Landenweb.nl

MALDIVEN
Planten en Dieren

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Planten en Dieren

Planten

Van de 600 op de Maldiven voorkomende soorten planten is ongeveer de helft inheems, de rest is geïmporteerd. De flora bestaat vooral uit planten die aan een zoute, basische bodem genoeg hebben om te kunnen overleven. Op sommige eilanden komt wat tropisch regenwoud voor, maar het overgrote deel van de Maldivische flora is aangeplant door de mens. Opmerkelijk is dat er eilanden zijn met een vrij weelderige begroeiing terwijl andere zo goed als kaal zijn. De nationale boom is de kokospalm die voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt wordt. De kokospalm is zelfs zo belangrijk voor de Maldiviër dat hij ook wel levensboom genoemd wordt. Bijzonder is dat bijna alle kokospalmen het eigendom van iemand zijn; ze zijn daartoe zelfs vaak genummerd.

Veel fruit leveren broodvruchtbomen, papaya’s, bananenbomen, mangobomen en guaves op. Nuttig voor de bevolking zijn de funa, dhiggaa en de banyan die in grote delen van Azië voorkomt. Ook nuttig zijn bamboe, enkele rietsoorten, arecapalm en betel, een klimplant. Veel voorkomend zijn de typische pandamusbomen en de casuarina’s, een soort naaldboom. Opvallende, niet inheemse bloemen zijn rozen, frangipani, hibiscus, oleander en bougainvillea. De nationale bloem is de roze roos.

Door de economische groei en de bevolkingsgroei zijn er de laatste jaren onverantwoord veel bomen gekapt op de Maldiven.

De Maldiven zijn voor liefhebbers van zeefauna een waar paradijs. Tussen de ruim 200 soorten koraal komt bijna een kwart van alle levensvormen in de zeeën en oceanen voor. Het aantal vissoorten wordt op 2000 geschat.

advertentie

Dieren

Wat zeezoogdieren betreft komen in de wateren rond de Maldiven 22 dolfijnen- en walvissoorten voor. Verder vijf soorten zeeschildpadden. Een spectaculair gezicht onder water zijn ook de 14 haaiensoorten. Tussen de riffen vinden we de witvin-rifhaai, de grijze rifhaai en de bakerhaai. De tijgerhaai, de witte haai en de hamerhaai zwemmen wat verder van de riffen weg. De grootste vis op aarde, de walvishaai, is vooral tijdens de zuidwestmoesson te zien. Het zeewater is dan extra voedselrijk.

Ook de grootste roggensoort ter wereld, de reuzenmanta, is vaak te zien in de Maldivische wateren. Andere soorten zijn de spijkerrog, de pijlstaartrog en de sidderrog. Gevist wordt er vooral op zwaardvis, tonijn en marlijn. Gevaarlijke want giftige zeebewoners zijn steenvissen, schorpioenvissen en koraalduivels. Ook het “Portugees oorlogsschip”, een kwallensoort, en de kegelslak zijn behoorlijk giftig. Het aantal mosselsoorten wordt op 5000 geschat, waaronder de prachtige kaurischelp, die vroeger een belangrijk exportartikel was. Ze dienden in de landen rond de Indische en Stille Oceaan als betaalmiddel.

Grote zoogdieren zijn niet te vinden op de Maldiven. Tot de grootste behoren de vliegende honden. Bijzonder is de meedha, een uit de kluiten gewassen spitsmuis. Muggen en mieren komen heel veel voor en kunnen veel last veroorzaken. Op de Maldiven komen ongeveer 75 soorten vlinders voor, en verder kevers (o.a. de grote neushoornkever) papierwespen en grote libelles.

Spinnen, schorpioenen en heremietkreeftjes lopen overal rond. Amfibieën zijn beperkt tot één kikker- en één paddensoort. Reptielen komen veel meer voor zoals gekko’s, twee ongevaarlijke slangensoorten en een grote duizendpoot, die lelijk kan bijten. De vier soorten schildpadden op de Maldiven worden in hun bestaan bedreigd, maar zijn vooralsnog regelmatig te zien.

Zeer talrijk zijn de overal aanwezige kraaien. De blauwe reiger is regelmatig te zien evenals verschillende soorten meeuwen en waadvogels als pluvieren, roerdompen en zandlopers. Vrij zeldzaam is de kleine Maledivische reiger. Op het zuidelijke atol Seenu komt de zeldzame witte stern voor. Verder vormen de Maldiven voor tientallen vogelsoorten een tussenstop tijdens hun trek naar ander gebieden.

Honden komen op de Maldiven niet voor als gevolg van islamitische regelgeving.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems