Landenweb.nl

POLEN
Planten en Dieren

To read about POLAND in English - click here

Steden POLEN

Krakow Lodz Warschau

Planten en Dieren

Planten

De huidige, typisch Midden-Europese vegetatie dateert vrijwel geheel van na de laatste ijstijd en in moerasgebieden en in de bergen treft men nog overblijfselen van de toendraflora, zoals de dwergberk, uit de tussenijstijden aan.

Door ontginningen sinds de 13de eeuw en door de beide wereldoorlogen ging veel bos verloren. Er resteert nog bos op ca. 27% van het grondgebied en het beroemde Puszcza Bialowieska, tegen de grens met Wit-Rusland, is het laatste restant van oerwouden die eens geheel Polen bedekten. Het minst bosrijk is Województwo in de provincie Lódz; het meest bosrijk zijn Zielona Góra, Koszalin en Rzeszów. Van de staatsbossen is ca. 80% naaldwoud (voornamelijk grove den en lariks); het overige gedeelte is loofwoud (voornamelijk eik, beuk, els, linde en berk). Inheemse soorten zijn onder meer de Poolse lariks en de Ojców berk.

De moeras- en heidegebieden zijn plantkundig zeer gevarieerd met o.a. 600 soorten mos en 1500 soorten paddestoelen.

De nationale bloem van Polen is de klaproos, nationale bomen zijn de witte els en de treurwilg.

advertentie

Dieren

De dierenwereld is eveneens Midden-Europees van karakter met een aantal noordelijke elementen als de eland, terwijl Oost-Europese elementen als de vlaktebewonende siezel en soeslik (soort grondeekhoorn) hier hun westgrens bereiken. De siezel of siesel is een nauwe verwant van de eekhoorn, maar met een heel andere levenswijze. Hij houdt zich op in holen en onder de grond en de karakteristieke kenmerken van de eekhoorn, lange oren en een pluimstaart, ontbreken. Het woud van Bialowieska op de grens van Polen en Wit-Rusland is wereldberoemd vanwege de vrij rondlopende wisenten, de grootste Europese zoogdieren.

De uitgestrekte Mazoerische meren, maar ook delen van Pommeren en Wielkopolska zijn zeer belangrijk als broed- en pleisterplaats van waterwild, o.a. een groot aantal broedende knobbelzwanen; kraanvogel, aalscholver en zwarte ooievaar zijn eveneens broedvogels. Verder komen hier nog wilde ganzen, wilde eenden, grijze reigers, raven en visarenden voor. Mazoerië is het broedgebied van de witte ooievaar. In het Tatragebergte op de grens met Tsjechië en Slowakije ligt een zich over beide landen uitstrekkend nationaal park met o.a. het grootst bekende gemzenras, bruine beren, everzwijnen, wolven, lynxen en wilde katten; ook de alpenmarmot komt hier voor.

Uit het zuiden en oosten van Europa zijn buidelratten, hamsters, eekhoorns, relmuizen, herten en reeën afkomstig.

In de rivieren en meren van Polen komen 55 soorten vis voor waaronder snoek, baars, brasem, harder, forel, zalm, witvis, paling en karper.

De nationale 'vogel' van Polen is de witte adelaar. De zwarte ooievaar wordt als een niet erkend nationaal symbool beschouwd.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

POLEN LINKS

Advertenties
• Polen Tui Reizen
• Polen Vliegtickets.nl
• ANWB vakantie boeken Polen
• Polen Vliegtickets Tix.nl
• Djoser Rondreis Polen
• Autoverhuur Sunny Cars Polen
• Polen Hotels
• Rondreis Polen Sawadee
• Polen met de Trein
• Polen campings
• Transport Polen - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Dieren in Polen (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Polen Reisfotografie
Polen Reisstart (N)
Polen Startnederland (N+E)
Reisinformatie Polen (N)
Reisverslag Polen (N)
Reizendoejezo – Polen (N)

Bronnen

Dydynski, K. / Poland

Lonely Planet

Hus, M. / Polen

ANWB media,

Wijnands, S. / Polen

Gottmer,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems