Landenweb.nl

REUNION
Economie

To read about REUNION in English - click here

Hotels

Economie

Algemeen

Réunion importeert ca. 65% van alles wat het eiland nodig heeft van Frankrijk. Omgekeerd importeert Frankrijk ca. 70% van alles wat Réunion produceert. Negatief is dat de import steeds meer toeneemt en de export steeds verder afneemt en dat het inflatiecijfer veel hoger is dan in Frankrijk. De belangrijkste importpartners zijn Frankrijk, Bahrein, Duitsland en Italië. De belangrijkste exportpartners zijn Frankrijk, Japan en de Comoren. Van de beroepsbevolking werkt 8% in de landbouw, 19% in de industrie en 73% in de dienstensector, o.a. overheid en toerisme. Het officiële werkloosheidscijfer ligt boven de 40%.

De kloof tussen de rijken en de armen is zeer groot en zorgt voor veel sociale onrust. De blanken en Indiërs zijn nog het beste af in vergelijking met de andere gemeenschappen.

De economische toekomst van Réunion is nog steeds erg afhankelijk van de financiële steun vanuit Frankrijk.

advertentie

Landbouw, veeteelt en visserij

De basis van de economie van Réunion vormt nog steeds de landbouw, en dan met name het suikerriet dat 65% van het de beschikbare landbouwgrond inneemt. Ca. 80% van de agrarische opbrengsten uit export zijn dan ook te danken aan de rietsuiker. Bijproducten van de rietsuiker zijn melasse, rum en andere alcoholische dranken die echter alleen voor de Franse markt bestemd zijn.

Réunion is een van de grootste producenten van geraniumolie dat o.a. gebruikt wordt als fixeermiddel in parfum. De olie wordt op een traditionele manier uit de bladeren van de plant gehaald. Het is een typische huisindustrie, voornamelijk geconcentreerd rond Le Tampon en Le Maïdo.

Geurige oliën komen ook van de wortels van de vetiver, een Aziatische grassoort, echter op veel kleinere schaal als de geraniumolie. De productie van dit product is te vinden aan de voet van de heuvels bij Saint-Pierre en Saint- Joseph. Tot de zeventiger jaren waren er ook grote plantages met ylang-ylang, struiken met gele bloemen die een overweldigende geur verspreidden. Er zijn nu nog maar enkele plantages die leveren aan de Frans parfumindustrie.

De aanplant van vanille is geconcentreerd tussen Sainte-Suzanne en Saint- Philippe en is de afgelopen eeuw een kleine maar stabiele factor geweest voor de economie.

Tabak is op de weg terug en specerijen als zwarte peper, colves en kaneel zijn weer populaire producten. Maïs, aardappelen, linzen, bonen, knoflook, uien en fruit als lychees, mandarijnen, sinaasappels, bananen, citroenen, papaja's en mango's worden in vrij grote hoeveelheden geproduceerd.

Veeteelt is bedoeld voor de lokale markt en bestaat uit varkens- en kippenboerderijen. De visindustrie is door het gebrek aan goede havens nog steeds marginaal en ook met name bedoeld voor de lokale markt. De laatste jaren wordt er echter tonijn en zwaardvis geëxporteerd naar Frankrijk. De belangrijkste haven is Pointe-des-Galets.

Mensen van Réunion houden wel toezicht op enkele Franse visfabrieken op de sub-Antarctische eilanden St.-Paul en Amsterdam, meer dan 3000 km ten zuidoosten van Réunion.

advertentie

REUNION LINKS

Advertenties
• Vluchten Saint Denis Reunion | VliegenNaar
• Wandelvakantie Reunion
• Hotels Reunion
• Autoverhuur Sunny Cars Reunion
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over REUNION bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Reunion (N)
Reisinformatie Reunion (N)
Reunion informatie - Reizendoejezo (N)
Reunion Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion : the Mascarene Isles

Bradt

Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2023
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems