Landenweb.nl

JAMAICA
Planten en Dieren

To read about JAMAICA in English - click here

Jamaica Tui Reizen

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Nationale bloem van Jamaica bloesen van deLignum vitaeFoto: Jayesh Patil CC 2.0 Generic no changes made

Op Jamaica komen ca. 3000 verschillende soorten planten, struiken en bomen voor waarvan er ca. 800 endemisch zijn, dat wil zeggen soorten die alleen op Jamaica voorkomen. Jamaica telt ongeveer 200 soorten orchideeën, 550 soorten varens en 60 soorten bromelia’s. Valleien staan vol met palmbomen, bergtoppen zijn begroeid met laag bergwoud en baardmossen. Ten tijde van de ontdekking van Jamaica in de 15e eeuw was Jamaica bedekt met reusachtige wouden. Inheemse planten waren toen ananas, suikerappel en guave. Bijna alle vruchten die nu op Jamaica groeien zijn na die tijd geïmporteerd, zoals bananen, aubergines, cassave, citrusvruchten, kokosnoten en de akee, die vaak tijdens het ontbijt gegeten wordt. Ook de hennepplant waar marihuana of ganja van gemaakt wordt, is geïmporteerd. De nationale boom is de Blue Mahoe, een endemische hibiscussoort; de nationale bloem is de blauwe bloesem van de pokhoutboom (Lignum vitae).

advertentie

Bamboo Alley JamaicaFoto: Sara Poluzzi (CC BY-SA 2.0) no changes made

Bamboe komt over het hele eiland voor en op de Blue Mountains groeien o.a. rododendron, kamperfoelie, lelies en de merianas of Jamaicaanse roos. Uit de strychnas, een soort nachtschade, wordt strychnine en medicijnen gewonnen. Veel voorkomende boomsoorten zijn amandelbomen, cederbomen, pijnbomen, pimentbomen, tamarindes, trompetbomen, broodfruitbomen en tulpenbomen. Veel voorkomende bloemen en planten zijn bougainvillea, coniferen, flamboyant, gagel, mispel, schijfcactus, anthurium, heliconia, en zijdeplant. Blaasjeskruid is een insectenetende plant. Mangrovebossen komen nog voor aan de westkust en zijn beschermd.

advertentie

Dieren

De vogelwereld is het meest gevarieerd op Jamaica. Er komen ca. 250 soorten voor, waarvan ongeveer de helft permanent op het eiland verblijft en de rest komt om te overwinteren of te broeden. Ongeveer 24 soorten zijn endemisch, komen dus alleen op Jamaica voor.

advertentie

Doctor Bird JamaicaFoto: Alfred Moya (CC BY 2.0) no changes made

amaica kent drie soorten kolibries en een ondersoort, waarvan de wimpelstaartkolibrie (Doctor Bird) de nationale vogel is en de dwergkolibrie het op één na kleinste vogeltje ter wereld. Andere vogelsoorten zijn de inheemse Jamaicaanse toddy, schreeuwuil, bruine uil, kalkoengieren, papegaaien en de Jamaicaanse duif. Hierna volgt een willekeurige opsomming uit de bonte Jamaicaanse vogelwereld: eenden, fregatvogels, gorzen, jan-van-genten, koekoeken, kraaien, lepelaars, meeuwen, pelikanen, pluvieren, snippen, spotlijsters, suikerdiefjes, troepialen of kling-klings, valken en zwaluwen en nog vele andere. De grootste populatie fluiteenden ter wereld komt op Jamaica voor. Deze fluiteenden zijn zo bijzonder omdat ze niet kunnen kwaken.

De spitssnuitkrokodil is het grootste reptiel van Jamaica. Zeldzaam zijn leguanen en de Jamicaanse stompstaartrat. Er komen op Jamaica 116 soorten vlinders voor, sommige met een vleugelspanwijdte van wel 15 cm (reuzen zwaluwstaart). Bijzonder zijn verder 50 soorten vuurvliegjes en één soort lichtgevende kniptor. Ontelbaar zijn de mottensoorten,waarvan 21 soorten endemisch.

Verder telt de fauna van Jamaica nog drie soorten schildpadden, vijf soorten niet-giftige slangen (o.a. de gele slang, een constrictor-soort), zeventien kikkersoorten, één soort reuzenpad en spinnen. Uniek is dat de veertien inheemse kikkersoorten niet als kikkervisjes ter wereld komen maar direct als kikkers uit hun eitjes kruipen. Mangoesten werden in de 19e eeuw geïmporteerd om de ratten te bestrijden. Ze richtten echter ook een slachting aan onder met name de vogel- en slangenpopulatie. Door de mangoest is bijvoorbeeld de zwarte slang uitgestorven op Jamaica. Het is nu gelukt om het aantal mangoesten onder controle te houden.

Een zeldzaam knaagdier is de onder de grond levende Jamaicaanse hutia of Jamaicastompstaartrat. Er komen ongeveer 25 soorten vleermuizen op Jamaica voor. De als uitgestorven beschouwde Jamaicaanse iguana bleek nog te leven in de Hellshire Hills. Deze hagedissensoort kan wel 1,5 meter lang worden. De 23 andere hagedissensoorten worden niet zo groot maar komen wel over het hele eiland voor.

advertentie

Wets-Indische LamantijnFoto: Publiek domein

Het meest bijzondere dier van Jamaica is de West-Indische lamantijn, een soort zeekoe, die zich vooral ophoudt aan de zuidkust van het eiland. Een greep uit de zeefauna: barracuda’s, doktersvissen, engelvissen, knorvissen, lipvissen, papegaaivissen, roggen, snoeken, tonijnen, hamerhaaien, tijgerhaaien en doornhaaien.

Enkele veel voorkomende koralen in de wateren rond Jamaica zijn rode koraal, brandkoraal, steenkoraal en schorskoraal.

Bij Montego Bay ligt het Montego Bay Marine Park, het eerste nationale onderwaterpark van Jamaica.

JAMAICA LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Jamaica
• Jamaica Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Jamaica-rondreis
• Jamaica Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Jamaica
• Boeken, ook tweedehands, over JAMAICA bij Bol.com

Nuttige links

Jamaica Start Belgiƫ (N+E)
Reisinformatie Jamaica (N)
Reizendoejezo - Jamaica (N)

Bronnen

Baker, C. / Jamaica

Lonely Planet

Baker, C. / Jamaica

Kosmos-Z&K

Bayer, M. / Jamaica

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Helm, R. van der / Jamaica

Elmar

Jamaica

Cambium

Wilkins, F./ Jamaica

Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2023
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems