Landenweb.nl

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN
Geschiedenis

To read about UNITED ARAB EMIRATES in English - click here

Hotels Trivago

Geschiedenis

Oprichting Verenigde Arabische Emiraten

In de 19e eeuw wist het Verenigd Koninkrijk geleidelijk zijn invloed in de regio uit te breiden door middel van een serie van vredes- en protectoraatsverdragen met de individuele emiraten. Deze zogenaamde"Trucial States" gingen in 1971 op in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en vormen sindsdien een federale staat, samengesteld uit de emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en, sinds 1972, ook Ras-al-Khaimah. De cultureel aanverwante staten Bahrein en Qatar waren uitgenodigd deel uit te maken van de VAE maar kozen uiteindelijk voor zelfstandigheid. Sinds hun oprichting hebben de VAE een spectaculaire economische ontwikkeling doorgemaakt, dankzij de zeer omvangrijke olie- en gasvoorraden, met name in Abu Dhabi. Abu Dhabi is als gevolg van zijn energierijkdom het meest welvarende en invloedrijke emiraat in de VAE. Abu Dhabi draagt 62% bij van het BNP van de VAE terwijl de bijdrage van Dubai 26% is.

advertentie

Al Nahyan en Al Maktoum

Het presidentschap en het premierschap van de VAE zijn toegewezen aan respectievelijk de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi en de Al Maktoum-stam van Dubai. De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah. Sjeik Zayed bin Sultan Al Nayhan was de president van de unie vanaf de oprichting tot zijn dood op 2 november 2004. Het Federaal Hooggerechtshof verkoos de volgende dag zijn zoon, Khalifa bin Zayed Al Nayhan, tot president. Eveneens in november 2004 werd Lubna Al Qasimi minister van Economie en Planning, de eerste vrouwelijke minister ooit in de Verenigde Arabische Emiraten.

advertentie

Recente geschiedenis

Op 16 december 2006 worden de eerste verkiezingen ooit gehouden, een klein aantal uitgezochte kiezers mogen de helft van de vertegenwoordigers kiezen van de Federale Nationale Raad, een adviesorgaan. In september 2007 worden Dubai en Qatar de grootste aandeelhouders van de London Stock Exchange. In januari 2008 sluiten Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomst waardoor Frankrijk een permanente militaire basis krijgt. In maart 2009 overlijdt Sulim Yamadayev, een rivaal van president Ramzan Kadyrov, na een moordaanslag. De Burj Khalifa wordt geopend in januari 2010 en is op dat moment het grootste gebouw ter wereld. In maart 2011 doen strijdkrachten van de Emiraten mee in de operatie in Libië. In juli 2012 beginnen de Emiraten met de bouw van een pijpleiding om daarmee de straat van Hormoez te vermijden, waar Iran dreigt met afsluiting. In juli 2013 worden zes Islamisten opgepakt op verdenking van het willen omverwerpen van de regering. In januari 2014 wordt Sheikh Kalifa geopereerd na een beroerte. In september 2014 nemen de emiraten met vier andere Arabische staten deel aan bombardementen op stellingen van Islamitische Staat in Syrie en in maart 2015 aan acties tegen Houthi's in Jemen. In juni 2017 ontstaat er een politieke crisis rond Qatar. In augustus 2020 knopen de Emiraten diplomatieke betrekkigen met Israël aan.

advertentie

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN LINKS

Advertenties
• VAE Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar de Verenigde Arabiache Emiraten met Sunweb
• Djoser Rondreis VAE
• Abu Dhabi Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Verenigde Arabische Emiraten
• Boeken, ook tweedehands, over VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Verenigde Arabische Emiraten
Reizendoejezo - Verenigde Arabische Emiraten (N)
Startpagina Verenigde Arabisch Emiraten (N+E)
Verenigde Arabische Emiraten Startnederland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems