Landenweb.nl

Warschau
 

Met de trein naar Warschau

To read about Warsaw in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Met de trein naar Warschau

Algemeen

Warschau is de hoofdstad van Polen. Het is een omvangrijke stad met een oppervlakte van 516,9 vierkante kilometer en bijna twee miljoen inwoners. De stad wordt doormidden gedeeld door de rivier de Vistula (of Wisla). Warschau is een interessante samensmelting van een moderne Europese hoofdstad en een stad van de voormalige Sovjet-Unie.

Warschau, PolenWarschau, PolenFoto:Filip Bramorski CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Warschau Hotels Warschau

Ligging

Warschau ligt in het midden van Polen in het landsdeel Mazovië. Polen bestaat in totaal uit zestien bestuurlijke eenheden, waar Warschau er één van is. Deze bestuurlijke eenheden lijken op provincies in Nederland.

Het belangrijkste kenmerk van Warschau is de Vistula die de stad in tweeën deelt.

De rivier heeft in het totaal een lengte van 370 kilometer. Aan de westoever van de rivier liggen het historische stadscentrum van Warschau en het moderne gedeelte van de Poolse hoofdstad. Aan de rechterzijde van de rivier liggen de buitenwijken van Warschau.

advertentie
Djoser Rondreis Polen ANWB vakantie boeken Polen

Weer

Warschau kent een typisch gematigd landklimaat met warme zomers met temperaturen rond de twintig graden en koude winters met gemiddelde temperaturen die ruim onder het nulpunt liggen. De meeste neerslag valt in de zomermaanden. Dit maakt dat het in het voorjaar het prettigst is om naar Warschau te gaan voor een stedentrip.

Geschiedenis

Warschau 16e eeuwWarschau 16e eeuwFoto: Publiek Domein

In 1241werd Warschau voor de eerste keer in de geschiedenis genoemd. Er zijn twee verschillende sages over het ontstaan van de Poolse hoofdstad. Er wordt in beide legendes er aangenomen dat de stad is gesticht door Wars en Sawa, maar in de ene versie gaat het om twee broers en in de andere over een visser en een meisje die hevig verliefd waren op elkaar.

Toen Polen en Litouwen verenigd werden in 1569 stemde het nieuwe parlement in om zijn zetel te verplaatsen van Krakow naar Warschau, vanwege de meer centrale ligging van de stad. Zo'n 30 jaar later verhuisde de Poolse koning Zygmunta III Wazy naar Warschau, dat betekende een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van de stad. In de 18e eeuw werden kerken en paleizen gebouwd en de lokale samenleving bloeide op. De laatste Poolse koning Stanislaw II Augustus transformeerde Warschau tot een centrum van cultuur die het de bijnaam 'Parijs van het Oosten' kreeg. In 1815 kwam de stad, samen met de rest van Polen, onder de controle van de Russen, die Warschau meer dan een eeuw regeerden.

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd de Warschau bezet door de Duitsers. Józef Pilsudski bevrijdde de stad in 1918 van deze bezetting. Hij stichtte de moderne Republiek Polen. Met een onderbreking van 1922 tot 1926, toen de dictator president zich tijdelijk terug moest trekken, regeerde de man tot aan zijn dood in 1935.

Ghetto WarschauGhetto WarschauFoto: Publiek Domein

De Tweede Wereldoorlog betekende een van de diepste dalen uit de geschiedenis van Warschau. Er vielen meer dan 300.000 doden tijdens de Duitse bezetting. In Warschau was een groot Joods Getto waar in 1943 een enorme opstand ontstond. Warschau werd grotendeels verwoest tijdens de onderdrukking van deze opstand.

In 1944 vond de Opstand van Warschau plaats. De Polen wisten deze opstand 63 dagen vol te houden tot ze zich over moesten geven, omdat 85% van de stad verwoest was en er duizenden gewonden waren gevallen. Na de opstand werden veel inwoners uit Warschau verjaagd. Van 1,3 miljoen inwoners in 1939 daalde het bevolkingsaantal van de stad naar 420.000 in 1945.

Na de oorlog kreeg Polen een communistisch regime opgelegd door de Sovjet-Unie, omdat het Rode leger de Duitsers had verdreven. De Poolse arbeiders kwamen tegen het regime in opstand in 1956, in 1970 en in 1980. De laatste opstand maakte een einde aan het communistische bewind.

Bezienswaardigheden

Stare Miasto, WarschauStare Miasto, WarschauFoto: Ferdziu CC 3.0 Poland no changes made

Na de Tweede Wereldoorlog werd het historische centrum van Warschau, Stare Miasto, met veel zorg gerestaureerd. Dit werd zo goed gedaan dat het volledig is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De restauratie staat ook wel bekend als het ‘Wonder van Warschau’. Dit oude stadsdeel vormt dan ook dé belangrijkste bezienswaardigheid van Warschau. Het middelpunt van Stare Miasto is het oude marktplein. Absolute hoogtepunten om te bezoeken zijn het koninklijk kasteel, de goed bewaarde Barbacane (originele stadsmuren van Warschau) en de Sint-Johanneskathedraal.

Koninklijk Kasteel WarschauKoninklijk Kasteel WarschauFoto: Alina Zienowicz CC 3.0 Unported no changes made

Het Koninklijk Kasteel werd gebruikt door de Poolse overheid sinds de 16e eeuw en het staat symbool voor de veerkracht van de Polen. Na aanzienlijke schade in de Tweede Wereldoorlog werd het hele kasteel minutieus heropgebouwd in de jaren 1970, met enorme aandacht voor detail. Vandaag de dag is het kasteel een onderdeel van het Nationaal Museum en herbergt het veel van de originele kunstschatten, bijzonder zijn de 37 schilderijen in de Lanckoronski Collectie, waar onder twee portretten van Rembrandt.

Barbican WarschauBarbican WarschauFoto: Solidphotouploader CC 3.0 Unported no changes made

De halfronde Warschau Barbican diende als een versterkte voorpost die werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw. Een klassieke gotische structuur scheidde de oude binnenstad van de Nieuwe Stad. Het Barbican is een belangrijk hoogtepunt in dit deel van de stad en in de zomermaanden komen veel bezoekers hier voor de markt, live muziek en een overvloedig aanbod van Pools bier.

 Interieur St John's Kathedraal WarschauInterieur St John's Kathedraal WarschauFoto: Adrian Grycuk CC 3.0 Poland no changes made

De kathedraal is de oudste van alle kerken en werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw. Door de eeuwen heen is het noodzakelijk geweest om deze kathedraal te herbouwen. De meest opmerkelijke verbouwing was in de 19e eeuw en kort na de Tweede Wereldoorlog, toen historische illustraties werden gebruikt om de verschillende elementen te reconstrueren.

Chopin Museum WarschauChopin Museum WarschauFoto: Adrian Grycuk CC 3.0 Polen no changes

Een aantal van de beroemdste inwoners van Polen worden gevierd in de musea van Warschau. Het leven van pianist en componist Frédéric Chopin wordt herdacht in het centraal gelegen Chopin Museum aan de Ulica Okolnik. De Nobelprijs winnende Marie Sklodowska Curie is ook onderwerp van een opmerkelijk museum en haar baanbrekende werk op het gebied van straling en x-stralen zijn duidelijk gedocumenteerd in het Curie Museum aan de Ulica Freta.

Nationaal Museum WarschauNationaal Museum WarschauFoto: Muzeum Narodowe w Warszawie CC 4.0 International no changes made

Het Nationaal Museum begon in 1862 als museum voor schone kunsten. In 1916 werd het omgedoopt tot nationaal museum nadat een aantal collecties werden toegevoegd aan het museum. Vandaag de dag is het één van de grootste musea van Polen. Zoals verwacht kan worden in Polen zijn er veel kunstwerken te zien van religieuze aard. Beelden, houtsnijwerken, Jezus aan het kruis en de Heilige Maria komen veelvoudig terug in de vaste collectie. Maar ook schilderijen van Belgische, Nederlandse en Italiaanse schilders, zijn goed vertegenwoordigd. Het museum schenkt ook aandacht aan hedendaagse Poolse kunst.

Tips

Terrasjes WarschauTerrasjes WarschauFoto: Adrian Grycuk Creative 3.0 Poland no changes made

Zit je even op een terras of in een café van Warschau? Bestel eens een piwo grzane. Deze typisch Poolse drank is een soort warm bier met kruidnagel, citroen en suiker. Het is heerlijk om je hier aan op te warmen.

Het is aan te raden een openbaar vervoerpas voor drie dagen aan te schaffen. Hiermee kun je gebruik maken van tram, metro en bus voor een redelijke prijs. Dat is voordelig kennismaken met Warschau.

Warschau LINKS

Advertenties
• Hotels Warschau
• Met de trein naar Warschau
• ANWB vakantie boeken Polen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Polen
• Autoverhuur Sunny Cars Warschau
• Boeken, ook tweedehands, over Warschau bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems