Landenweb.nl

PALAU
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Palaus, Engels
  Hoofdstad  Ngerulmud
  Oppervlakte  459 km²
  Inwoners  18,244
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  +8
  Web  .pw
  Code.  PLW
  Tel.  +680

To read about PALAU in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Micronesië (van het Grieks: kleine eilanden) bestaat uit ongeveer 2300 grote en kleine eilanden. De eilanden liggen verspreid in de Westelijke Pacific tussen Hawaï (op ca. 6000 km) en de Filippijnen (op ca. 2400 km). Geografisch gezien bestaat Micronesië uit vier archipels: de Marshalleilanden, de Marianen, de Gilbert-eilanden en de Caroline-eilanden. Kiribati, behorend tot Micronesië, omvat ook de Line- en Phoenix-eilanden die tot Polynesië gerekend worden. De afstand van noord naar zuid bedraagt 2572 km en van oost naar west 5056 km. Dit betekent dat de eilanden verspreid liggen over een wateroppervlakte van meer dan 13 miljoen km2.

advertentie

Palau SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Palau of Belau (officieel: Republic of Palau en in het Palau: Beluu er a Belau) is een eilandenrepubliek in de Noord-Pacific, 800 km ten westen van de Filippijnen. De totale landoppervlakte van de 343 grote en kleine eilanden bedraagt 487 km2. De hoofdstad van Palau is Koror op het gelijknamige eiland. Samen met de Federatie Micronesië vormt Palau de archipel van de Caroline- eilanden. Palau behoort tot het werelddeel Oceanië.

Landschap

De republiek omvat ca. 25 merendeels onbewoonde koraaleilanden, waarvan het dichtbegroeide Babeldaob (Babalthuap ca. 370 km2) het grootst is. Andere grote eilanden zijn Koror, Peleliu en Angaur. Verder bestaat Palau uit de koraalatollen Kayangel en Ngeruangel en ca. 200 kalksteeneilanden onder de naam Rock Islands. Ook zijn er nog zes geïsoleerde eilanden: de Sonsorol Islands, Pulo Anna, Merir, Tobi en Helen, samen de Southwest-Islands. Het hoogste punt van Palau ligt op het eiland Babeldaob (217 meter). De Palau-eilanden zijn vernoemd naar hun ontdekker, de Britse kapitein Pelew.

advertentie

Onbewoonde rotseilandjes, PalauPhoto: Peter R. Binder in het publieke domein

Koror Island

Rock Islands

Babeldaob (Babelthuap)

Peleliu

Angaur Island

South-West Islands

Klimaat en Weer

In Koror is de gemiddelde dagtemperatuur ca. 30°C en de gemiddelde nachttemperatuur is ca. 24°C. De luchtvochtigheid is gemiddeld 80% en de gemiddelde neerslag is bijna 3800 mm per jaar. Februari en maart zijn de droogste maanden, dan valt er maar 200 mm per maand.

Juni tot en met augustus zijn de natste maanden, met gemiddeld 380 mm neerslag per maand. Juni wordt gekenmerkt door veel onweersstormen. Hoewel Palau buiten de tyfoongordel ligt worden de eilanden heel af en toe geraakt door een tyfoon. Het is wel zo dat de meeste tyfoons in dit gebied ontstaan en dan richting Guam en de Filippijnen trekken.

Planten en Dieren

Planten

De kokospalm is de belangrijkste boom van Micronesië. Kopra, het gedroogde vlees van de kokosnoot, waar ook kokosolie van gemaakt wordt, is het belangrijkste exportproduct en daardoor een belangrijke bron van inkomsten. De kokosnoot levert ook een soort wijn, tuba. Verder worden van de kokospalmen touw, brandstof, dakstro en manden gemaakt. Broodfruitbomen komen ook algemeen voor op Micronesië en zorgen voor timmerhout en fruit. Timmerhout komt ook van de mahonieboom en de betelpalm of arecapalm. De betelnoot is een belangrijk voedselproduct. Het fruit van de pandanusboom wordt veel gegeten en de bladeren worden gebruikt voor het maken van matten, manden en waaiers.

Andere traditionele voedselplanten zijn de taro, broodplanten, tapioca en bananenbomen. Mangrovemoerassen komen voor langs de kusten van de hooggelegen eilanden.

Kleurige tropische planten en bloemen komen volop voor op Micronesië zoals de hibiscus, de bougainvillea’s, de plumeria, lelies, lantana’s en crotons. Planten als coleus, caladium en philodendron kunnen gigantische afmetingen hebben. Bijzonder is een insectenetende plant en een plant die bij aanraking z’n bladeren sluit.

Dieren

In het algemeen is het zo dat hoe dichter een eilandengroep bij het vasteland van Azië ligt, hoe meer diersoorten er voorkomen. Hoger gelegen eilanden hebben ook grotere variatie aan diersoorten dan de lagere atollen. Zo hebben de Marshalleilanden, de Line-eilanden, de Phoenix-eilanden en de Gilbert-eilanden weinig meer dan zee- en strandvogels. Palau heeft daarentegen de meeste diersoorten op haar grondgebied.

De enige inheemse zoogdieren van Micronesië zijn vleermuizen. Behalve op de Marshalleilanden komen overal vleermuizen voor met een spanwijdte tot bijna één meter. Honden, katten, muizen, ratten, varkens, runderen, paarden en geiten zijn allemaal geïmporteerd. Op verschillende eilanden komen varanen voor die wel bijna twee meter lang kunnen worden. Micronesië kent vele soorten skinks en ook de gekko komt overal voor. De kokosnootkrab en de mangrovekrab zijn twee van de vele soorten krabben die in dit gebied voorkomen. Micronesië kent ongeveer 7000 soorten insecten waarvan de vele muggen en kakkerlakken de lastigste zijn voor de mens.

Micronesië heeft een zeer rijke zeefauna, inclusief een grote variatie aan harde en zachte koralen, anemonen, sponzen en vele soorten schaaldieren waar de gigantische tridacna-mossel de meest indrukwekkende is. Deze mossel kan 1,2 meter in doorsnee worden en meer dan 200 kg wegen. Sommige exemplaren kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Zeeschildpadden als de karetschildpad, de groene schildpad en de lederschildpad zijn allemaal bedreigde soorten, maar leggen nog steeds hun eieren op de verlaten zandstranden. Bruinvissen, potvissen en dolfijnen bevolken de Micronesische wateren.

Meer dan 200 soorten vogels zijn gesignaleerd op de Micronesische eilanden en ca. 85 soorten broeden in dit gebied. De kardinaalhoningeter is bijna uitgestorven op Guam maar komt op de andere eilanden nog algemeen voor. De witte of grijze rifreiger leeft rond de riffen en in laag water, altijd op jacht naar vissen en kleine krabben. Kleine zilverreigers zijn vaak te vinden op graslanden waar vee graast. Micronesische spreeuwen zijn zeer algemeen. Ook de kleine goudpluvier, regenwulp, rode steenloper, bruine en zwarte mallemeeuw en witte stern komen algemeen voor.

Tijdens het duiken en snorkelen komt men o.a. zee-engels, bonito’s, vlindervissen, palingen, modderkruipers, zwaardvissen, trompetvissen, tonijnen en nog vele andere soorten tegen. Gevaarlijk voor de mens kunnen kwallen, steenvissen, zee-egels, zeesterren en kegelschelpen zijn.

De Palause planten- en dierenwereld behoort tot de rijkste en meest veelzijdige van Micronesië. Ongeveer 1500 vissoorten en 800 soorten koraal zien er te zien. Op het eiland Angaur komt de begin 20e eeuw geïmporteerde Java-aap voor.

Palau is het enige Micronesische eiland waar krokodillen voorkomen die tot drie meter lang kunnen worden en gevaarlijk zijn voor de mens. Op Palau komen een aantal slangen voor, de Pacific eiland boa, de Palau boomslang en een waterslangsoort.

In de wateren rond Palau komen nog een paar honderd zeekoeien of doejoengs voor. De Palau-ijsvogels eten geen vissen, maar insecten en hagedissen.

Op Rock Island is het Micronesische grootpoothoen nog regelmatig te zien. Deze vogels bouwen hun nesten op het strand. Andere vogels die op Palau voorkomen zijn de Palaupatrijsduif, Palaujufferduif, Marianenboshoen, Micronesische muskaatduif, Palaudwergooruil, Palausalangaan, vuurdwerghoningeter, Palaupitohui, Palauwaaierstaart, Palaumonarch, Palaustruikzanger, Sempers brilvogel, Palaubrilvogel, reuzenbrilvogel en de Micronesische purperspreeuw.

Het nationale dier van Palau is de doopvontschelp.

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis

Men neemt aan dat de eerste bewoners van Palau afkomstig waren van Oost- Indonesië en al in 2000 voor Christus arriveerden op Palau. Op de Rock Islands zijn overblijfselen van bewoning gevonden die al 3500 jaar oud zijn.

Deze mensen konden uitstekend in hun eigen voedsel voorzien (visserij, fruit, groenten) door de zeer vruchtbare grond die Palau rijk is. De Palauers hadden een vrij ingewikkeld sociaal systeem. Hun cultuur was matrilineair en matriarchaal. Al hun bezittingen werden bijvoorbeeld beheerd door de vrouwen, hoewel het bezit was van de clan. Een ander voorbeeld is dat de chiefs werden gekozen dor de oudere vrouwen. De belangrijkheid van de clans hing af van de hoeveelheid land en geld die ze hadden. Dorpen werden bewoond door 7 à 10 clans en de"chief" van de belangrijkste clan werd de leider van het dorp.

Britse, Spaanse en Duitse overheersing

De eerste Europeaan die Palau zag was waarschijnlijk de Spanjaard Ruy Lopez de Villalobos in 1543. Hij noemde het eiland “Arrecifos”, wat riffen betekent.

In 1686 claimden de Spanjaarden Palau, maar deden verder niets om het eiland te ontwikkelen. Pas vanaf 1783 ontstond er regelmatig contact tussen de Palauers en de Europeanen. In dat jaar liep het Engelse schip Antelope, met als kapitein Henry Wilson, op de riffen voor de kust van Ulong Island.

De bemanning werd goed behandeld door de Palauers en ze hielpen de Europeanen zelfs met de reparatie van het schip. De zoon vanChief Ibedul van Koror ging met de Britten mee om in Groot-Brittannië onderwijs te volgen. Helaas overleed hij binnen zes maanden aan de pokken. De Britten waren geschokt door dit drama en hun interesse in Palau en de handel met Palau namen toe. Helaas bestond de handel ook uit geweren en andere wapens waarmee de clans elkaar te lijf gingen en die zelfs wel eens tegen de Europeanen gebruikt werden.

De Britten waren de belangrijkste handelspartners van de Palauers totdat de Spanjaarden hen wegjaagden in 1885. Spaanse missionarissen introduceerden het christendom en het schrift in Palau voordat de Spanjaarden Palau verkochten aan de Duitsers. De Duitsers waren echter meer in geld verdienen geïnteresseerd dan in de ontwikkeling van het eiland en zijn bevolking. Tegen de tijd dat ze in 1899 het eiland definitief overnamen waren er nog maar 4000 Palauers in leven. Met name Europese ziektes hadden er in de loop van de tijd voor gezorgd dat er van de geschatte 40.000 bewoners van Palau vóór het eerste contact met de Europeanen en nog maar 4000 in leven waren. Door inentingen en een beter hygiëne lukte het de Duitsers om deze ziektes tegen te gaan. Maar de Palauers werden ook gedwongen om te gaan werken op de kokospalmplantages en andere ondernemingen.

Japanse bezetting

De Japanners bezetten Palau in 1914 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Gedurende deze periode werden de cultuur en de tradities van Palau ernstig bedreigd. Er werden wel scholen geopend maar daar werd de eilandbewoners een ondergeschikt Japanse dialect geleerd. Verder verloren de chiefs hun zeggenschap over hun dorp aan Japanse bureaucraten. Er werden verder vele ondernemingen opgericht waarvoor duizenden gastarbeiders uit Japan, Korea en Okinawa gehaald werden om te werken in o.a. fosfaatmijnen, de rijstvelden en ananasplantages. De plaatselijke bevolking raakte het land kwijt, door verkoop of het werd simpel afgenomen. Vanaf 1922 werden alle Japanse bezittingen in de Pacific geleid vanuit Koro, dat veranderde in een moderne stad met verharde wegen, elektriciteit en stromend water uit de kraan. Van de 30.000 bewoners was slechts 20% van Palause afkomst. Eind jaren dertig werd Palau afgesloten van de buitenwereld en begon Japan met het verdedigen van de eilanden.

Gedurende de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog vielen de Amerikanen Malakal Island en Airai-state aan en vernietigden alle Japanse installaties. De echte gevechten werden echter gehouden in september 1944 op de zuidelijke eilanden Peleliu en Angaur.

Voordat de Amerikanen hun invasie begonnen, werden de meeste Palauers naar Babeldaob gebracht door de Japanners. Waarom dat gedaan werd is nog steeds niet duidelijk, in ieder geval bleven daardoor vele Palauers in leven. De eilanden Koror en Babeldaob bleven verstoken van gevechten en de daar aanwezige Japanse soldaten (25.000) bleven er tot het einde van de oorlog.

Van Trust Territory naar onafhankelijkheid

Palau werd in 1947 een van de trustgebieden onder bestuur van de Verenigde Staten. De Amerikanen hoopten dat Palau samen met de rest van Micronesië één politieke entiteit zou worden.

In 1976 scheidden de Verenigde Staten het bestuur over de Noordelijke Marianen van dat over de rest van het Trust Territory of the Pacific Islands, t.w. de Marshalleilanden, de Federatie Micronesië en Palau. De Palauers stemden echter in 1978 tegen het samengaan met de Federatie Micronesie en namen in juli 1980 hun eigen grondwet aan. Koror werd voorlopig de hoofdstad, die volgens de grondwet gepland was op het grootste eiland Babeldaob.

Ook werd in de grondwet opgenomen dat Palau een atoomvrije zone zou blijven. Dit was echter tegen de wens van de Amerikanen die op Palau wilden terugvallen als de bases op de Filippijnen gesloten zouden worden. De Verenigde Staten stelden daarom een “Compact of Free Association” op waarin stond dat er nucleaire wapens op Palau geplaatst mochten worden, maar ook dat ze eigenlijk over geheel Palau zeggenschap zouden hebben. Als een soort schadevergoeding zou men Palau honderden miljoenen dollars schenken. Zelfs na acht referenda lukte het niet om de anti-nucleaire passage uit de grondwet te halen. De regering besloot toen om de grondwet te wijzigen waardoor er gewoon voor of tegen gestemd kon worden. In november 1993 stemde men met een 68% meerderheid in met de “Compact”. Men hoopte stiekem, en tot nu toe met succes, dat door het einde van de koude oorlog er geen militaire installaties op Palau gebouwd zouden worden. Uiteindelijk kwam er in het “Compact” te staan dat de Amerikanen maar op een derde van het grondgebied militaire toegang zouden hebben. Daar tegenover stond een vergoeding van $140 miljoen voor de eerste vijftien jaar van het vijftig jaar durende contract.

Het Amerikaanse congres stemde in met een verdrag van vrije associatie en op 1 oktober 1994 werd Palau een officieel onafhankelijk land. In december van dat jaar werd Palau toegelaten tot de Verenigde Naties als 185e lidstaat. In juni 1985 werd de eerste president van Palau, Huaro Remeliik, vermoord.

Drie jaar later werd zijn opvolger, Lazarus Salii, dood gevonden. Het leek erop dat hij zelfmoord gepleegd had.

De implementatie van de westerse stijl van regeren botste nogal eens met traditionele cultuur van clans en chiefs. Langzaamaan gaat het steeds beter, ook al omdat de jeugd vanaf het begin geconfronteerd wordt met de westerse stijl van regeren. In 1996 stortte de trots van Palau, een 213 meter lange brug tussen Babaeldaob en Koror, in.

In november 1999 besloot een groep internationale banken het betalingsverkeer met Nauru, Palau en Vanuatu te staken in verband met de verdenking van het witwassen van gelden van Russische en Latijns-Amerikaanse criminele organisaties.

21e eeuw

De presidentsverkiezingen van 7 november 2001 werden met 52% van de stemmen gewonnen door vice-president Tommy Remengesau. Op 2 november 2004 won hij opnieuw met 66,5% van de stemmen. Elias Camsek Chin werd met ruim 71% van de stemmen gekozen tot vice-president en versloeg daarmee zittend vice-president Sandra Pierantozzi.

Op 26 april 2005 vonden verkiezingen plaats voor afgevaardigden naar een conventie voor een nieuwe grondwet voor de Palau-archipel. Deze werd gehouden van 17 mei tot 15 juni. Een belangrijk voorstel op de conventie was om het op de Verenigde Staten geïnspireerde model van een presidentiële republiek te vervangen door dat van een parlementaire democratie. Hiernaast werd een uitbreiding van de bevoegdheden van het Huis van de Traditionele Leiders (een soort Senaat) bepleit. In november 2008 wint Johnson Toribiong de presidentverkiezingen en zijn benoeming volgt in januari 2009.

In januari 2010 krijgt Palau hulp van 250 miljoen dollar van de VS. De president ontkent dat er een verband is met de huisvesting van ex-gevangenen op Guantanamo Bay.

Sinds 17 januari 2013 is Tommy Remengesau weer president van Palau. In februari 2014 kondigt president Remengesau aan dat Palau alle commerciële visserij uit haar wateren wil verbieden.

In het kader van dat nieuw beleid begon Palau in 2014, in navolging van Indonesië, met het in brand steken van buitenlandse vissersschepen die illegaal in de territoriale wateren van Palau aan het vissen waren. In iets meer dan een jaar tijd werden vijftien onder Vietnamese vlag varende boten in brand gestoken, waarbij 25 ton aan illegale vis in beslag genomen werd die bedoeld was voor zwarte markten in Azië.

In juni 2015 werden nog eens vier Vietnamese schepen in brand gestoken, de kapiteins gearresteerd en de resterende bemanningsleden naar huis gestuurd op twee boten die gespaard bleven. In de in brand gestoken schepen werd acht ton zeekomkommers en rifvissen gevonden. In januari 2017 gaat Tommy Remengesau op voor zijn vierde termijn als president. In 2017 start Palau met het stempelen van de "Palau Pledge" in paspoorten, om bezoekers eraan te herinneren op een ecologisch en cultureel verantwoorde manier te handelen. In 2020 heeft Palau zonneschermen die giftig zijn voor het koraalrif verboden en het visverbod uitgebreid tot 80% van de exclusieve economische zone.

Bevolking

Micronesië heeft in totaal ca. 525.000 inwoners, een hoog geboortecijfer en een van de hoogste percentages mensen beneden de 18 jaar. De mensen van de oostelijke en centrale eilanden zijn voornamelijk van Melanesische afkomt. De mensen van de westelijke eilanden zijn over het algemeen van Zuidoost- Aziatische afkomst.

De Micronesische stammen en volken evolueerden in een vrij geïsoleerde omgeving zodat ze hun inheemse cultuur lange tijd konden behouden. De Chamorro van de Marianen waren de enigen die al in de zeventiende eeuw min of meer gedwongen werden een mengras te vormen met de Spanjaarden. In de Noordelijke Marianen en Guam wonen ook veel immigranten van landen buiten Micronesië.

Palau had in 2017 21.437 inwoners. Daarvan wonen er meer dan de helft in de hoofdstad Koror. Gemiddeld wonen er ca. 47 mensen op een km2. Er wonen ook nog ca. 4000 buitenlandse arbeiders uit voornamelijk de Filippijnen en 500 Amerikanen op Palau. Van de 343 eilanden zijn er maar negen permanent bewoond. De bevolking groeide in het jaar 2017 met 0,39%. Per 1000 inwoners werden er 11.3 kinderen geboren. De gemiddelde levensverwachting is 73,4 jaar (2017). Palau heeft niet zo’n jonge bevolking als de meeste andere landen van Micronesië. Het aantal 0-14 jarigen bedraagt 19,7% van bevolking, het aantal 15-64 jarigen 72,2% en het aantal 65-plussers bedraagt 8,1% (2017). Ca. 6000 Palauers leven en werken in het buitenland. Qua kleding en gedrag zijn de Palauers het meest veramerikaniseerd.

Taal

De Micronesische talen stammen af van de Austronesische taalgroep. De belangrijkste inheemse talen zijn: het Marshallees op de Marshalleilanden, Palauaans op Palau, Chamorro op Guam en de Noordelijke Marianen, Gilbertees op Kiribati en het Nauru op Nauru. Verder zijn er nog vele talen en dialecten op de afgelegen eilanden, die soms door niet meer dan honderd mensen gesproken wordt.

De belangrijke talen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en zijn dan ook totaal verschillend. Engels wordt op geheel Micronesië gesproken maar dient vaak alleen maar als communicatiemiddel tussen de verschillende staten. Op elk afzonderlijk eiland domineert het gebruik van de eigen taal. Het Palaus wordt thuis en in het dagelijkse leven gesproken, terwijl het Engels in regeringskringen en in de zakenwereld gesproken wordt. Beide zijn officiële talen en de meeste Palauers zijn dan ook vanaf hun jeugd al tweetalig.

advertentie

Palau taal: Palauaanse tekst met hieronder Engelse vertaling

"Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. Furthermore, no distinction shall be made on the basis of the political, jurisdictional or international status of the country or territory to which a person belongs, whether it be independent, trust, non-self-governing or under any other limitation of sovereignty."

De bewoners van het zuidwestelijke eiland Sonsorol spreken Sonsorolees en Engels als officiële talen en de inwoners van het eveneens zuidwestelijke eiland Tobi spreken Tobiaans en Engels als officiële talen. Het Sonsorolees en het Tobiaans zijn talen die sterker lijken op het Yapees en Chuukees van de Caroline-eilanden dan op het Palaus. Op het eiland Angaur zijn de officiële talen Angaur, Engels en Japans. Veel Palause woorden beginnen met de nasale klank “ng”. De “ch” wordt als “uh” uitgeproken.

Godsdienst

Micronesië is bijna geheel gechristianiseerd. Spaanse katholieke missionarissen bekeerden de Marianen en de westelijk gelegen eilanden. Protestanten uit New England, Verenigde Staten, bekeerden de Marshalleilanden en de oostelijke eilanden. Chuuk, Nauru, Kiribati en Pohnpei hebben ongeveer een gelijke aantal katholieken en protestanten. De meeste Palauanen zijn christenen en zowel katholieken als protestanten zijn goed vertegenwoordigd. De meerderheid van de bevolking is echter rooms- katholiek. Verder zijn er nog zevendedags-adventisten, Jehova’s getuigen en Bahái-aanhangers. Modekngei is een moderne vorm van de oude inheemse religies waarin natuurgeesten, voorouderverering en dorpsgeesten centraal staan.

Samenleving

Staatsinrichting

Op 1 januari 1981 werd het toenmalige district Palau een republiek. Het Amerikaanse Congres stemde in 1985 en 1986 in met een verdrag van vrije associatie met de Marshalleilanden en Micronesië, en in 1994 met Palau, dat toen onafhankelijkheid verkreeg.

De republiek Palau heeft een democratisch gekozen parlement met aan het hoofd van de regering een door het volk gekozen president. Palau’s nationale congres, het “Olbiil Era Kelulau”, bestaat uit twee kamers met samen dertig leden. Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 16 leden, één van elke staat. De senaat, gebaseerd op het aantal inwoners van een district, heeft 14 leden. De leden van twee kamers en de president worden elke vier jaar gekozen. De regering van Palau wordt gevormd door de president, een vice-president, vier ministers en een “attorney general”.

Er is verder nog een raad van chiefs die de president adviseren met betrekking tot wetgeving die van invloed is op de Palause gebruiken en tradities. Palau’s politieke structuur lijkt op die van de Verenigde Staten met een federale regering en districtsbesturen. Hoewel er districten met minder dan 100 inwoners zijn, heeft elk district een gouverneur. Een door de president van de Verenigde Staten aangestelde Hoge Commissaris is verantwoordelijk voor de naleving van de Amerikaanse plichten, zoals vastgelegd in het Trust-verdrag van 1947. Defensie en buitenlandse zaken worden in ieder geval tot 2044 door de Verenigde Staten behartigd. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Tot en met de “highschool” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium. Palau heeft 26 scholen voor basisonderwijs, 6 voor voortgezet onderwijs en een technische school.

Economie

Palau’s economie was sterk afhankelijk van Amerikaanse financiële hulp en op dit moment van het toerisme. Tot 2008 kreeg Palau $450 miljoen, zoals afgesproken in de “Compact”-overeenkomst. Palau was er voor 90% van zijn begroting van afhankelijk. Het geld werd o.a. gebruikt voor het ontwikkelen van de infrastructuur en het subsidiëren van ondernemers op het eiland.

Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking is ca. $14.700 (2017) en dat is een van de hoogste van Micronesië. De regering is de belangrijkste werkgever van het eiland. Palau is van plan om een textielfabriek te bouwen.

In 2017 werd er voor 23,2 miljoen dollar geëxporteerd naar met de Verenigde Staten en Japan en India. In datzelfde jaar werd voor 4,7 miljard dollar geïmporteerd uit voornamelijk de Verenigde Staten. De belangrijkste landbouwproducten zijn bananen, kokosnoten, kopra, cassave en zoete aardappelen.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Koror is de hoofdstad van Palau. Dit is de meest dichtbevolkte plaats van het land, omringd door vele natuurlijke wonderen. Koror wordt het hele jaar door bezocht door veel reizigers. Deze mooie stad biedt uitzonderlijke faciliteiten aan haar bezoekers. Een bekende attractie in Koror is het Belau Nationaal Museum en ook het Etpison Museum is een bezoek waard. Koror is ook het beste startpunt om Rock Islands en Jellyfish Lake te bezoeken.

Rock Islands is een verzameling koraaleilanden die oprijzen uit het rif en die verhoogd lijken te zweven boven het wateroppervlak. De meeste van hen zijn bedekt met vegetatie en lijken op een paddenstoel. Sommigen zijn klein, maar velen van hen zijn groot en hebben prachtige witte zandstranden versierd met waterlelies. De beroemde stranden rond de eilanden zijn Ngermeaus Island, Fantasy Island, Ngemelis Island en Ulong Island.

De echte aantrekkingskracht is de onderwaterwereld die is werkelijk fantastisch. door kristalhelder water zie je prachtige zachte koralen, kleurrijke kleine vissen en spectaculaire riffen. Als je geluk hebt, kun je haaien, napoleonvissen en schildpadden zien. je kunt hier zowel snorkelen als duiken.

Het Jellyfish meer in Palau is een van de meest interessante toeristische bezienswaardigheden in dit land vooral omdat het zo ongebruikelijk en indrukwekkend is. Het is een zoutwatermeer en ligt op Eil Malk Island. Het meer is meer dan 12.000 jaar oud. Hoewel het water uit de oceaan ontvangt door spleten in kalksteen, zijn de omstandigheden hier heel verschillend en in het meer zijn de omstandigheden goed voor heel zeldzame kwallen.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

PALAU LINKS

Advertenties
• Palau Vliegtickets.nl
• Hotels Palau
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over PALAU bij Bol.com

Nuttige links

Palau Startnederland (N+E)
Reisinformatie Palau (N)
Telefoongids Micronesië