Landenweb.nl

IRAK
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch, Koerdisch
  Hoofdstad  Bagdad
  Oppervlakte  438.317 km²
  Inwoners  41,729,935
  (2021)
  Munteenheid  Iraakse dinar
  (IRD)
  Tijdsverschil  +2 (zomer +3)
  Web  .iq
  Code.  IRQ
  Tel.  +964

To read about IRAQ in English - click here

Hotels Irak

Steden IRAK

Bagdad

Vakantie en Bezienswaardigheden

Irak is al lang het middelpunt van het strijdtoneel tussen de VS en de Islamisten. Als toerist is uiterste waakzaamheid geboden en in bijna alle gevallen worden reizen momenteel ontraden. Raadpleeg in ieder geval de website van het ministerie van Buitenlandse zaken voor je afreist. Voor betere tijden hieronder enkele hoogtepunten van de beschaving van Irak.

Bagdad is de hoofdstad van Irak en het gelijknamige gouvernement. Een bekend museum is het Nationaal Museum van Irak met een onschatbare collectie. Duizenden oude manuscripten in de Koninklijke Bibliotheek gingen verloren voor en tijdens de invasie van 2003 in Irak. De Al Kadhimain, gebouwd in 1515 is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Irak. Een van de oudste gebouwen is het 12e eeuw paleis van de Abbasiden. Het ligt in de historische kern van de stad, dicht bij andere historische gebouwen zoals het Saray gebouw en de Al-Mustansiriyah School (ook uit de Abbasidische periode). Andere bezienswaardigheden zijn de Bagdad Toren, nu de Ma'amoon Telecommunicatie Center Tower. Er is een ronddraaiend restaurant met een panoramisch uitzicht op de top van de toren. Ook een bezoek waard zijn de Khan Murjan en het Sahat Al Tahrir (bevrijdingsplein) in het centrum van Bagdad.Het Al-Zawra'a Park ligt in het centrum van Bagdad. Een bekende markt is de souq Saray (Saray markt). Hatra is een van de weinige stenen ruïnes in Irak. Het is een mooie, goed bewaard gebleven stad en misschien wel de meest opvallende archeologische site in Irak. Hatra was de hoofdstad van de eerste Arabische Koninkrijk in Mesopatamia en nu UNESCO Werelderfgoed.

Babylon was gedurende ongeveer 1.000 jaar de hoofdstad van het Babylonische Rijk. Het speelde een belangrijke rol in een aantal Bijbelse verhalen en wordt geassocieerd met de Toren van Babel. Hier waren ook de hangende tuinen van Babylon, een van de zeven oude wereldwonderen. De stad was een kleine stad tot ongeveer 1900 voor Christus, toen keizer Hammurabi een groot deel van Mesopotamië verenigde en Babylon tot zijn hoofdstad maakte. Babylon is ook de plaats waar Alexander de Grote overleed rond 300 voor Christus De archeologische vindplaats ligt ongeveer 100 km. ten zuiden van Bagdad.

advertentie

IRAK LINKS

Advertenties
• Hotels Irak
• Transport Irak - TTS Quality Logistics B.V
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over IRAK bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Irak (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems