Landenweb.nl

CHILI
Godsdienst

To read about CHILE in English - click here

Chili verre reizen van ANWB

Steden CHILI

Santiago

Godsdienst

Algemeen

advertentie

Iglesia de la Tirana ChiliFoto: Christian Córdova CC 2.0 Generic no changes made

Ca. 80% van de bevolking wordt gerekend tot de Rooms-Katholieke Kerk. In de grondwet van 1833 werd het rooms-katholicisme als staatsgodsdienst erkend, maar pas bij de grondwetswijziging van 1925 werd de scheiding van kerk en staat formeel vastgelegd. De Rooms-Katholieke Kerk heeft echter nog steeds een grote invloed op de Chileense samenleving (o.a. onderwijs) en ontwikkelt tal van sociale activiteiten. Veel gezag heeft ze verworven door het bieden van onderdak en hulp aan de vervolgden van het militaire regime en door de humanitaire werkzaamheden van het 'Vicariaat van de Solidariteit', dat in 1976 werd opgericht. Dit ontving in 1978 de vredesprijs van de Verenigde Naties. De grote man achter deze organistatie was de aartsbisschop van Santiago, kardinaal Raúl Silva Henriquez.

Er zijn vijf aartsbisdommen, zestien bisdommen, twee prelaturen en twee apostolische vicariaten. Er is sinds enkele decennia een groot gebrek aan priesters; 50% van de mannelijke religieuzen bestaat dan ook uit buitenlanders.

Doordat er geen massale immigratie van mensen met een ander geloof naar Chili heeft plaatsgevonden, is Chili een veel traditioneler katholiek land dan bijvoorbeeld Uruguay en Argentinië.

Toch is een opmars van andere kerken, met name evangelische sekten, ook in Chili niet te stuiten.

Binnen het protestantisme vormen de methodisten en de lutherse kerken de belangrijkste groeperingen. Zes procent van de bevolking hoort bij een protestantse kerk.

Sterk in opkomst, vooral onder de economisch zwakkere groepen, is de Pinksterbeweging. Tijdens de dictatuur van Pinochet hebben zich in Chili tal van protestantse sekten verbreid, o.a. jehova’s getuigen, presbyterianen, mormonen en adventisten.

In het leven van de Mapuche-indianen nemen sjamanen, voorouderverering en traditionele ceremonieën nog een belangrijke plaats is.

advertentie

Opmerkelijke religieuze gebouwen

advertentie

Catedral de San Marcos de Arica (Chili).Foto: Heretiq CC 2.5 no changes made

Arica - de kerk van San Marcos is een bijzonder ontwerp van Gustav Eiffel. De kerk is in gotische stijl gebouwd en vrijwel geheel van ijzer gemaakt. De voorgevormde ijzeren platen en pilaren werden uit Frankrijk verscheept en in Arica in 1876 in elkaar gezet.

La Tirana – midden in de woestijn ligt het beroemde religieuze dorp. Op het dorpsplein staat een gigantische kerk, de Iglesia de Nuestra Señora del carmen de La Tirana. Tussen 12 en 18 juli komen elk jaar tienduizenden mensen naar La Tirana om de patroonheilige van Chili, Virgen del Carmen, te eren.

San Pedro de Atacama – de koloniale kerk van San Pedro is een van de grootste kerken van het Grote Noorden. De kerk werd in 1641 gebouwd, maar dateert in zijn huidige vorm van 1745; de toren is van 1890.

Barraza (Kleine Noorden) – de koloniale kerk stamt uit 1680 en is een nationaal monument.

Chiloé – op dit eiland staan ca. 150 kapellen en kerken, waarvan vele nog uit de koloniale tijd. Negen van deze kerken hebben de status van nationaal monument. De meeste kerken zijn van hout en hebben een zuilengalerij en meestal een achthoekige klokkentoren. De zeer bijzondere bont gekleurde Iglesia San Francisco de Castro is uit 1906.

advertentie

CHILI LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreizen Chili
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Chili
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Chili Rondreis
• Chili verre reizen van ANWB
• Hotels Chili
• Autoverhuur Sunny Cars Chili
• Rondreizen Chili
• Boeken, ook tweedehands, over CHILI bij Bol.com

Nuttige links

Chili Foto's
Dieren in Chili (N)
Reisinformatie Chili (N)
Reisverhaal over Patagonië in Chili en Argentinië (N)
Reisverhaal van Paaseiland met zijn unieke Moai-beelden (N)
Reizendoejezo - Chili (N)
Rondreis Chili (N)
Rondreis door Chili (N)
Startpagina Chili (N)

Bronnen

Asal, S. / Chili

Lannoo.

Caistor, N. / Chili : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib.

Castillo-Feliú, G.I. / Culture and customs of Chile

Greenwood Press.

Dwyer, C. / Chile

Chelsea House Publishers.

Filippo, H. / Chili

Elmar.

CIA - World Factbook.

BBC - Country Profiles.

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems