Landenweb.nl

KIRIBATI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Kiribatisch, Engels
  Hoofdstad  Tarawa
  Oppervlakte  726 km²
  Inwoners  122,516
  (2021)
  Munteenheid  Australische dollar
  (AUD)
  Tijdsverschil  +11 tot +13
  Web  .ki
  Code.  KIR
  Tel.  +686

To read about KIRIBATI in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Micronesië (van het Grieks: kleine eilanden) bestaat uit ongeveer 2300 grote en kleine eilanden. De eilanden liggen verspreid in de Westelijke Pacific tussen Hawaï (op ca. 6000 km) en de Filippijnen (op ca. 2400 km). Geografisch gezien bestaat Micronesië uit vier archipels: de Marshalleilanden, de Marianen, de Gilbert-eilanden en de Caroline-eilanden.

Kiribati, behorend tot Micronesië, omvat ook de Line- en Phoenix-eilanden die tot Polynesië gerekend worden. De afstand van noord naar zuid bedraagt 2572 km en van oost naar west 5056 km. Dit betekent dat de eilanden verspreid liggen over een wateroppervlakte van meer dan 13 miljoen km2.

Kiribati (officieel: Republic of Kiribati; Kiribatisch: Ribaberikin Kiribati), is een onafhankelijke republiek binnen het Britse Gemenebest en gelegen in het westen van de Pacific. De eilanden liggen verspreid over 3,5 miljoen km2 oceaan. Van oost naar west strekt Kiribati zich over 3870 km, en van noord naar zuid over 2050 km. Kiribati omvat drie eilandengroepen en Banaba (5 km2), dat ook wel Ocean Island genoemd wordt. Kiribati behoort tot het werelddeel Oceanië.

advertentie

Millennium Island, KiribatiPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De totale landoppervlakte van Kiribati bedraagt 811 km2. De eilandengroepen zijn: de Gilberteilanden of Tungaru (16 eilanden), 295 km2; de Phoenix Islands (8), 55 km2 en de Line Islands (o.a. Kiritimati, het voormalige Christmas Island; van de 11 eilanden zijn er 8 bewoond), 362 km2. Het hoofdeiland is Tarawa (Gilberteilanden) en de hoofdstad is Bairiki.

Behalve Banaba zijn alle eilanden koraaleilanden die maar 1 tot 3 m boven de hoogwaterlijn liggen. Op Banaba ligt het hoogste punt van Kiribati met 81 meter boven de zeespiegel. Banaba is een van de drie grootste fosfaateilanden in de Pacific samen met Nauru en Makatea in Frans Polynesië.

Tarawa

De Gilberteilanden bestaan uit:

Abaiang

Banaba (Ocean Island)

Abemama

Marakei

Tabiteuea

De meeste van de acht Phoenix-eilanden, allemaal ten zuiden van de evenaar gelegen, zijn in 1937 toegevoegd aan de Gilbert & Ellice eilanden. Alleen het eiland Kanta is bewoond met ca. 33 inwoners. De rest van de eilanden is onbewoond. De Phoenix-eilanden zijn moeilijk te bereiken, alleen per boot.

De meest westelijke groep eilanden van Kiribati zijn de Line Islands. De noordelijke eilanden Washington, Fanning en Christmas Island zijn bewoond. De vijf eilanden ten zuiden van de evenaar zijn onbewoond, voornamelijk door een gebrek aan zoet water. De bevolking van de bewoonde eilanden groeit snel en dan met name het aantal mensen op Zuid-Tarawa. Sinds 1988 kunnen bewoners van Zuid-Tarawa worden verplicht om naar andere eilanden (met name Kiritimati) te verhuizen.

De Line Islands beslaan ongeveer 60% van de oppervlakte van Kiribati, maar het aantal inwoners bedraagt slechts ca. 7% van de totale bevolking. Door een rechtstreekse vlucht vanaf Honolulu naar Christmas Island blijft de ontwikkeling van Washington en Fanning ver achter. De drie bewoonde eilanden hebben allen een ander klimaat: Christmas Island is vrij droog, Washington is vrij nat en Fanning ligt daar net tussen in.

In 1996 werd de door Kiribati lopende datumgrens van de 180ste naar de 130ste meridiaan gelegd, zodat in het hele land dezelfde datum geldt. Kiribati is nu het land waar het eerst een nieuwe dag aanvangt. Kiribati was daardoor ook het eerste land dat het millennium kon vieren en Caroline Island, dat nu Millennium Island heet, was het eerste stukje land dat het millennium kon vieren. Helaas is Caroline Island onbewoond.

Fanning (Kiribatisch: Tabuaeran, afgeleid van het Polynesisch)

Washington (Kiribatisch: Teraina)

Christmas Island (Kiribatisch: Kiritimati)

advertentie

Satellietfoto van Kiritimati (Christmas Island)Photo: Publiek domein

Klimaat en Weer

Kiribati ligt in de droge gordel van de equatoriale klimaatzone. Butaritari in het noorden heeft altijd de meeste regenval, meer dan 3100 mm per jaar, gevolgd door Tarawa. Het grootste deel van het jaar waaien oostelijke passaatwinden die een hoge luchtvochtigheid met zich mee brengen.

De meeste atollen hebben gedurende het jaar door een vrij constante temperatuur. Zo heeft Tarawa een gemiddelde temperatuur van 25 à 26°C zonder een echt regenseizoen. Omdat Kiribati dicht bij de evenaar ligt, heeft het geen last van tyfoons. In maart 1999 werd de noodtoestand afgekondigd na een lange periode van droogte, veroorzaakt door El Niño. Onmiddellijk daarna begon het echter weer te regenen!

Planten en Dieren

Planten

De kokospalm is de belangrijkste boom van Micronesië. Kopra, het gedroogde vlees van de kokosnoot, waar ook kokosolie van gemaakt wordt, is het belangrijkste exportproduct en daardoor een belangrijke bron van inkomsten. De kokosnoot levert ook een soort wijn, tuba. Verder worden van de kokospalmen touw, brandstof, dakstro en manden gemaakt. Broodfruitbomen komen ook algemeen voor op Micronesië en zorgen voor timmerhout en fruit. Timmerhout komt ook van de mahonieboom en de betelpalm of arecapalm. De betelnoot is een belangrijk voedselproduct. Het fruit van de pandanusboom wordt veel gegeten en de bladeren worden gebruikt voor het maken van matten, manden en waaiers.

Andere traditionele voedselplanten zijn de taro, broodplanten, tapioca en bananenbomen. Mangrovemoerassen komen voor langs de kusten van de hooggelegen eilanden.

Kleurige tropische planten en bloemen komen volop voor op Micronesië zoals de hibiscus, de bougainvillea’s, de plumeria, lelies, lantana’s en crotons. Planten als coleus, caladium en philodendron kunnen gigantische afmetingen hebben. Bijzonder is een insectenetende plant en een plant die bij aanraking z’n bladeren sluit.

Dieren

In het algemeen is het zo dat hoe dichter een eilandengroep bij het vasteland van Azië ligt, hoe meer diersoorten er voorkomen. Hoger gelegen eilanden hebben ook grotere variatie aan diersoorten dan de lagere atollen. Zo hebben de Marshalleilanden, de Line-eilanden, de Phoenix-eilanden en de Gilbert-eilanden weinig meer dan zee- en strandvogels. Palau heeft daarentegen de meeste diersoorten op haar grondgebied.

De enige inheemse zoogdieren van Micronesië zijn vleermuizen. Behalve op de Marshalleilanden komen overal vleermuizen voor met een spanwijdte tot bijna één meter. Honden, katten, muizen, ratten, varkens, runderen, paarden en geiten zijn allemaal geïmporteerd. Op verschillende eilanden komen varanen voor die wel bijna twee meter lang kunnen worden. Micronesië kent vele soorten skinks en ook de gekko komt overal voor. De kokosnootkrab en de mangrovekrab zijn twee van de vele soorten krabben die in dit gebied voorkomen. Micronesië kent ongeveer 7000 soorten insecten waarvan de vele muggen en kakkerlakken de lastigste zijn voor de mens.

Micronesië heeft een zeer rijke zeefauna, inclusief een grote variatie aan harde en zachte koralen, anemonen, sponzen en vele soorten schaaldieren waar de gigantische tridacna-mossel de meest indrukwekkende is.

Deze mossel kan 1,2 meter in doorsnee worden en meer dan 200 kg wegen. Sommige exemplaren kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Zeeschildpadden als de karetschildpad, de groene schildpad en de lederschildpad zijn allemaal bedreigde soorten, maar leggen nog steeds hun eieren op de verlaten zandstranden. Bruinvissen, potvissen en dolfijnen bevolken de Micronesische wateren.

Meer dan 200 soorten vogels zijn gesignaleerd op de Micronesische eilanden en ca. 85 soorten broeden in dit gebied. De iiwi of kardinaalhoningeter is bijna uitgestorven op Guam maar komt op de andere eilanden nog algemeen voor. De witte of grijze rifreiger leeft rond de riffen en in laag water, altijd op jacht naar vissen en kleine krabben. Kleine zilverreigers zijn vaak te vinden op graslanden waar vee graast. Micronesische spreeuwen zijn zeer algemeen. Ook de kleine goudpluvier, regenwulp, rode steenloper, bruine en zwarte mallemeeuw en witte stern komen algemeen voor. Tijdens het duiken en snorkelen komt men o.a. zee-engels, bonito’s, vlindervissen, palingen, modderkruipers, zwaardvissen, trompetvissen, tonijnen en nog vele andere soorten tegen. Gevaarlijk voor de mens kunnen kwallen, steenvissen, zee-egels, zeesterren en kegelschelpen zijn.

Wilde katten hebben verschrikkelijk huisgehouden onder de vogels op de Phoenix- Islands totdat ze in de jaren zestig van de 20e eeuw praktisch zijn uitgeroeid. Rond Kiritimati wordt door sportvissers vooral gevist op beenvissen.

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis

Meer dan 3000 jaar geleden werden de Gilberteilanden en Banaba vanaf de Caroline- en Marshalleilanden door kolonisten bewoond. De Phoenix- en Line Islands werden nooit permanent bewoond. De bewoners van de Gilberteilanden woonden in kainga’s (dorpen) met verschillende families samen. Behalve op de twee noordelijke eilanden Butaritari en Makin, die een centrale “chief” hadden, werd elke kainga geleid vanuit een maneaba. Een maneaba was een traditioneel dorpshuis waar bijeenkomsten gehouden werden die onder leiding stonden van een “unimane”, een soort ouderenraad.

Britse overheersing

Omdat de eilanden van Kiribati afgelegen lagen en weinig natuurlijke bronnen hadden, duurde het lang voordat de eerste Europeanen arriveerden. In 1606 landde de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro-Fernandez de Quirós als eerste Europeaan op de Gilberteilanden. De volgende Europeaan, John Byron, landde pas in 1766 op het eiland Nikunau, een van zuidelijke Gilberteilanden. In 1788 ontdekte kapitein Thomas Gilbert nog diverse eilanden op zijn weg naar China. Naar hem zijn de Gilberteilanden genoemd.

Door de walvisvangst begin 19e eeuw kwamen er steeds meer Europeanen richting Kiribati, met name naar de zuidelijke Gilberteilanden. Ook missionarissen en handelaren wisten de weg naar de Gilberteilanden te vinden. De handelaren maakten gebruik van Butaritari’s haventje, waar goederen geruild werden tegen kokosolie en schelpen. Men haalde eind 19e eeuw veel eilandbewoners als arbeiders naar plantages op Fiji, Hawaii en Australië. Kiribati heeft nooit Spaanse, Duitse, Japanse of Amerikaanse overheersing gekend. De eilanden zijn vooral Brits gebied geweest (British Dominion). Tegen het einde van de 19e eeuw werden de Gilbert & Ellice-eilanden (nu: Tuvalu) bestuurd als een soort Brits protectoraat. Deze structuur werd op 27 mei 1892 geformaliseerd door kapitein E. Davis waardoor de Gilbert en Ellice-eilanden officieel een Brits protectoraat werden. Drie jaar later werd Tarawa uitgeroepen tot hoofdstad.

In 1900 ontdekte Albert Ellis van de Pacific Islands Company op Ocean Island een grote voorraad hoogwaardig fosfaat. Onmiddellijk werden er ca. 1000 arbeiders van andere eilanden aangetrokken om de mijnactiviteiten te starten. In 1901 ging Banaba deel uitmaken het protectoraat. Op verzoek van het binnenlands bestuur werden de eilanden in 1915 tot een kolonie gemaakt, in 1919 uitgebreid met Christmas Island (Kiritimati) en in 1937 met de Phoenixeilanden.

Tweede Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog ging vrij onopgemerkt voorbij aan de Gilberteilanden, in tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog. Vlak na Pearl Harbor werd Banaba door de Japanners gebombardeerd en werden Butaritari, Makin en Tarawa bezet. Halverwege 1942 voerden Amerikaanse mariniers een schijnaanval uit op Butaritari. De bedoeling was om de Japanners af te leiden van de echte aanval op de Solomoneilanden. Dit lukte inderdaad, maar de furieuze Japanners beantwoordden deze daad door een waar schrikbewind onder de bevolking te houden. Als vergeldingsactie werd Butaritari gebombardeerd en 47 inwoners als straf gedood. Negen Amerikaanse mariniers die per ongeluk waren achtergebleven werden onthoofd. Op Makin en Tarawa werden alle overgebleven Europeanen geëxecuteerd. En nog in 1945 werden 160 bewoners van Ocean Island geblinddoekt en neergeschoten.

Ondertussen werden op diverse eilanden forten gebouwd en een steeds sterkere verdediging opgetrokken. In november 1943 werd het eiland Betio nabij Tarawa aangevallen door ca. 5000 Amerikaanse mariniers. Het duurde drie dagen voordat de Amerikanen konden landen op het strand en dat kostte ca. 1500 Amerikanen het leven.

Kiribati en Gilberteilanden worden onafhankelijk

Na de oorlog werd er een eilandbewoner als magistraat aangesteld die echter weinig te zeggen had. Een onafhankelijkheidsbeweging ontstond halverwege de jaren vijftig, die in de jaren zestig extra impulsen kreeg door de strijd om onafhankelijkheid van de Salomonseilanden en Fiji. In 1963 werd er een “executive council” opgericht, samen met een adviesraad. Beide organen waren bedoeld om de magistraat te adviseren, maar in feite was het al de voorloper van een echt parlement. In 1967 werd de adviesraad dan ook uitgeroepen tot het Huis van Afgevaardigden met achttien leden van de Gilberteilanden en vijf van de Ellice-eilanden.

In 1974 werd de House of Assembly opgericht. Binnenlands zelfbestuur werd de Gilberteilanden op 1 november 1976 verleend. In 1978 scheidden de Ellice- eilanden zich af en noemde zich vanaf die tijd Tuvalu. De Britten lieten Kiribati minder ontwikkeld achter dan andere Micronesische naties. Het grootste probleem was een gebrek aan geld o.a. door het opdrogen van de fosfaatvoorraden. Het eiland Banaba is als gevolg van de fosfaatwinning onbewoonbaar geworden. Ander problemen zijn de overbevolking op Zuid-Tarawa, in 1989 werden plannen bekend gemaakt om ruim 4700 inwoners over te plaatsen naar de atollen Teraiba en Tabuaeran, de snelle verstedelijking en het besturen van de ver uiteen liggende eilanden.

Op 12 juli 1979 werd de Republic of Kiribati, bestaande uit de Gilberteilanden, de Phoenixeilanden, de Line-eilanden en Banaba (Ocean Island) een onafhankelijke natie na 87 jaar Britse overheersing. Bij de eerste verkiezingen in 1978 werd Jeremia Tabai premier en na de onafhankelijkheid in 1979 de eerste president. Hij bleef tot 1991 aan de macht, waarna hij opgevolgd werd door Teatao Teannaki, die in 1994 na een verkiezingsnederlaag werd opgevolgd door Teburoro Tito. Zijn CDP fuseerde later met de NPP tot de Christen-democratische Maneaban Te Mauri. In maart 2003 moest Tito aftreden nadat het parlement een motie van wantrouwen had aangenomen.

Op 10 juli 2003 werd Anote Tong van de Boutokaan Te Koaua ("Pilaren van de Waarheid") president. Sinds november 2003 onderhoudt Kiribati diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Op 15 augustus 2005 ondertekenden beide landen in Taipei een overeenkomst over samenwerking op het gebied van gezondheidszorg. In 2005 beschikte Kiribati slechts over drie artsen en 24 verpleegkundigen.

Nadat Kiribati betrekkingen met Taiwan aanknoopte, verbrak China de diplomatieke relatie. Naar aanleiding hiervan beschuldigde president Anote Tong China op 1 november 2005 zijn regering te willen ondermijnen. In oktober 2007 wint Tong met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen. Tong wordt in januari 2012 voor de derde keer tot president gekozen. In maart 2016 wordt Taneti Maamau gekozen tot president en in juni 2020 wordt hij herkozen.

Bevolking

Micronesië heeft een hoog geboortecijfer en een van de hoogste percentages inwoners ter wereld beneden de 18 jaar. De mensen van de oostelijke en centrale eilanden zijn voornamelijk van Melanesische afkomt. De mensen van de westelijke eilanden zijn over het algemeen van Zuidoost-Aziatische afkomst.

De Micronesische stammen en volken evolueerden in een vrij geïsoleerde omgeving zodat ze hun inheemse cultuur lange tijd konden behouden. De Chamorro van de Marianen waren de enigen die al in de zeventiende eeuw min of meer gedwongen werden een mengras te vormen met de Spanjaarden. In de Noordelijke Marianen en Guam wonen ook veel immigranten uit landen van buiten Micronesië.

Kiribati had in juli 2017 ca. 108.145 inwoners. Gemiddeld wonen er ca. 149 inwoners per km2. Men noemt zichzelf I-Kiribati. Een derde van de inwoners leeft in Zuid-Tarawa waar overbevolking dreigt. De vrouwen krijgen daar gemiddeld 4,5 kind waardoor de bevolking zo hard groeit dat bijvoorbeeld mensen verplicht worden om van het overbevolkte Betio naar de dunbevolkte Kiritimati (Christmas Island) te verhuizen.

De bevolking bestaat voor 90% uit Micronesiërs en verder uit Polynesische, Europese en Chinese minderheden. Het merendeel (90%) van de bevolking woont op de Gilberteilanden. Het hoofdeiland is Tarawa, met ca. 46.000 inwoners, en de hoofdstad is Bairiki met ca. 30.000 inwoners. Twintig van de 33 eilanden wordt bewoond. De Phoenix- en Line Islands zijn onbewoond.

Kiribati heeft een vrij jonge bevolking. 29,7% van de totale bevolking (2017) is tussen de 0-14 jaar, 64,1% tussen de 15-64 jaar en ca. 4,2% van de bevolking is 65+. De bevolkingsgroei is 1.13% per jaar (2017). Het aantal geboortes per 1000 inwoners ligt op 21.2. De gemiddelde levensverwachting ligt op 66,5 jaar. (2017)

Taal

De Micronesische talen stammen af van de Austronesische taalgroep. De belangrijkste inheemse talen zijn: het Marshallees op de Marshalleilanden, Paluaans op Palau, Chamorro op Guam en de Noordelijke Marianen, Kiribatisch op Kiribati en het Nauru op Nauru. Verder zijn er nog vele talen en dialecten op de afgelegen eilanden, die soms door niet meer dan honderd mensen gesproken wordt.

De belangrijke talen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en zijn dan ook totaal verschillend. Engels wordt op geheel Micronesië gesproken maar dient vaak alleen maar als communicatiemiddel tussen de verschillende staten. Op elk afzonderlijk eiland domineert het gebruik van de eigen taal.

Engels is de officiële taal op Kiribati, maar het Kiribatisch, een Austronesische taal, overheerst in de gesprekken tussen de eilandbewoners onderling. In het Kiribatisch komen zowel Micronesische als Polynesische kenmerken voor. Op Zuid-Tarawa kennen velen slechts een mondvol Engels en op de afgelegen eilanden is het nog droeviger gesteld. Op sommige afgelegen eilanden als Butaritari en Makin spreekt men een lichte variant van de standaardtaal, maar over het algemeen worden dezelfde woorden gebruikt met een licht accent. Kiribati is een transcriptie van “Gilberts”.

Het geschreven alfabet kent slechts dertien letters.

Enkele voorbeelden van het Kiribatisch zijn:

Godsdienst

Micronesië is bijna geheel gechristianiseerd. Spaanse katholieke missionarissen bekeerden de Marianen en de westelijk gelegen eilanden. Protestanten uit New England, Verenigde Staten, bekeerden de Marshalleilanden en de oostelijke eilanden. Chuuk, Nauru, Kiribati en Pohnpei hebben ongeveer een gelijke aantal katholieken en protestanten.

Voordat de Europeanen arriveerden in de 16e eeuw geloofde men op Kiribati sterk in anti(geesten) en tabunea (tovenarij). Het christendom kreeg echter snel voet aan de grond. De helft van de I-Kiribati is rooms-katholiek en het hoofdkwartier is gelegen in Teaoraereke op Tarawa. Daarna komt de Kiribatisch Protestantse Kerk, een congregationalistische kerk, hoewel op sommige afgelegen eilanden meer protestanten dan katholieken wonen. Verder zijn er nog wat Bahái- aanhangers op Tarawa en zevendedags-adventisten, mormonen, moslims en volgelingen van de Church of God. Het percentage katholieken bedraagt ca. 53%, protestanten ca. 41% en overige godsdiensten ca. 6%.

Samenleving

Staatsinrichting

Kiribati is sinds 1979 een presidentiële republiek met een gekozen parlement van één kamer. Kiribati is een lid van het Britse Gemenebest en het parlementaire systeem lijkt op het Britse systeem. Elke vier jaar worden 39 van de 41 leden van het “House of Parliament” (Maneaba ni Maungatbu in het Kiribatisch) door het volk gekozen. De Maneaba kandideert drie of vier presidentskandidaten waarna de presidentsverkiezingen gehouden worden. De president (beretitenti in het Kiribatisch) kiest dan een kabinet en de vice- president. De president is zowel staatshoofd als leider van de regering. De president mag maximaal twaalf jaar in functie blijven. De eerste president van Kiribati, Ieremia Tabai, maakte die twaalf jaar inderdaad vol. De procureur- generaal, benoemd door de president, en een afgevaardigde van Ocean Island maakt de 41 leden van het parlement compleet.

De Maneaba is een soort traditioneel dorpshuis in Bairiki, al zijn er plannen om te verhuizen naar Ambo. De eilandraden met een president aan het hoofd controleren het lokale bestuur en worden daarin geadviseerd door de “unimane”, een raad van oude wijze mannen. Kiribati bestaat uit zes districten: Banaba, Centrale Gilberteilanden, Line Islands, Noordelijke Gilberteilanden, Zuidelijke Gilberteilanden en Tarawa. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Tot en met de “highschool” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium.

In 1995 zaten er ca. 17.000 kinderen op 85 basisscholen en ca. 3.500 leerlingen volgden voortgezet onderwijs. Verder is er een onderwijzersopleiding en het Tarawa Technical Institute in Betio waar parttime technische en commerciële cursussen gegeven worden. Het onderwijs is verplicht voor kinderen tussen de zes en veertien jaar.

Economie

In de jaren voor de onafhankelijkheid was de export van fosfaat goed voor 45% van het bruto nationaal product en 85% van de totale exportopbrengsten. In 1979 vielen deze inkomsten weg, het fosfaat was namelijk op! De bevolking werd gedwongen weer terug te vallen op zelfvoorzienende landbouw en Kiribati is dan ook het armste land van Micronesië. Op de afgelegen eilanden wordt geld verdiend met de verkoop van kopra en kopraproducten door de Coconut Products Limited. De landbouw levert o.a. taro, pompoenen, broodfruit, kokosnoten en papaya’s op. De export van kopra levert jaarlijks een behoorlijk bedrag op. De meeste kopra wordt geëxporteerd naar Bangladesh. De export van aquarium- en vijvervissen leverde is ook een economische factor van belang. Met name op de afgelegen eilanden wordt de productie van zeewier steeds belangrijker. Het toerisme moet nog echt op gang komen.

Buitenlandse visrechten brengen ook geld in het laatje. Een poging om wat visindustrie op te zetten, mislukte bij gebrek aan goede boten. Ca. 1500 Kiribati werken op buitenlandse (met name Duitse) vissersboten. Kiribati importeert veel goederen uit Australië, Japan, Fiji, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten en is voor financiële hulp ook grotendeels afhankelijk van Australië. In 2017 werd er voor $107 miljoen aan goederen geïmporteerd en voor $85 miljoen geëxporteerd naar voornamelijk de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland. De zeebodem rond de Line Islands bevat de rijkste voorraden kobalt, nikkel, platina en mangaan van de wereld.

Nog enige kerncijfers over de economie in 2017. De economische groei bedroeg 3,1%. Kiribati heeft met $ 2000 een zeer laag BBP per hoofd van de bevolking en rond de 30% van de beroepsbevolking is werkloos.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Tarawa is de zeer interessant hoofdstad van Kiribati. Het is niet een stad, maar een groep eilanden omringd door koraal atollen en je hebt een boot nodig om van het ene deel van de stad naar de andere te gaan. Het is het Venetië van de Stille Oceaan. Er is een golfbaan op Ambo Island waar de greens in principe uit zand bestaan.

Tabiteueat is het grootste en meest populaire eiland waar traditionele dansen, zingen en magie nog steeds een dominante rol spelen in het leven van mensen. Hier speelde een deel van de gruwelijke geschiedenis van Kiribatizixh af. Meer dan 1000 niet-gelovigen werden gedood door Hawaiiaanse predikanten in"de naam van het boek". De katholieke missie is overigens een goede plek om de nacht door te brengen als er geen andere ruimte beschikbaar is.

Kiritimati of Christmas Island is het grootste koraalatol in de wereld met veel meren en vijvers en de broedplaats van een groot aantal vogels. Er zijn grote kokosnoot plantages, viskwekerijen en een plant waar zonnezout uit gewonnen kan worden.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KIRIBATI LINKS

Advertenties
• Kiribati Vliegtickets.nl
• Hotels Kiribati
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over KIRIBATI bij Bol.com

Nuttige links

Kiribatie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kiribati (N)
Reizendoejezo - Kiribati (N)
Telefoongids Micronesië