Landenweb.nl

MALDIVEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Dhivehi
  Hoofdstad  Malé
  Oppervlakte  298 km²
  Inwoners  556,840
  (2021)
  Munteenheid  rufiyaa
  (MVR)
  Tijdsverschil  +4
  Web  .mv
  Code.  MDV
  Tel.  +960

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Geografie en Landschap

Geografie

De Republiek Maldiven (officieel: Republic of Maldives en Dhivehi Raajjeyge Jumhuriya in het Maldivisch) is een eilandengroep in de Indische Oceaan en bestaat uit bijna 1200 koraaleilanden.

advertentie

Maldiven Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

De Maldiven liggen ten zuiden van India op 750 km en ten zuidwesten van Sri Lanka op 650 km. Ten noorden van de Maldiven liggen nog de Indiase Lakshadsweep-eilanden en ten zuiden van de Maldiven ligt nog de Britse Chagos-archipel. De meeste eilanden liggen nog net ten noorden van de evenaar. De eilanden zijn ontstaan nadat de aardkorst een langgerekte bergrug opdrukte. Rond de toppen van dit onderzeese gebergte vormden zich koraalatollen. In die negentien atollen ontstonden vele koraaleilanden.

Qua landoppervlak en omvang van de bevolking behoren de Maldiven tot de kleinste landen van Azië. De oppervlakte van de Maldiven bedraagt 90.000 km2. Dit lijkt veel maar het totale landoppervlak is slechts 298 km2 oftewel 0,33% van de totale oppervlakte!! Het grootste eiland is nauwelijks 5 km2 groot en maar 9 eilanden zijn groter dan 2 km2!! De strook Indische Oceaan is van noord naar zuid 880 kilometer lang en van oost naar west bijna 130 km breed. De Huvadhoo-atol is de grootste atol ter wereld: 55 km breed en 70 km lang. Ten oosten van de Maldiven, richting Sri Lanka, is de oceaan 2500 meter diep, en ten westen van de Maldiven zelfs 4000 meter diep.

Het aantal eilanden is niet altijd gelijk doordat er soms nieuwe eilanden ontstaan en sommige eilanden weer onder de zeespiegel verdwijnen. De Maldiven zijn volgens het Guiness Book of Records het platste land ter wereld, en dat kan wel kloppen; het hoogste punt ligt op drie meter!

advertentie

Typisch strandlandschap MaldivenPhoto: Élite Diving Agency CC BY-SA 3.0 no changes made

advertentie

Landschap

De zee rond de Maldiven is bezaaid met onder het water liggende riffen en zandbanken. De riffen die boven water uitsteken zijn de eilanden die meestal aan de buitenkant van een atol liggen. De eilanden worden tegen de branding van de zee beschermd door hoge kroonriffen. Thila’s liggen in de binnenwateren van de atollen en zijn met koraal begroeide afgeplatte onderzeese bergtoppen. Koraalriffen bestaan uit kalkomhulsels van gestorven koraalpoliepen en groeien gemiddeld 1 tot 4 centimeter per jaar. Geen enkel land op aarde is rijker aan koraal dan de Maldiven.

Zoetwatermeren, beken of rivieren zijn op de Maldiven niet te vinden. Drinkwater wordt gehaald uit de poreuze bovenlaag van het koraalkalksteen. De hoeveelheid zoet water hangt sterk af van de hoeveelheid neerslag die er valt. In droge tijden kan dat problemen opleveren doordat het water brakker wordt.

Hoewel de Maldiven op een vulkanische zee-bergrug liggen komen sterke aardbevingen niet voor.

Een groot gevaar voor de Maldiven vormt het broeikaseffect en de daarmee sterk samenhangende stijging van de zeespiegel. Pessimisten voorspellen dat als het broeikaseffect niet gestopt wordt, de Maldiven in de loop van de 21e eeuw verdwenen zullen zijn!

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems