Landenweb.nl

MALDIVEN
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Dhivehi
  Hoofdstad  Malé
  Oppervlakte  298 km²
  Inwoners  556,840
  (2021)
  Munteenheid  rufiyaa
  (MVR)
  Tijdsverschil  +4
  Web  .mv
  Code.  MDV
  Tel.  +960

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Vakantie en Bezienswaardigheden

De Maldiven zijn een ideale vakantiebestemming met zijn zon, spierwitte stranden, gezonde lucht en lekker warm zeewater. Verder kunnen duikliefhebbers, windsurfers, waterskieërs, zeevissers en catamaran-zeilers hun hart ophalen. Het toerisme is de laatste 30 jaar dan ook uitgegroeid tot de belangrijkste economische sector die goed is voor ca. 20% van het bruto nationaal product en voor 70% van alle inkomende buitenlandse valuta zorgt. Daarnaast is het toerisme natuurlijk goed voor de werkgelegenheid.

Opmerkelijk is dat het toerisme op de Maldiven zoveel mogelijk gescheiden wordt van het gewone leven op de eilanden. Daartoe werden zogenaamde resorts gebouwd, vakantiecomplexen die alleen te vinden zijn op de onbewoonde eilanden. Op bewoonde eilanden mogen geen resorts gevestigd worden en het is zelfs zo dat er bepaalde toeristenzones zijn op de bewoonde eilanden! Daarbuiten heeft men een pasje (permit) nodig.

In 1972 pas kwamen de eerste toeristen naar de Maldiven. Een jaar later kwamen er al 4000 toeristen naar de eilanden. Ook het aantal resorts groeide snel en begin jaren tachtig zorgde de opening van Male International Airport voor een nieuwe en nog grotere stroom toeristen. Op dit moment zijn er ca. 75 resorts met in totaal ongeveer 12.000 bedden. Jaarlijks komen er nieuwe resorts bij.

Er komen jaarlijks al meer toeristen dan de totale bevolking groot is. De meeste toeristen komen uit Duitsland, gevolgd door Britten, Japanners, Zwitsers, Fransen en Oostenrijkers. Jaarlijks bezoeken zo’n zesduizend Nederlanders de Maldiven.

De overheid van de Maldiven heeft gekozen voor duurzaam toerisme, d.w.z. dat men veel regels heeft die de kwetsbare ecologie van de eilanden moeten beschermen. Zo mag er bijvoorbeeld niet hoger gebouwd worden dan de hoogste palmboom! Verder mag een eiland maar voor 20% bebouwd worden.

Er is een regelmatige bootverbinding met Sri Lanka; het lokale verkeer wordt door zeil- en motorboten (dhoni’s) onderhouden. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel. Air Maldives, de nationale luchtvaartmaatschappij en tevens een van de kleinste ter wereld, vliegt vanaf de internationale luchthaven bij Male. Door het vrijwel ontbreken van wegen (slechts ca. 10 km) en de hoge importbelastingen rijden er niet veel auto’s rond op de Maldiven. In 1997 waren er zeggen en schrijven 967 personenauto’s.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems