GAMBIA   
To read about GAMBIA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Gambia telde in 2017 2.051.5363 inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 181 inwoners per km2 en Gambia staat daarmee op de vierde plaats van dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Banjul (504.000 mensen) en Banjul is daarmee een van de kleinste hoofdsteden van Afrika. Omdat het op een eiland ligt kan Banjul eigenlijk niet veel groter worden. De trek naar de steden is groot; in 2017 woonde 60% van de bevolking in steden. Het geboortecijfer ligt hoog; per 1000 inwoners worden er 29.4 kinderen geboren. De zuigelingensterfte is ook hoog; 60 van de 1000 kinderen sterft in het eerste levensjaar.
De bevolkingsopbouw van Gambia is volstrekt niet te vergelijken met de West-Europese; kinderen en jongeren tot en met 14 jaar maken 37% van de bevolking uit. De gemiddelde levensverwachting is 65,1 jaar (vrouwen 67,5 mannen 62,8 jaar). (2017)
De bevolking van Gambia is afkomstig van vele volkeren, ieder met hun eigen cultuur en taal. Deze stammen komen niet alleen in Gambia voor, maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Er leven in Gambia ongeveer vijftien verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken.

Ontwikkeling bevolking Gambia
image: Michael Jester, CC CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication no changes made

De belangrijkste stammen zijn: De Mandinka leven in Gambia, Senegal, Guinee, Guinee-Bissau, Mali en Nigeria. Het is de grootste bevolkingsgroep, ongeveer 34% van de bevolking.

Mandinka dans
foto: shaunamullally, Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

De Fula leiden een zwervend bestaan. Ze hebben een opvallend lichte huidskleur, zodat hun oorsprong zeer waarschijnlijk niet in Afrika ligt, maar dat ze afstammen van de Arabieren. Er worden binnen de Fula-stam negen sterk verschillende dialecten gesproken. Achttien procent van de Gambiaanse bevolking behoort tot de Fula.
De Wolof hebben altijd in Afrika geleefd en kwamen uit het gebied van de Sahara. Het waren handelaren zodat het Wolof als taal altijd een belangrijke plaats heeft ingenomen. De meeste Wolof wonen op dit moment in Gambia en Senegal. Zestien procent van de Gambianen behoort tot de Wolof-stam.
Van de Jola is historisch gezien weinig bekend. Toch wonen ze al heel lang langs vrijwel de gehele Atlantische kust van West-Afrika. Kenmerkend voor de Jola is de vorming van “clans”, families die zelfstandig binnen een stam gevestigd zijn. Tien procent van de Gambiaanse bevolking behoort tot de Jola-stam.

Jola dansers
photo: shaunamullally, CC Attribution 2.0 Generic no changes made

Een kleine, maar belangrijke groep zijn ongeveer 1000 Libanezen die veel bakkerijen, restaurants en een belangrijk deel van de voedingsmiddelenimport in handen hebben.
Voorts leven er nog ongeveer 25.000 Senegalezen, voornamelijk als arbeidskrachten. Een aparte groep vormen de Aku, afstammelingen van teruggekeerde slaven en bevrijde slaven. De Aku zijn over het algemeen christenen en hebben vaak een Engelse achternaam.

To read about GAMBIA in English - click here

GAMBIA LINKS

Advertenties
• Gambia Tui Reizen
• Gambia Vliegtickets.nl
• Vakantie Gambia
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Banjul Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Gambia

Nuttige links

Africa Explorer (N)
Gambia Reisstart (N+E)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Gambia (N)
Rondreis Gambia (N)
Startpagina Gambia (N)
Artikelen en Reisverhalen over GAMBIA
  Mijn spannendste reiservaring  It is nice to be nice
  tumba fly

Bronnen

Derksen, G. / Gambia, Senegal
Gottmer

Hesseling, G. / Senegal/Gambia : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Waard, P. de / Reishandboek Gambia
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems