Landenweb.nl

Santiago
 

Djoser Rondreizen Chili

To read about Santiago in English - click here

advertentie
Chili verre reizen van ANWB Hotels Santiago

Algemeen

Santiago, officieel Santiago de Chile, is de hoofdstad van Chili. De stad ligt in de centrale vallei van het land op een hoogte van 520 meter boven zeeniveau. Santiago werd opgericht in 1541. Het is de hoofdstad van het grootstedelijk gebied Santiago van de gelijknamige provincie. Volgens de telling van 2002 leven 5.428.590 inwoners in het grootstedelijk gebied. Het historische centrum van de stad is bijzonder mooi met prachtige 19e-eeuwse neoclassicistische architectuur en kronkelige zijstraatjes met gebouwen in art deco, neogotische en koloniale stijl. Santiago ligt aan de Mapocho rivier en is omringd door een aantal groene heuvels. Je kunt het imposante Andesgebergte overal zien vanuit de stad.

Santiago met op de achtergrond het AndesgebergteSantiago met op de achtergrond het AndesgebergteFoto: Victor san martin CC 2.0 Generic no changes made

Door zijn gestage economische groei in de afgelopen decennia, heeft de stad zich ontwikkeld tot een moderne metropool. Santiago is het culturele, politieke en financiële centrum van Chili en de zetel van vele multinationals. De Chileense uitvoerende en gerechtelijke instanties zijn gevestigd in Santiago, het Congres heeft zitting in het nabijgelegen Valparaiso.

advertentie
Hotels Trivago Djoser Rondreizen Chili

Ligging

De coördinaten van Santiago zijn: 33°27'0' Zuiderbreedte en 70°40'0' Westerlengte. De stad ligt in het midden van de Santiago vallei, de vallei is een brede gordel vruchtbare grond omringd door bergen. Santiago ligt op 520 meter boven zeeniveau. De stad wordt geflankeerd door de belangrijkste keten van de Andes in het oosten en de Chileense kust in het westen. De hoogste piek is de Tupungato vulkaan op 6.570 meter hoogte.

advertentie
Rondreizen Chili Vliegtickets Santiago de Chili | VliegenNaar

Weer

Santiago heeft een koel mediterraan klimaat met relatief warme droge zomers (november tot maart) met temperaturen die kunnen oplopen tot 35° C op de warmste dagen. De winters (juni-augustus) zijn vochtig met koude ochtenden en dagelijkse temperaturen tot 13° C , de minimum temperatuur ligt een paar graden boven het vriespunt. De gemiddelde regenval bedraagt 360 mm per jaar, vooral geconcentreerd in de koelere maanden (mei tot september). Sneeuwval is zeer zeldzaam. De overheersende wind waait uit het zuidwesten tijdens de zomer, in de winter is er minder wind.

Geschiedenis

Schilderij over de stichting van Samtiago geschilderd door Pedro LiraSchilderij over de stichting van Samtiago geschilderd door Pedro LiraFoto: Publiek Domein

Santiago werd gesticht door de Spaanse Conquistador Pedro de Valdivia op 12 februari 1541, onder de naam van Santiago de Nueva Extremadura. De inheemse Indianen boden voortdurend verzet tijdens een reeks van conflicten. In september 1541 begon een drie jaar durende oorlog tegen de Spaanse bezetters. Op dat moment verkeerden de Conquistadores in een moeilijke situatie vanwege constant voedselgebrek. Ondanks bedreigingen van aanslagen door de Indianen en natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen werd Santiago snel een belangrijke stad. De vroege kolonisten bouwden de eerste belangrijke gebouwen in de stad, waaronder de kathedraal in 1561 en de kerk van San Francisco uit 1618.

Kaart Santiago uit 1895Kaart Santiago uit 1895Foto: Publiek Domein

Op 12 februari 1817, toen de Spaanse royalisten werden verslagen riep Chili haar onafhankelijkheid uit. Tijdens de jaren van de Republiek werden instellingen zoals de Universiteit van Chili (Universidad de Chile), de School van Kunsten en Ambachten, het Museum voor Schone Kunsten (nu Museum van Wetenschap en Technologie) en het Nationale Museum voor natuurlijke geschiedenis opgericht.

Centrum van Santiago in de 21e eeuwCentrum van Santiago in de 21e eeuwFoto: Javmoraga CC 3.0 Unported no changes made

In de jaren 1930, werd Santiago omgevormd tot een moderne, geïndustrialiseerde stad. In de volgende decennia bleef de stad snel groeien als gevolg van de vestiging van een groot aantal kolonisten uit de landelijke gebieden van Chili. Met de staatsgreep van 1973 werd er een militair regime gevestigd in Chili. De militaire terreur duurde tot het begin van 1980 toen er een nieuwe regering werd gekozen naar een neoliberaal economisch model en gericht op markteconomie. Een sterke aardbeving trof de stad op 3 maart 1985, toen veel oude gebouwen werden verwoest.

Bezienswaardigheden

Plaza de las Armes Santiogo ChiliPlaza de las Armes Santiogo ChiliFoto: Raul CC 2.0 Generic no changes made

Het Plaza de las Armes vormt het centrum van de stad. Op dit plein vind je verschillende belangrijke gebouwen en andere bezienswaardigheden. Het plein is al heel oud en stamt uit de tijd dat Santiago gesticht werd. Het Nationaal Historisch museum staat aan de noordkant van het Plaza de las Armes. Dit museum beschrijft de geschiedenis van Chili van de precolumbiaanse periode tot de dag van vandaag. De kathedraal vind je aan de westkant van het plein. Het oorspronkelijke gebouw is verwoest door brand, het huidige gebouw stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. De Italiaanse architect Toesca bouwde het stadhuis tussen 1785 en 1790.

Lo Moneda Presidentieel paleis in Santiogo ChiliLo Moneda Presidentieel paleis in Santiogo ChiliFoto: JorgeGG CC 3.0 Unported no changes made

La Moneda is het presidentieel paleis, het is een gebouw in koloniale stijl en een belangrijke historische bezienswaardigheid. In dit paleis werd Salvador Allende doogeschoten tijdens de militaire coup door Pinochet in 1973. Tegenwoordig is het paleis gerestaureerd en wordt het beschouwd als een symbool van de democratie. Je kunt een rondleiding door het gebouw boeken, deze is gratis maar je moet wel van te voren reserveren.

Mapuche Beelden in het museum voor Precolumbiaanse kunstMapuche Beelden in het museum voor Precolumbiaanse kunstFoto: Koppas CC 3.0 Unported no changes made

Het museum voor Precolumbiaanse kunst laat voorwerpen zien uit heel Midden- en Zuid-Amerika. De collectie is zeer uitgebreid en bestrijkt een perode van meer dan 10.000 jaar. Het museum ligt vlakbij het Plaza de las Armes.

Musea Belles Artes SantiagoMusea Belles Artes SantiagoFoto: Carlos Yo CC 4.0 International no changes made

Het Museo Bellas Artes (museum voor schone kunsten) is het vlaggenschip van de musea in Santiago en niet voor niets. Het is een verzameling van de hedendaagse Chileense kunst en bezit een aantal van de beste werken van het land. Het Museo de Arte Contemporáneo grenst aan Bellas Artes en het is eigenlijk een uitbreiding op dat museum. Let op: er is een aparte toegangsprijs voor elk museum, maar Museo Bellas Artes is gratis op zondag.

Kabelbaan naar Cerro San Cristobal in SantiagoKabelbaan naar Cerro San Cristobal in SantiagoFoto: Dario Alpern CC 3.0 Unported no changes made

De stad heeft veel prachtige parken, zoals het Cerro San Cristobel met de dierentuin van Santiago. Dit park ligt op een hoogte van 880 meter en je kunt er gemakkelijk met de kabelbaan komen. Het uitzicht over de stad vanaf dit park is fenomenaal. Het Forrestal Park is een ander mooi park dat in het centrum van de stad ligt, naast de Mapocho Rivier.

Barria Bellavista SantiagoBarria Bellavista SantiagoFoto: David Berkowitz (CC BY 2.0) no changes made

De Barrio Bellavista is de bohemien wijk van Santiago en de wijk is zeer in trek bij toeristen. Je vindt hier smalle straatjes en veel winkeltjes en reataurantjes. Je kunt op de markt allerlei handgemaakte producten kopen.

Tips

Mercado Central SantiagoMercado Central SantiagoFoto: Almonroth CC 3.0 Unported no changes made

Santiago heeft veel leuke markten. De bekendste is Los Dominicos. Hier vind je fossielen, boeken, producten van kunstnijverheid en nog veel meer. In het weekend zijn er veel artiesten die zorgen voor live muziek. Een andere bekende overdekte markt is de Mercado Central, dat is een uit ijzer opgetrokken markthal waar je voornamelijk vis kunt kopen. Je kunt hier ook lekker lunchen.

El Colorado SantiagoEl Colorado SantiagoFoto: Alfredo Cofré CC 2.0 Generic no changes made

Er zijn skigebieden ten oosten van de stad (Valle Nevado, La Parva, El Colorado). El Colorado is hooggelegen (ongeveer 3000 meter boven de zeespiegel) in de Andes en ligt op nog geen 40 kilometer van Santiago. Het dorp beschikt over meer dan 100 pistes van verschillend niveau die via een groot aantal skiliften bereikt kunnen worden.

Santiago LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Santiago de Chili | VliegenNaar
• Chili verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Rondreizen Chili
• Autoverhuur Sunny Cars Santiago
• Hotels Santiago
• Djoser Rondreizen Chili
• Boeken, ook tweedehands, over Santiago bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems