Landenweb.nl

Krakow
 

Krakow Tui Reizen

To read about Krakow in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Polen Hotels Trivago

Algemeen

Krakow (Krakau) is de op een na grootste en een van de oudste steden van Polen. De geschiedenis van de stad dateert al uit de 7e eeuw. Krakow is gelegen aan de Wisla rivier in de regio Klein-Polen. Krakow is van oudsher een van de belangrijkste centra van het Poolse educatieve, culturele en artistieke leven en is een van de belangrijkste economische centra van Polen. De naam van Krakow wordt traditioneel afgeleid van Krakus, de legendarische stichter van Krakow en heerser van de Poolse stam van de Lechitians.

KrakowKrakowFoto: Jakub Halun CC 4.0 International no changes made

Volgens de volkstelling van 2010 heeft de stad een inwonersaantal van 726.265, het hele grootstedelijke gebied heeft een bevolking van 1.449.783. In 1978 werd het historische centrum van Krakow toegevoegd aan de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. In datzelfde jaar werd Karol Wojtyla, aartsbisschop van Krakow verkozen als de eerste Slavische paus en de eerste niet-Italiaanse paus in 455 jaar. Zijn naam werd paus Johannes Paulus II.

advertentie
Auto huren in Krakow Djoser Rondreis Polen

Ligging

De coördinaten van Krakow zijn: 50°3'41' Noorderbreedte en 19°56'18' Oosterlengte. Krakow ligt in een vallei aan de voet van de Karpaten in het zuidelijke deel van Polen, 219 meter boven zee niveau. Krakow ligt op 100 km afstand van het Tatra-gebergte. Dit gebergte strekt zich uit naar het zuiden en vormt de natuurlijke grens met Slowakije en Tsjechië. De stad ligt op 230 km ten westen van de Oekraïense grens. Het grootstedelijk gebied beslaat 327 vierkante km.

Er zijn vijf natuurgebieden met een oppervlakte van ongeveer 120 hectare in het westelijk deel van de stad die onder wettelijke bescherming staan. Het gebied is rijk aan planten en wilde dieren en heeft unieke kenmerken. Het gedeelte van de stad aan de vallei van de Wisla rivier is beschermd als een ecologisch gebied binnen de Europese ecologische corridor. Het centrum van de stad ligt aan de linker (noordelijke) oever van de rivier.

advertentie
Polen Tui Reizen Hotels Krakow

Weer

Krakow heeft een gematigd zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 18° C en 19,6° C. In de winter schommelt de gemiddelde temperatuur tussen de -2,1° C en de 0° C. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 8,9° C. In de zomer kan de temperatuur vaak hoger zijn dan 25° C en soms zelfs tot 30° C oplopen. Als gevolg van de nabijheid van het Tatra-gebergte blaast de föhn wind vaak en stijgt plotseling de temperatuur, zelfs in de winter.

Krakow Duiven op het Plein in de winterKrakow Duiven op het Plein in de winterFoto: Michal Osmenda CC 2.0 Generic no changes made

Geschiedenis

Er zijn overblijfselen van een nederzetting uit het stenen tijdperk gevonden op de plaats van de Wawel heuvel. Volgens een legende werd Krakow gesticht door de mythische heerser Krakus. De stad werd voor het eerst genoemd in een document uit 966.

De stad werd bijna volledig verwoest tijdens de Mongoolse invasie van 1241. Kort daarna werd de stad herbouwd en in 1257 kreeg Krakow stadsrechten met fiscale voordelen en handelsprivileges voor haar burgers. In 1259 werd de stad opnieuw verwoest door de Mongolen. Na die aanval werden forten gebouwd rond de stad om een nieuwe aanval te voorkomen. De stad ontwikkelde zich tot een educatief centrum in 1364, toen Casimir III van Polen de universiteit van Krakow oprichtte.

Krakow in 1493Krakow in 1493Foto: Publiek Domein

De 15e en 16e eeuw staan bekend als de Gouden Eeuw van Polen. De Poolse renaissancekunst en architectuur bloeide. De oude synagogen in de Joodse wijk van Krakow werden gebouwd. Koning Kazimierz IV moedigde diverse kunstenaars aan om naar Krakow te komen.

In 1809, onder Napoleon Bonaparte, maakte de stad deel uit van het hertogdom van Warschau. Na de nederlaag van Napoleon in Rusland en het Congres van Wenen in 1815 ontstond de gedeeltelijk onafhankelijke Vrije Stad Krakow. Na de Oostenrijks-Pruisische oorlog in 1866 werd Krakow een Poolse nationaal symbool en een centrum van cultuur en kunst. Tijdens de Tweede Poolse Republiek herstelde Krakow zijn rol als belangrijk educatief en cultureel centrum.

Na de invasie van Polen in september 1939 maakten de nazi-Duitse troepen Krakow tot hoofdstad van de centrale overheid, onder leiding van Hans Frank met het hoofdkantoor in het Wawel kasteel. Bij een razzia werden meer dan 180 hoogleraren en academici gearresteerd en naar de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau gestuurd. De joodse bevolking van de stad werd verplaatst naar een ommuurd gebied dat bekend werd als het ghetto van Krakow. Hiervandaan werden ze naar vernietigingskampen zoals Auschwitz en Plaszow gedeporteerd.

Krakow kwam relatief onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd de intellectuele en academische gemeenschap van Krakow tijdens het stalinistische regime onder totale politieke controle geplaatst. Sinds de val van het communisme in 1991 is de stad aan een periode van sterke groei begonnen.

Bezienswaardigheden

Krakow is een must voor toeristen die Polen bezoeken en heeft talrijke monumenten van wereldklasse, charmante vergezichten, een heerlijke sfeer en uitstekende restaurants. Je vindt er verbazingwekkende historische monumenten, de hele oude binnenstad staat onder UNESCO's werelderfgoed bescherming. Er zijn mooie oude pleinen, gebouwen en kerken die symbool staan voor de cultuur en de architectuur van het land. Je kunt een mooie wandeling door de oude stad maken.

Krakow WawelKrakow WawelFoto: Jakub Halun CC 3.0 Unported no changes made

Op de Wawel heuvel (228 meter boven de zeespiegel) staat de Koninklijke Burcht, ooit de residentie van de koningen van Polen. Daar vindt je de bekende Wawel kathedraal en andere monumenten. Het bisdom van Krakow werd opgericht in het jaar 1000, toen de kathedraal werd gebouwd. De eerste pre-romaanse bakstenen gebouwen werden gebouwd in de 11e eeuw.

Er werd een gotische kathedraal gebouwd in 1364. Tijdens de Jagiello dynastie werd Wawel omgevormd tot een renaissance paleis. De koninklijke kapel werd toegevoegd aan de kathedraal in de 16e eeuw, een artistiek meesterwerk en een mooi voorbeeld van de Poolse renaissance kunst. De Wawel Heuvel is tegenwoordig een belangrijk nationaal monument en een uitstekende getuige van de geschiedenis van Polen met verschillende musea en monumenten.

Barbican KrakowBarbican KrakowFoto: Ludek CC 3.0 Unported no changes made

Barbakan is een gotisch gebouw met zeven torentjes, gebouwd in de 15e eeuw. In het verleden werd het omringd door een 24 meter brede gracht en speelde dit fort een belangrijke rol in de verdediging van Krakow. Dit monument is het best bewaarde gebouw in zijn soort in Europa. Tegenwoordig organiseert men er concerten en diverse tentoonstellingen.

De Basiliek van de Heilige Drie-eenheid werd opgericht in de 13e eeuw en bevindt zich in Stolarskastraat en is gekoppeld aan het Dominicaanse klooster. Het interieur herbergt een aantal gotische en barokke kapellen.

Synagoge KrakowSynagoge KrakowFoto: Pko CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn 90 synagogen in Krakow, maar slechts twee worden nog gebruikt voor de Joodse eredienst. De gebouwen werden gebouwd in verschillende stijlen, er zijn synagogen in gotische, barokke en moderne stijlen. De Oude Synagoge werd gebouwd in de 15e eeuw. Tot 1939 was deze synagoge het religieuze centrum van de Joodse bevolking. Het is een zeer belangrijk monument in de Hebreeuwse cultuur.

De meest bezochte musea in Krakow zijn: het Pools luchtvaartmuseum, het historisch museum, het nationaal museum, de Wawel koninklijke burcht, het Czartoryski museum, het Joodse museum en Auschwitz-Birkenau (40 km afstand van Krakow).

Tips

Stadhuis op het Marktplein in KrakowStadhuis op het Marktplein in KrakowFoto: Jan Mehlich CC 3.0 Unported no changes made

De grote markt is het grootste plein van Krakow en stamt uit de 13e eeuw. In de Middeleeuwen was dit het grootste stadsplein van Europa. Tegenwoordig is het marktplein een van de drie grootste in Europa. Elke zijde is 200 meter lang. Een aantal van de meest interessante gebouwen van Krakow ligt aan dit plein of in de omgeving. Twee hoge torens bevinden zich op het plein. De Sukiennice is een beroemd gebouw gelegen aan het centrale plein. Oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en door de eeuwen heen getransformeerd. Vandaag de dag herbergt het 19e eeuwse Poolse schilderijen en beeldhouwwerken en is het een onderdeel van het Nationaal Museum.

Het Slowacki theater is een van de mooiste barokke theaters in Europa. De poort van St. Florian is een middeleeuwse uitkijktoren. De poort werd opgericht in de 13e en 14e eeuw en maakte deel uit van de vestingwerken die de stad beschermden tegen indringers. De Florian en Barbican poorten zijn de enige overblijfselen van de middeleeuwse verdedigingsmuren. Op het plein bevinden zich verder het stadhuis en de basiliek van de maagd Maria.

Zoutmijn van Wielickza in de buurt van KrakowZoutmijn van Wielickza in de buurt van KrakowFoto: Chepry CC 2.5 Generic no changes made

De zoutmijn van Wielicska is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. De winning stamt al uit de 11e eeuw. Er is een gangenstelsel van zo'n 300 kilometer en de mijn staat op de lijst van Werelderfgoed. Het is een toeristische attractie die ook in het verleden beroemde bezoekers aantrok, zoals Copernicus en Goethe.

AuschwitzAuschwitzFoto: Xiquinhosilva CC 2.0 Generic no changes made

Wanneer je in Krakow bent kun je ook een bezoek brengen aan de vernietigings- en concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog komen hier tot leven. Dit kamp is het symbool van de holocaust. Auschwitz ligt ongeveer 60 kilometer van Krakow en is bekend vanwege de gaskamers en de afschuwelijke medische experimeneten die er werden uitgevoerd tijdens het Naziregime.

Krakow LINKS

Advertenties
• Krakow Tui reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Krakow
• Djoser Rondreis Polen
• ANWB vakantie boeken Polen
• Rondreis Polen Sawadee
• Hotels Krakow
• Boeken, ook tweedehands, over Krakow bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems