Landenweb.nl

PALAU
Taal

To read about PALAU in English - click here

Hotels Palau

Taal

De Micronesische talen stammen af van de Austronesische taalgroep. De belangrijkste inheemse talen zijn: het Marshallees op de Marshalleilanden, Palauaans op Palau, Chamorro op Guam en de Noordelijke Marianen, Gilbertees op Kiribati en het Nauru op Nauru. Verder zijn er nog vele talen en dialecten op de afgelegen eilanden, die soms door niet meer dan honderd mensen gesproken wordt.

De belangrijke talen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en zijn dan ook totaal verschillend. Engels wordt op geheel Micronesië gesproken maar dient vaak alleen maar als communicatiemiddel tussen de verschillende staten. Op elk afzonderlijk eiland domineert het gebruik van de eigen taal. Het Palaus wordt thuis en in het dagelijkse leven gesproken, terwijl het Engels in regeringskringen en in de zakenwereld gesproken wordt. Beide zijn officiële talen en de meeste Palauers zijn dan ook vanaf hun jeugd al tweetalig.

advertentie

Palau taal: Palauaanse tekst met hieronder Engelse vertaling

"Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. Furthermore, no distinction shall be made on the basis of the political, jurisdictional or international status of the country or territory to which a person belongs, whether it be independent, trust, non-self-governing or under any other limitation of sovereignty."

De bewoners van het zuidwestelijke eiland Sonsorol spreken Sonsorolees en Engels als officiële talen en de inwoners van het eveneens zuidwestelijke eiland Tobi spreken Tobiaans en Engels als officiële talen. Het Sonsorolees en het Tobiaans zijn talen die sterker lijken op het Yapees en Chuukees van de Caroline-eilanden dan op het Palaus. Op het eiland Angaur zijn de officiële talen Angaur, Engels en Japans. Veel Palause woorden beginnen met de nasale klank “ng”. De “ch” wordt als “uh” uitgeproken.

PALAU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegticket Palau | VliegenNaar
• Hotels Palau
• Boeken, ook tweedehands, over PALAU bij Bol.com

Nuttige links

Palau Startnederland (N+E)
Reisinformatie Palau (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems