GUAM   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Taal

De Micronesische talen stammen af van de Austronesische taalgroep. De belangrijkste inheemse talen zijn: het Marshallees op de Marshalleilanden, Paluaans op Palau, Chamorro op Guam en de Noordelijke Marianen, Gilbertees op Kiribati en het Nauru op Nauru. Verder zijn er nog vele talen en dialecten op de afgelegen eilanden, die soms door niet meer dan honderd mensen gesproken worden. De belangrijke talen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en zijn dan ook totaal verschillend.
Engels wordt op geheel Micronesië gesproken maar dient vaak alleen maar als communicatiemiddel tussen de verschillende staten. Op elk afzonderlijk eiland domineert het gebruik van de eigen taal.

Het Spaans heeft het Chamorro nooit helemaal vervangen op Guam alhoewel 75% van de woorden van het moderne Chamorro afkomstig zijn van het Spaans. Ondanks de uitspraak lijkt het Chamorro veel op het Spaans. Het Chamorro werd voor het eerst opgeschreven door de Spaanse missionarissen, die hun eigen taal als basis gebruikten voor de uitspraak van Chamorro woorden. Het Chamorro heeft een uniek geluid dat lijkt op “dz”, in het Spaans gespeld als “y” en in het Engels als “j”. Deze twee spellingen van Chamorro woorden wordt nog steeds gebruikt.
Op Guam zijn het Engels en het Chamorro de officiële talen en beiden worden ook gebruikt in overheidspublicaties en onderwezen op de scholen. Het Engels wordt wel steeds belangrijker. De Chamorro-bevolking dringt echter steeds meer aan op een herwaardering van hun eigen taal. Zo werd in 1998 de Spaanse naam van de hoofdstad, Agaña, veranderd in Hågatña. Het veranderen van alle plaatsnamen stond gepland voor 1999.

Enkele voorbeelden, eerst Spaans, dan Chamorro:
Tumon-Tomhom
Sinajana-Sinåhånña
Ordot-Otdot
Talofofo-Talo’fo’fo’
Inarajan-Inalåhan

GUAM LINKS

Advertenties
• Guam Vliegtickets.nl
• Hotels Guam
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Reisinformatie Guam (N)
Telefoongids Micronesië
Willgoto Guam (N)
Schrijf uw artikel over GUAM

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia
Lonely Planet

Levy, N. / Micronesia handbook
Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems