Landenweb.nl

GUAM
Samenleving

To read about GUAM in English - click here

Hotels Guam

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Guam Eddie Calvor Gouverneur vanaf 2011Photo: Publiek domein

Guam is een niet-geïncorporeerd territorium van de Verenigde Staten; de Amerikaanse wetgeving is er dus niet geldig. Amerikaanse staatsburgers mogen Guam onbeperkt in- en uitreizen. De militaire basis op Guam is een van de meest strategisch gelegen bases van de Amerikanen in de Pacific. De “Organic Act” of Guam, aangenomen in 1950, installeerde een burgerregering en verleende alle Guamezen het staatsburgerschap van de Verenigde Staten. Vanaf die tijd valt Guam onder het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in plaats van het ministerie van Marine. In 1982 verkreeg Guam interne autonomie.

Guam’s regeringsstructuur lijkt veel op die van de Verenigde Staten. Er is een 15 zetels tellend parlement (vroeger 21 zetels) dat onder het bestuur staat van een gouverneur en een luitenant-gouverneur. Deze worden voor vier jaar gekozen. De parlementsleden worden voor twee jaar gekozen. Op nationaal niveau kreeg Guam echter geen directe zeggenschap. De eilandbewoners mogen bijvoorbeeld niet stemmen tijdens presidentsverkiezingen. Pas in 1972 mocht men een niet-stemgerechtigde afgevaardigde naar het Amerikaanse Congress sturen.

Veel Guamezen vinden dat de status van de Commonwealth van de Noordelijke Marianen beter zou zijn voor Guam, met name qua zelfbestuur. Guam probeert dan ook om de huidige status te veranderen in Commonwealth-status. Maar zowel bij de regering Clinton als in het Congres ving men tot nu toe bot.

Onderwijs

advertentie

Guam UniversiteitPhoto: Mrgates CC 3.0 Unported no changes made

Tot en met de “highschool” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium. Onderwijs tot 16 jaar is verplicht op Guam. Aan openbaar onderwijs heeft Guam ca. 24 basisscholen, zes middelbare scholen en vijf highschools. Verder zijn er nog een aantal privé-basisscholen en vijf privé-highschools. Er zijn ook studies in het Chamorro en tweetalige onderwijsprogramma’s die de Chamorro taal en cultuur proberen te integreren in de basisschool en de middelbare school.

GUAM LINKS

Advertenties
• Hotels Guam
• VliegenNaar | Vliegticket Guam
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GUAM bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Guam (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N. / Micronesia handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems