Landenweb.nl

KIRIBATI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Kiribatisch, Engels
  Hoofdstad  Tarawa
  Oppervlakte  726 km²
  Inwoners  122,516
  (2021)
  Munteenheid  Australische dollar
  (AUD)
  Tijdsverschil  +11 tot +13
  Web  .ki
  Code.  KIR
  Tel.  +686

To read about KIRIBATI in English - click here

Hotels Kiribati

Geografie en Landschap

Geografie

Micronesië (van het Grieks: kleine eilanden) bestaat uit ongeveer 2300 grote en kleine eilanden. De eilanden liggen verspreid in de Westelijke Pacific tussen Hawaï (op ca. 6000 km) en de Filippijnen (op ca. 2400 km). Geografisch gezien bestaat Micronesië uit vier archipels: de Marshalleilanden, de Marianen, de Gilbert-eilanden en de Caroline-eilanden.

Kiribati, behorend tot Micronesië, omvat ook de Line- en Phoenix-eilanden die tot Polynesië gerekend worden. De afstand van noord naar zuid bedraagt 2572 km en van oost naar west 5056 km. Dit betekent dat de eilanden verspreid liggen over een wateroppervlakte van meer dan 13 miljoen km2.

Kiribati (officieel: Republic of Kiribati; Kiribatisch: Ribaberikin Kiribati), is een onafhankelijke republiek binnen het Britse Gemenebest en gelegen in het westen van de Pacific. De eilanden liggen verspreid over 3,5 miljoen km2 oceaan. Van oost naar west strekt Kiribati zich over 3870 km, en van noord naar zuid over 2050 km. Kiribati omvat drie eilandengroepen en Banaba (5 km2), dat ook wel Ocean Island genoemd wordt. Kiribati behoort tot het werelddeel Oceanië.

advertentie

Millennium Island, KiribatiPhoto: Publiek domein

Landschap

De totale landoppervlakte van Kiribati bedraagt 811 km2. De eilandengroepen zijn: de Gilberteilanden of Tungaru (16 eilanden), 295 km2; de Phoenix Islands (8), 55 km2 en de Line Islands (o.a. Kiritimati, het voormalige Christmas Island; van de 11 eilanden zijn er 8 bewoond), 362 km2. Het hoofdeiland is Tarawa (Gilberteilanden) en de hoofdstad is Bairiki.

Behalve Banaba zijn alle eilanden koraaleilanden die maar 1 tot 3 m boven de hoogwaterlijn liggen. Op Banaba ligt het hoogste punt van Kiribati met 81 meter boven de zeespiegel. Banaba is een van de drie grootste fosfaateilanden in de Pacific samen met Nauru en Makatea in Frans Polynesië.

Tarawa

De Gilberteilanden bestaan uit:

Abaiang

Banaba (Ocean Island)

Abemama

Marakei

Tabiteuea

De meeste van de acht Phoenix-eilanden, allemaal ten zuiden van de evenaar gelegen, zijn in 1937 toegevoegd aan de Gilbert & Ellice eilanden. Alleen het eiland Kanta is bewoond met ca. 33 inwoners. De rest van de eilanden is onbewoond. De Phoenix-eilanden zijn moeilijk te bereiken, alleen per boot.

De meest westelijke groep eilanden van Kiribati zijn de Line Islands. De noordelijke eilanden Washington, Fanning en Christmas Island zijn bewoond. De vijf eilanden ten zuiden van de evenaar zijn onbewoond, voornamelijk door een gebrek aan zoet water. De bevolking van de bewoonde eilanden groeit snel en dan met name het aantal mensen op Zuid-Tarawa. Sinds 1988 kunnen bewoners van Zuid-Tarawa worden verplicht om naar andere eilanden (met name Kiritimati) te verhuizen.

De Line Islands beslaan ongeveer 60% van de oppervlakte van Kiribati, maar het aantal inwoners bedraagt slechts ca. 7% van de totale bevolking. Door een rechtstreekse vlucht vanaf Honolulu naar Christmas Island blijft de ontwikkeling van Washington en Fanning ver achter. De drie bewoonde eilanden hebben allen een ander klimaat: Christmas Island is vrij droog, Washington is vrij nat en Fanning ligt daar net tussen in.

In 1996 werd de door Kiribati lopende datumgrens van de 180ste naar de 130ste meridiaan gelegd, zodat in het hele land dezelfde datum geldt. Kiribati is nu het land waar het eerst een nieuwe dag aanvangt. Kiribati was daardoor ook het eerste land dat het millennium kon vieren en Caroline Island, dat nu Millennium Island heet, was het eerste stukje land dat het millennium kon vieren. Helaas is Caroline Island onbewoond.

Fanning (Kiribatisch: Tabuaeran, afgeleid van het Polynesisch)

Washington (Kiribatisch: Teraina)

Christmas Island (Kiribatisch: Kiritimati)

Satellietfoto van Kiritimati (Christmas Island)Photo: Publiek domein

KIRIBATI LINKS

Advertenties
• Hotels Kiribati
• Boeken, ook tweedehands, over KIRIBATI bij Bol.com

Nuttige links

Kiribatie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kiribati (N)
Reizendoejezo - Kiribati (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. /Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems