Landenweb.nl

Lodz
 

Polen Tui reizen

To read about Lodz in English - click here

advertentie
Polen met de Trein Hotels Trivago

Algemeen

Lódz ligt in het centrale deel van Polen. Lódz is de hoofdstad van het district Lódz en ligt op ongeveer 135 kilometer ten zuidwesten van Warschau. Volgens de volkstelling van 2011 had Lódz een bevolking van 728.892 inwoners. Het grootstedelijk gebied had volgens die telling 1.428.600 inwoners. De naam van de stad betekent letterlijk een boot.

Lodz ManufakturaLodz ManufakturaFoto: Michal Ozieblo CC 2.5 no changes made

advertentie
Djoser Rondreis Polen Autoverhuur Sunny Cars Lodz

Ligging

De coördinaten van Lódz zijn: 51 ° 47'N 19 ° 28'E

Lódz ligt aan de vallei van de rivier de Ner, op een hoogte van tussen de 162 meter en 278 meter boven de zeespiegel, rond het oude dorp Stare Moskule. De stad ligt op heuvels die naar beneden lopen van Noordoost naar Zuidwest. Achttien grotere en kleinere rivieren en beken stromen door de stad. Lódz is op twee na grootste stad van Polen qua inwonersaantal en de vierde in grootte.

advertentie
Hotels Lodz Polen Tui reizen

Weer

Lódz heeft een aangenaam warm klimaat in de zomer en relatief koude winters, met een behoorlijke hoeveelheid sneeuw tussen december en februari. Tegen het einde van maart begint de temperatuur al snel te stijgen en die kan oplopen tot 15 ° C in april. De lente brengt mooi weer met soms al warme dagen.

In het zomerseizoen schijnt de zon veelvuldig en de luchtvochtigheid is laag. Dat is dan ook de beste tijd om in Lodz te verblijven. Van juni tot augustus is de gemiddelde temperatuur overdag boven de 20° C soms meer dan 25° C. Over het algemeen is het weer in Polen gematigd en heeft het kenmerken van zowel een maritiem als continentaal klimaat.

Geschiedenis

Lodz kreeg stadsrechten in 1423 van koning Wladislaw Jagiello. Tor de 18e eeuw bleef de stad een kleine nederzetting met minder dan 800 inwoners, voornamelijk werkzaam in de landbouw. De stad kwam in 1793 onder Pruisische controle en door het Congres van Wenen in 1815, werd het een deel van het Russische Rijk.

Lodz Tram rond 1900Lodz Tram rond 1900Foto: Publiek Domein

Lodz ontwikkelde zich snel als een groot industrieel centrum in de loop van de laatste helft van de 19e eeuw.

De stad werd bezet door de Duitsers tijdens de beide wereldoorlogen. De nazi-Duitsers veroverden de stad op 8 september 1939 en de stad werd aan het Duitse Rijk toegevoegd in november 1939. Voor de Tweede Wereldoorlog bestond de bevolking van Lódz voor een derde uit Joden. Deze gemeenschap werd weggevaagd in de Holocaust. Het Sovjet Rode Leger trok de stad binnen op 18 januari 1945. Na de oorlog werd Lódz een deel van de Volksrepubliek Polen.

Bezienswaardigheden

Ulica Piotrkowska LodzUlica Piotrkowska LodzFoto: MAx 92 CC Unported no changes made

Lódz is de op tweede na grootste stad van Polen. Het toeristenbureau van Lodz ligt aan de Al Kosciuszki en is een goede plek om je bezoek te beginnen. De Ulica Piotrkowska, is de belangrijkste en langste straat van de stad met vele bezienswaardigheden, restaurants, cafetaria's en winkels en is een centraal punt voor toeristen die de stad bezoeken.

Lodz GevelsLodz GevelsFoto: Sicherlich CC 3.0 Unported no changes made

Lódz is een grote stad, vol leven en pittoreske Arts Nouveau gebouwen. Hoewel de stad niet echt geldt als een toeristische bestemming komen veel mensen hier vanwege de rijke filmgeschiedenis, want de stad is de thuisbasis van toonaangevende Poolse filmstudio's en een beroemde film academie, bekend in heel Europa.

Lodz museum voor moderne kunstLodz museum voor moderne kunstFoto: Jan Mehlich CC 3.0 Unported no changes made

Het Museum voor moderne kunst heeft kunstwerken van bekende kunstenaars als Chagall, Picasso, Adler, Vantongerlo, Leger en sommige moderne kunstenaars uit Polen, zoals Hiler, Witkiewish en Czyzewski.

Textielmuseum LodzTextielmuseum LodzFoto: HuBar CC 2.5 Generic no changes made

Sommige andere interessante bezienswaardigheden in Lodz zijn het Archeologisch en Etnografisch Museum, het Lagiewniki Park, het operahuis van Lodz, het Museum van de film, het centraal museum van de textielindustrie, het museum van de geschiedenis van Lodz en de botanische tuinen.

Tips

Joodse Begraafplaats LodzJoodse Begraafplaats LodzFoto: Nikodem Nijaki CC 3.0 Unported no changes made

De joodse begraafplaats aan de Bracka Street in Lódz is de grootste joodse begraafplaats in Europa en werd in 1892 opgericht. Na de Duitse bezetting in 1939, werd de begraafplaats een deel van het oostelijk deel van het Ghetto van Lódz. In 1956 werd een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van het getto van Lodz opgericht op de begraafplaats.

Lodz LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Polen
• Hotels Lodz
• ANWB vakantie boeken Polen
• Autoverhuur Sunny Cars Lodz
• Polen met de Trein
• Boeken, ook tweedehands, over Lodz bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems