Landenweb.nl

POLEN
Bevolking

To read about POLAND in English - click here

ANWB vakantie boeken Polen

Steden POLEN

Krakow Lodz Warschau

Bevolking

In 2017 telde Polen 38.476.269 inwoners.

De Poolse bevolking vergrijst snel en de verwachting is dat er in de komende 10 jaar 2 miljoen gepensioneerden bijkomen en zal in 2030 één op de vier Polen gepensioneerd zal zijn. Er wonen ca. 123 personen per km2.

De bevolking bestaat voor 96,9% uit Polen (vóór de Tweede Wereldoorlog 65%) en verder zijn er Wit-Russische, Oekraïense (voor de oorlog 5 miljoen!), Russische, Litouwse, Tsjechische, Slowaakse, Griekse en Duitse (voor de oorlog 1 miljoen!) minderheden, alsmede zigeuners. Dit betekent dat sinds de Tweede Wereldoorlog Polen bijna geen grote groepen minderheden meer kent. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden de overgebleven Oekraïeners en Duitsers verdreven. Hun plaats werd ingenomen door miljoenen Polen afkomstig uit gebieden in Rusland.

Een groot deel van bevolking was voor de Tweede Wereldoorlog joods. De joden woonden toen over het algemeen in de grote steden en in specifieke dorpen in het zuidoosten. Het grootste deel van de Poolse joden werd door de Duitse bezetter gedood. In totaal werden er 6 miljoen Polen gedood als gevolg van de oorlogshandelingen of stierf in concentratie- en werkkampen.

Heel veel Polen hebben zich in de loop de tijd gevestigd in het buitenland, op zoek naar een beter bestaan of op de vlucht voor de politieke repressie in hun land. De grootste groep, ca. 7 miljoen, vestigde zich in de Verenigde Staten en dan met name in Chicago en omstreken. Andere migratielanden waren Canada, Brazilië, Frankrijk en Duitsland. In dat laatste land vormen zij de grootste minderheid.

Ongeveer 60% van de bevolking woont in de steden; de grootste steden zijn: Warschau (Pools: Warszawa 1,77 miljoen inwoners), Lódz, Krakow, Wroclaw (= Breslau), Poznan, Gdansk, Katowice, Bialystok en Czestochowa.

Ruim een kwart van de bevolking woont in steden met meer dan 200.000 inwoners. Het dichtstbevolkte deel van Polen vormen de samengegroeide mijnsteden rond Katowice. Hier wonen meer dan 3 miljoen inwoners op nog geen 2% van het Poolse grondgebied. Het dunstbevolkt zijn de merenplateaus in het noorden en het land tussen Wisla en de oostgrens; grote steden komen hier bijna niet voor.

In de periode 1985–1995 bedroeg de gemiddelde bevolkingstoename 0,4% In de 21e eeuw kromp de bevolking licht. (2017 -0,13%)

advertentie

POLEN LINKS

Advertenties
• Polen Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Polen
• Djoser Rondreis Polen
• Polen met de Trein
• Polen Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Polen
• Rondreis Polen Sawadee
• Transport Polen - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over POLEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Polen (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Polen Startnederland (N+E)
Reisinformatie Polen (N)
Reisverslag Polen (N)
Reizendoejezo – Polen (N)

Bronnen

Dydynski, K. / Poland

Lonely Planet

Hus, M. / Polen

ANWB media,

Wijnands, S. / Polen

Gottmer,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems