft gehad met de opkomst van boeddhistische rijken op het Indiase subcontinent. Dat werden steeds sterkere zeemachten en vormden daardoor een gevaar voor de Maldiviërs. Door over te gaan tot de islam kregen ze bescherming van de Arabieren.

Alle Maldiviërs zijn in principe islamieten omdat er geen godsdienstvrijheid is. Maldivische staatsburgers zijn verplicht moslim. De Maldiviërs zijn soennitische moslims van de liberale shafiitenschool. Soennieten beschouwen de vier kaliefen na Mohammed als de opvolgers van het islamitische leiderschap en de soenna, de traditionele wetspraktijk gebaseerd op de geschriften over het leven van Mohammed, als aanvulling op de koran.

De geloofsbeleving in veel andere islamitische landen is veel strenger dan op de Maldiven waar we met een mildere soort te maken hebben. Met name de jongere mensen zijn niet meer zo streng in de leer. Fundamentele moslimgroeperingen komen niet voor op de Maldiven. Sommige regels worden nog wel streng aangehouden. Zo kan men behalve in de toeristenresorts nergens alcohol krijgen. Het Maldivisch recht is sterk gemoderniseerd maar nog steeds gebaseerd op de islamitische wetgeving. Volgens dit recht is de president behalve de wereldlijke leider ook de islamitische leider van de Maldiven.

Ondanks dat de islam al sinds de 12e eeuw de staatsgodsdienst van de Maldiven is, spelen bijgeloof en mystieke zaken nog steeds een belangrijke rol in de levensovertuiging van met name de oudere Maldiviërs. Boze geesten of Jinni’s, astrologie, handlezen, occultisme en zwarte magie zijn zaken waar de meeste Maldiviërs nog steeds min of meer in geloven. Het geloof in jinni’s dateert van voor de islam. Het is verwant aan het animisme waar o.a. aan planten, dieren, stenen en andere objecten mystieke krachten worden toegekend. Jinni’s zijn zelfs niet in tegenspraak met de islam omdat geesten naast mensen en engelen als een derde categorie ontwikkelde wezens beschouwd worden. Maldiviërs die veel speciale kennis van al deze zaken hebben worden fanditha’s genoemd en zijn een soort toverdokters of sjamanen die b.v. met jinni’s kunnen communiceren.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems