Landenweb.nl

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN
Bevolking

To read about UNITED ARAB EMIRATES in English - click here

Hotels Trivago

Bevolking

In de Verenigde Arabische Emiraten wonen 6,6072.475 mensen (2017). De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 99 inwoners per vierkante kilometer.

Slechts 12% van de bevolking is Autochtoon. 30 % van de bevolking bestaat uit andere mensen van Arabische afkomst en Iraniërs. 50% van de bevolking bestaat uit gastarbeiders uit Zuid-Azië en nog eens 8% zijn westerlingen en Oost-Aziaten.

Taal

Arabisch is de officiële taal van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast wordt er ondermeer Farsi, Engels, Hindi en Urdu gesproken door de diverse immigrantengroepen.

Enkele uitspraakregels van het Arabisch:

Er bestaat geen vaste Nederlandse schrijfwijze voor Arabische woorden. De namen worden geschreven zoals ze uitgesproken worden. Aqaba kan dus net zogoed als Akaba gespeld worden.

Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven en bestaat uit 28 medeklinkers. Klinkers worden niet geschreven en daardoor ontstaan er verschillende Latijnse schrijfwijzen voor één-en-hetzelfde woord. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven.

Enkele woorden en zinnen:

NederlandsArabisch
Eenwahed, vrouwelijk: wahda
Tweeetnen
Drietalata
Tien‘ashra
Honderdmeyya
Duizend‘alf
Zondagyom el had
Woensdagyom el ’arba’
Ja‘aywa
Neela’
Zomersef
Wintersheta
Waar is het hotel?fen el fondok?
Hoe laat is het?essa’a kam?
Hoe heet u?‘esm-ak ‘ak? (man)
Hoe heet u?‘esm-ek ‘eh? (vrouw)
Hebt u wisselgeld?‘andokom fakka?

Godsdienst

De Islam is de meest voorkomende godsdienst van de Verenigde Arabische Emiraten. (76%). Het merendeel van de bevolking is Soenniet.

advertentie

Koran in Arabisch schriftPhoto: Publiek domein

De daden en woorden van de profeet Mohammed zorgden er in de 7e eeuw op het Arabische schiereiland voor dat de islam zich snel verbreidde. Mohammed zou bezocht zijn door de aartsengel Gabriël, die hem het heilige woord van Allah (God) plechtig voorlas. Deze woorden van Allah werden op geschrift gezet en dat kennen wij nu als de Koran. Mohammed was de laatste van een serie profeten, onder andere Adam, Noach, Abraham, Mozes en Jezus, die door Allah naar de aarde was gestuurd. De woorden van Mohammed namen dan ook de plaats in van de woorden van alle voorgaande profeten en in de Koran staat dan ook hoe de mensen zouden moeten leven. De boodschap van Mohammed verbreidde zich snel en bereikte uiteindelijk in het westen de Atlantische kust en in het oosten de afgelegen eilanden van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

De islam is gebaseerd op vijf 'zuilen', die structuur zouden moeten geven aan het dagelijkse leven van moslims. De eerste zuil (shahadah) is de islamitische getuigenis 'er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. De tweede zuil (salat) is de plicht om vijfmaal per dag te bidden in de richting van Mekka. De derde zuil (zakat) is het geven van aalmoezen, in de Verenigde Arabische Emiraten wordt 10% van het vermogen als belasting geheven. De vierde zuil (saum) is de vastenmaand ramadan, waarbij tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. De vijfde zuil (hadj) is de bedevaart naar Mekka, die minstens éénmaal in het leven van een moslim volbracht moet worden.

De twee grote stromingen in de islam zijn het sjiisme en het soennisme. Deze tweedeling ontstond vrijwel meteen na de dood van de pfofeet Mohammed in 632 n.Chr. en gaat over de opvolging van Mohammed. Soennieten vinden dat Mohammed geen opvolger benoemd had en maakten daarom zelf een keuze uit de twee schoonvaders van Mohammed, en de keuze viel op Aboe Bakr, de vader van Mohammeds favoriete vrouw Aisjah. Sjieten vinden dat Mohammed wel degelijk een opvolger had aangewezen, namelijk de man van Mohammed dochter Fatima, en dus zijn schoonzoon, Ali ibn Abi Talib. Ali werd vermoord en zijn volgelingen eisten dat zijn nakomelingen hem zouden opvolgen. Volgens de soennieten kan iedereen leider van de moslimwereld worden indien hij toeziet op de juiste uitoefening en uitleg van de regels van de islam. Sjiieten leven vooral in Iran, Zuid-Irak, Koeweit en als minderheid in landen als India, Pakistan, Libanon en een aantal Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten. Soennieten, sowieso ca. 85% van alle moslims, leven vooral in landen als Saoedi-Arabië, Pakistan, Afghanistan, Indonesië en veel landen in het Midden-Oosten.

advertentie

Mekka wordt als bedevaartplaats altijd druk bezochtPhoto: Muhammad Mahdi Karim CC 2.5 Generic no changes made

Volgens Artikel 7 van de voorlopige grondwet van de VAE is de islam de officiële staatsgodsdienst van de VAE. De overheid subsidieert bijna 95% van moskeeën en betaald de imams. Ongeveer 5% van de moskeeën zijn volledig prive, en een aantal moskeeën krijgen grote particuliere schenkingen. Ongeveer 75% van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten zijn soennitische moslims.

Dubai heeft ook grote christen-, hindoe-, sikh-, boeddhisten- en andere religieuze minderheden. Abu Dhabi heeft een bloeiende christelijke gemeenschap. Niet-islamitische groepen kunnen over eigen gebedshuizen beschikken, waar ze hun godsdienst vrij uit kunnen oefenen. De distributie van religieuze literatuur is echter ten strengste verboden op straffe van strafrechtelijke vervolging, opsluiting en uitzetting.

De Sjeik Zayed-moskee is de op zeven na grootste moskee ter wereld (ca. 22.000 m2), de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en kan 40.000 moslims herbergen, maar ook niet-moslims zijn op bepaalde tijden welkom. De moskee herbergt het grootste, in Iran gemaakte, tapijt ter wereld (5.627 m2), de grootste kandelaar ter wereld (diameter 10 m, hoogte 15 m, gewicht 12.000 kg ), 28 soorten marmer, 82 koepels en vier minaretten, waarvan de twee grootste 115 meter hoog zijn. De moskee is genoemd naar de stichter en eerste president sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die ook in het in 2005 voltooide en geopende gebouw begraven ligt.

advertentie

Sjeik Zayed-moskeePhoto: Starbust 245 CC 4.0 Internationaal no changes made

In 1992 ontdekte men op Sir Bani Yas Island de resten van het enige christelijke klooster in de Verenigde Arabische Emiraten. Archeologen schatten in dat het klooster rond het jaar 600 is gebouwd, maar al in ca. 750 weer werd verlaten.

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN LINKS

Advertenties
• VAE Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar de Verenigde Arabiache Emiraten met Sunweb
• Djoser Rondreis VAE
• Abu Dhabi Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Verenigde Arabische Emiraten
• Boeken, ook tweedehands, over VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Verenigde Arabische Emiraten
Reizendoejezo - Verenigde Arabische Emiraten (N)
Startpagina Verenigde Arabisch Emiraten (N+E)
Verenigde Arabische Emiraten Startnederland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems