Landenweb.nl

JAMAICA
Bevolking

To read about JAMAICA in English - click here

Jamaica Tui Reizen

Bevolking

In juli 2017 bedroeg het aantal inwoners van Jamaica 2.990.561. De bevolkingsdichtheid was op dat moment ca. 270 inwoners per km2. De kustvlakten, de gebieden van Central Range en de Blue Mountains en de agglomeratie Kingston- St. Andrew kennen de grootste bevolkingsconcentraties. Meer dan de helft van de inwoners woont in de steden en de trek naar die steden neemt nog steeds toe. De hoofdstad Kingston is zeer dicht bevolkt met meer dan 590.000 inwoners.

Meer dan 90% van de bevolking bestaat uit personen van zuiver Afrikaanse afkomst. Het aantal mulatten is beperkt, dit in tegenstelling tot de meeste Caribische eilanden. Een aantal stammen af van de marrons, destijds ontsnapte slaven die de bergen in vluchtten. De overige 10% van de bevolking bestaat uit Britten en Amerikanen (samen ca. 1%), Indiërs en Chinezen (ca. 4%) en nog wat Libanezen en Syriërs. Directe afstammelingen van de Arawak-indianen zijn er niet meer; de Arawak-indianen werden door de Spanjaarden volledig uitgeroeid in de 16e en 17e eeuw.

advertentie

Jamaica SchoolkinderenFoto: Ralf Steinberger CC 2.0 Generic no change made

Grootscheepse programma's voor gezinsplanning hebben de toename van de bevolking (bijna 2% per jaar in de periode 1972-1974) doen dalen tot 0,9% (1982- 1991) en in 2017 0,68%. Geboorte- en sterftecijfer (2017) bedragen resp. 17,9‰ en 6,8‰. De levensverwachting bij geboorte bedraagt 72,1 jaar voor mannen en 75,4 jaar voor vrouwen. Jamaica heeft en vrij jonge bevolking. 27,2% procent van de bevolking is jonger dan 14 jaar, 64,8% is tussen de 15-64 jaar en 8% van de bevolking is ouder dan 65 jaar.

De emigratie, die vooral voor de onafhankelijkheid in 1962 op grote schaal plaatsvond naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, liep terug, en nam weer toe vanaf het einde van de jaren zeventig. Toch zijn er in de loop der tijden meer dan twee miljoen Jamaicanen geëmigreerd. Zo wonen er naar schatting in het oosten van de Verenigde Staten ca. 400.000 inwoners van Jamaicaanse afkomst.

advertentie

JAMAICA LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Jamaica
• Jamaica Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Jamaica-rondreis
• Jamaica Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Jamaica
• Boeken, ook tweedehands, over JAMAICA bij Bol.com

Nuttige links

Jamaica Start Belgiƫ (N+E)
Reisinformatie Jamaica (N)
Reizendoejezo - Jamaica (N)

Bronnen

Baker, C. / Jamaica

Lonely Planet

Baker, C. / Jamaica

Kosmos-Z&K

Bayer, M. / Jamaica

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Helm, R. van der / Jamaica

Elmar

Jamaica

Cambium

Wilkins, F./ Jamaica

Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2023
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems