Landenweb.nl

VIETNAM
Klimaat en Weer

To read about VIETNAM in English - click here

Vietnam verre reizen van ANWB

Steden VIETNAM

Hanoi

Klimaat en Weer

advertentie

Moesson wolken boven VietnamFoto: Jean-Marie Hullot CC 3.0 Unported no changes made

Foto:Door de langgerekte vorm van Vietnam zijn er grote klimaatverschillen. Het zuiden en met name de Mekong-delta is tropisch met gemiddelde temperaturen die vrij constant rond de 30°C liggen. Het noorden is subtropisch en boven de 2000 meter heerst zelfs een gematigd klimaat. Vietnam ligt verder in de moessonzone van Zuidoost-Azië en de klimaatgrens ligt ter hoogte van Da Nang.

De verschillen per regio zijn groot; als in de bergen de regentijd is aangebroken, is het aan de kust zonnig en droog. En als het in de winter in het noordelijke berggebied vrij koud is, is het in het zuiden lekker warm. In Vietnam valt gemiddeld tussen de 1100 en 2600 millimeter neerslag. Vooral aan de kust tussen Quy Njon en Vinh valt jaarlijks meer dan 2000 millimeter door het snel oplopen van het landschap.

Vietnam kent vrij veel onweersdagen, in het noorden op ca. veertig dagen per jaar en in het zuiden zelfs ca. zestig dagen per jaar. In het noorden schijnt de zon gemiddeld 1167 uur per jaar, in Midden-Vietnam 2224 uur per jaar en in het zuiden weer veel minder, 1621 uur per jaar.

Het orkaanseizoen voor het zeegebied bij Vietnam loopt van 1 mei tot 1 januari, en in de maanden juli, augustus, september en oktober is de kans vrij groot dat Vietnam door een tyfoon wordt getroffen.

In het noorden begint de zomer al in april met subtropische temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Vooral in juli en augustus regent het erg veel, naar ook in de rest van het jaar vallen er regelmatig buien. In Hanoi valt elk jaar bijna 1700 millimeter regen. In september is het in het noorden afgelopen met de zomer en gaan de temperaturen dalen, tot ongeveer 15°C in januari.

advertentie

Zonsondergang Mekongdelta, VietnamFoto: McKay Savage CC 2.0 Generic no changes made

In het zuiden heerst de zuidwestmoeson en dan kan het van januari tot in april zeer heet worden met temperaturen die dagelijks ver boven de 30°C kunnen uitkomen en tot 40°C kunnen oplopen. In april en mei wordt het nog extra onaangenaam door de zeer hoge luchtvochtigheid, die dan oploopt tot boven de 90%. De regentijd begint in mei en kenmerkt zich door felle korte buien. Juli tot september is de periode waarin de meeste regen valt. De Mekongdelta krijgt ’s zomers regelmatig te maken met overstromingenna hevige regenval in Laos en Cambodja. Nha Trang is met jaarlijks ca. 1200 millimeter een van de droogste plaatsen van Vietnam. In de bergen rondom Da Lat in het zuiden daalt de temperatuur in de winter soms tot het nulpun

In de noordelijke kustregio van Midden-Vietnam is het weer over het algemeen het slechtst, met van augustus tot in januari zeer veel regen. Dit gedeelte van het kustgebied heeft dan ook veel te lijden van verwoestende wervelstormen of taifoens. Droge maanden zijn juni en juli. In de zuidelijke kustregio heerst van oktober tot en met december een regenrijke zuidwestmoesson. De droge tijd loopt van mei tot en met september.

Het hoogland rond Da Lat heeft een grillig klimaat met regen het gehele jaar door. Dit wordt veroorzaakt door uitlopers van zowel de zuidwest- als de noordoostmoesson. De relatief droge tijd valt tussen september en maart.

Begin november 1999 had Vietnam weken achter elkaar te maken met hevige regenval. Overstromingen kostten toen aan meer dan 500 mensen het leven. Alleen al op 1 november 1999 werden er her en der in het land hoeveelheden gemeten tot 500 mm in één dag. In vijf dagen tijd ving de kustplaats Da Nang in Midden-Vietnam meer dan 900 mm regen. Normaal valt hier in de hele maand november nog geen 400 mm.

advertentie

VIETNAM LINKS

Advertenties
• Vietnam verre reizen van ANWB
• Bouw je eigen Vietnam rondreis
• Hotels Trivago
• Vietnam rondreizen met kinderen
• Tui Vietnam reizen
• Mambo jongerenreizen Vietnam
• Vietnam Hotels
• Bezienswaardigheden Vietnam
• Rondreizen Vietnam
• Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Boeken, ook tweedehands, over VIETNAM bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vietnam (N)
Reizendoejezo – Vietnam (N)
Rondreis Vietnam (N)
Sem op Reis Video's over Vietnam (N)
Startpagina Vietnam (N)
Vakantie Vietnam Jouwpagina (N+E)
Vietnam Foto's
Vietnam Reisfotografie

Bronnen

Krücker, F.-J. / Vietnam

Elmar

Paulzen, H. / Vietnam : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Peterse, L. / Vietnam

Gottmer/Becht

Te gast in Vietnam

Informatie Verre Reizen

Vietnam

Cambium

Vietnam

Lannoo

Wulf, A. / Vietnam

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems