Landenweb.nl

GUAM
Economie

Economie

Ondanks het einde van de koude oorlog heeft Guam nog steeds een economie die sterk afhankelijk is van de aanwezigheid van de meer dan 6.000 Amerikaanse militairen met hun gezinnen. Zij besteden veel geld en houden daardoor de economie voor een groot deel draaiende. Guam is namelijk nog steeds een zeer belangrijk steunpunt voor de Amerikaanse marine en luchtmacht. Sinds het einde van de Koude Oorlog is het aantal militairen echter al drastisch verminderd en daardoor ook de inkomsten. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking bedraagt op dit moment (2017) ca. $35.600 per jaar.

De grootste werkgever op Guam is de overheid, met 14.000 ambtenaren. Dat is natuurlijk de bureaucratie ten top en Guam heeft dan ook de hoogste concentratie overheidspersoneel van de Verenigde Staten.

Ook het bankwezen heeft er goede mogelijkheden. Guam is verder een vrijhandelszone. De haven ligt bij Apra. Bij de hoofdstad Hågatña ligt de internationale luchthaven Won Pat, waarvandaan ca. 100 vluchten per week vertrekken naar o.a. de Verenigde Staten, Indonesie, de Filippijnen, Australie en Nieuw-Zeeland.

Weliswaar worden er op het eiland fruit en groente verbouwd (zoete aardappelen, komkommer, watermeloenen en bonen), toch wordt er veel geïmporteerd als gevolg van de hoge levensstandaard. Aan vee telt Guam ca. 650 runderen, 120 varkens en 33.000 stuks pluimvee. Geholpen door de protectionistische Amerikaanse handelspolitiek ontstaat ook een eigen textielindustrie en aardolieraffinage.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GUAM LINKS

Advertenties
• Guam Vliegtickets.nl
• Hotels Guam
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Reisinformatie Guam (N)
Telefoongids Micronesië
Willgoto Guam (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N. / Micronesia handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems