Landenweb.nl

CHILI
Klimaat en Weer

To read about CHILE in English - click here

Chili verre reizen van ANWB

Steden CHILI

Santiago

Klimaat en Weer

advertentie

Smog boven SantiagoFoto: Michael Ertel CC 3.0 Not Adapted no changes

Het klimaat van Chili wordt bepaald door het subtropische gebied van hoge luchtdruk boven de Grote Oceaan en de daarmee samenhangende Peru- of Humboldtstroom, die relatief koud water langs de kust naar het noorden voert, en door het Andesgebergte. Door de Humboldtstroom zijn de temperaturen langs de westkust van Zuid-Amerika aanzienlijk lager dan op deze geografische breedte normaal is. Het verschil met de temperaturen aan de oostkust van het continent bedraagt gemiddeld over het jaar genomen 4 tot 5 °C. Daardoor wordt de lucht die naar de westkust stroomt, altijd door het onderliggende zeeoppervlak afgekoeld en daardoor sterk stabiel van opbouw, zodat zich geen buien kunnen vormen. Dit betekent dat op lage breedte geen of vrijwel geen neerslag valt.

Ten zuiden van 30° zuiderbreedte, waar zich ongeveer de as van het bovengenoemde subtropische hogedrukgebied bevindt, kunnen de depressies van gematigde breedte tot de kust van Chili doordringen en zij brengen daar neerslag, die door stuw tegen het gebergte nog wordt geïntensiveerd. Vuurland is een van de natste streken ter wereld.

In het gebergte nemen de temperaturen met toenemende hoogte af, voor de gemiddelde jaartemperatuur ca. 0,5 °C per 100 m. Het kustgebied in het noorden van het land heeft veel lage bewolking, terwijl verder naar het zuiden vaak mist voorkomt: gemiddeld 50 dagen per jaar in Valparaíso en zelfs 90 dagen in de Golf van Peñas.

De enorme lengte van Chili is verantwoordelijk voor een groot aantal klimaat zones. Van noord naar zuid zijn de volgende klimaatzones te onderscheiden:

advertentie

Klimaatzones ChiliFoto: Ali Zifan CC 4.0 International no changes made

Woestijnklimaat

Overheerst het noorden van Chili, o.a. in de Atacamawoestijn, waar op sommige plaatsen nog nooit regen gevallen is. Aan de kust heerst een gematigd klimaat; landinwaarts komen temperaturen voor van meer dan 30°C, maar ’s nachts kan het afkoelen tot temperaturen rond het vriespunt.

Hooggebergte-woestijnklimaat

Overheerst de Altiplano, met weinig regen (50-300 mm per jaar) en veel lagere temperaturen dan in het noorden. Gedurende het hele jaar kan nachtvorst voorkomen.

Halfwoestijnklimaat

Overheerst het ‘Kleine Noorden’, met onregelmatige regenperiodes. Dit halfwoestijnklimaat gaat op bepaalde plaatsen over in een warm steppeklimaat met regen in de wintermaanden. Dit zijn de aangenaamste gebieden om te vertoeven.

Mediterraan klimaat

Overheerst Midden-Chili tot aan de Bío Bío rivier, met eigenlijk alleen in de koele winters regenperiodes. De zomers zijn warm en droog en achter het kustgebergte bij de hoofdstad Santiago kan de temperatuur boven de 35°C uitkomen.

Gematigd regenklimaat

Overheerst in de Araucanía en het merengebied, en is een overgangsgebied tussen een mediterraan en een gematigd klimaat. Alleen de zomermaanden zijn droog, de rest van het jaar regent het vrij veel. De gemiddelde temperatuur in december bedraagt een aangename 23°C.

Maritiem klimaat

Overheerst op de eilanden langs de kust en een zone vlak langs de kust. Zeewinden duwen vochtige oceaanlucht tegen de bergen omhoog, waardoor er het hel jaar door grote hoeveelheden neerslag vallen, van 2000 tot 5000 mm per jaar.

Hooggebergteklimaat

Overheerst de Patagonische Andes, met veel stormen en sneeuw. Richting Vuurland daalt de sneeuwgrens naar 800 meter!

Continentaal steppeklimaat

Overheerst op de Patagonische vlaktes, met droge zomers en een jaarlijkse neerslag van 200-500 mm. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 6-10°C.

Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat met het hele jaar door regen (ca. 1150 mm), en een gemiddelde jaartemperatuur van iets meer dan 20°C.

De Juan Fernandez-eilanden hebben een mediterraan klimaat met vooral in de winter regen (ca. 900 mm op jaarbasis), en een gemiddelde jaartemperatuur van 14°C.

Klimaattabel

gem. temperatuur (in °C)neerslag (in mm)
Januarijulijanuarijulijaarlijks
Arica22,015,8102
Antofagasta20,914,00512
Valparaíso17,811,60150511
Valdivia16,67,7664482565
Puerto Montt15,37,71132752182
Punta Arenas11,42,11942372
advertentie

CHILI LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreizen Chili
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Chili
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Chili Rondreis
• Chili verre reizen van ANWB
• Hotels Chili
• Autoverhuur Sunny Cars Chili
• Rondreizen Chili
• Boeken, ook tweedehands, over CHILI bij Bol.com

Nuttige links

Chili Foto's
Dieren in Chili (N)
Reisinformatie Chili (N)
Reisverhaal over Patagonië in Chili en Argentinië (N)
Reisverhaal van Paaseiland met zijn unieke Moai-beelden (N)
Reizendoejezo - Chili (N)
Rondreis Chili (N)
Rondreis door Chili (N)
Startpagina Chili (N)

Bronnen

Asal, S. / Chili

Lannoo.

Caistor, N. / Chili : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib.

Castillo-Feliú, G.I. / Culture and customs of Chile

Greenwood Press.

Dwyer, C. / Chile

Chelsea House Publishers.

Filippo, H. / Chili

Elmar.

CIA - World Factbook.

BBC - Country Profiles.

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems