Landenweb.nl

HAWAII
Geschiedenis

To read about HAWAII in English - click here

Hotels Hawaii

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geschiedenis

Hawaii wordt sinds ca. 400 bewoond door Polynesiërs, waarschijnlijk uit de buurt van Tahiti. Deze waren bijzonder goede zeevaarders, en spraken een Polynesische taal, het Hawaïaans. Het Hawaïaanse klanksysteem kent slechts 7 medeklinkers, en de taal klinkt daardoor heel snel herkenbaar.

Hoewel wordt aangenomen dat de eilanden mogelijk door de Spanjaarden reeds in de 16e eeuw gezien zijn, is James Cook de officiële Europese 'ontdekker' van de eilanden, die hij de Sandwich Islands (Sandwicheilanden) doopte.

Onder invloed van de contacten met de Europeanen verenigde koning Kamehameha I alle voordien vaak onderling vijandige eilanden tot één koninkrijk. De Hawaïaanse koningen voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, waarbij zij echter bijvoorbeeld de Engelsen tegen de Amerikanen uitspeelden. Zo wist het eilandenrijk ondanks zijn strategische ligging het grootste deel van de 19e eeuw een onafhankelijke staat te blijven. In 1893 pleegden een aantal Amerikaanse suikerplanters een staatsgreep, plaatsten koningin Liliuokalani onder arrest en openden de deur voor Amerikaanse inlijving in 1893.

De aanval op Pearl Harbor (op het eiland O'ahu) op 7 december 1941 door het keizerlijk leger van Japan had als gevolg dat de Verenigde Staten zich gingen mengen in de Tweede Wereldoorlog. Het gebied bleef een Amerikaans Territorium tot 1959. Inmiddels was de oorspronkelijke bevolking een kleine minderheid op eigen eiland geworden en besloot de bevolking een staat van de VS te worden, hetgeen gebeurde op 21 augustus 1959.

Slechts één van de eilanden, Niihau, heeft nog een geheel oorspronkelijk karakter; het is in zijn geheel privébezit en is niet voor buitenstaanders toegankelijk, tenzij op uitnodiging.

Zie verder ook de geschiedenis van de verenigde Staten op Landenweb.

advertentie

HAWAII LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Hawaii | VliegenNaar
• Djoser Rondreis Hawaii
• Bouw je eigen Hawaii Rondreis
• Hotels Trivago
• Hawaii Hotels
• Wandelvakantie Hawaii
• Boeken, ook tweedehands, over HAWAII bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Hawaii (N)
Reizendoejezo - Hawaii (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems