Steden NOORD-IERLAND

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

NOORD-IERLAND   

Planten

Het Ierse eiland wordt ook wel het “groene eiland” genoemd vanwege de vele tinten groen die het eiland overheersen. Slechts 5% van het eiland is bedekt met bos, veelal aangeplant naaldhout. In een ver verleden was een groot deel van het eiland bedekt met bossen, maar overbeweiding en houtkap tussen de 16e en 18e eeuw leidde tot grootschalige ontbossing.

In de graafschappen en rond Belfast komen de volgende voor die streek typische plantensoorten veel voor:
Antrim – grasklokje
Armagh – waterscheerling
Belfast – gaspeldoorn
Derry – steenbreek
Down – sterhyacint
Fermanagh – kogelboterbloem
Tyrone – moerasrozemarijn

Noord-Ierland kent vele bijzondere plantensoorten, hieronder een willekeurige opsomming:

gulden sleutelbloem, witte muggenorchis, vlottende waterranonkel, kruipbraam, alpenschaarde, bergsteenbreek, bokjessteenbreek, lijmkruid, bieslelie, betonie, klein tasjeskruid, vals melkviooltje, veenmosorchis, veenreukgras, bosgerst, waterviolien, glad biggenkruid, moeraslathyrus, kliflamsoor, slijkgroen, moeraswolfsklauw, boshengel, poleimunt, blauw klokje, stofzaad, vogelnestje, bijenorchis, harlekijn, klimopbremraap, eenzijdig wintergroen, pilvaren, lansvaren, muskuskruid, piramidezenegroen, stijf struisriet, poolzegge, strandduizendguldenkruid, ongelijkbladige distel, smalle orchis, klein glaskroos, dwergnaaldgras, moeraswespenorchis, groene wespenorchis, dopheide, scherpe fijnstraal, vuilboom, bosooievaarsbek, gebogen driehoeksvaren

Zeer bijzonder voor Noord-Ierland is de schroeforchis of Iers vrouwenschoentje, een zeldzame orchideeënsoort.

Dieren

Noord-Ierland is rijk aan vleermuizen. De gewone dwergvleermuis komt veel voor. Ze zijn slechts 4,5 cm groot en wegen niet meer dan enkele grammen. Andere soorten zijn de kleine dwergvleermuis, Nathusius dwergvleermuis, Daubenton’s watervleermuis, bruine grootoorvleermuis, baardvleermuis en de franjestaart. De bosvleermuis of Leisler’s vleermuis is in heel Europa zeldzaam geworden, maar komt in Noord-Ierland nog algemeen voor.

Ca. 15.000 witbuikrotganzen vliegen elk jaar in de herfst vanuit het noordoosten van Canada naar Ierland en Noord-Ierland om te overwinteren, o.a. in de nabijheid van het Strangford Lough.

De kolibrievlinder kwam tot voor kort niet voor in Noord-Ierland vanwege de kou; het is typisch een vlinder die alleen voorkomt in mediterrane landen. Door de opwarming van het klimaat wordt het diertje nu ook al in Noord-Ierland gesignaleerd.

De Ierse haas is sterk verwant met de poolhaas. Hij is wat kleiner dan de gewone bruine haas en heeft ook wat kortere oren en een witte staart.

Noord-Ierland is rijk aan spinnen: o.a. kruisspin, huisspin, gewone strekspin, streepjesspin, kraamwebspin, waterspin, wolfspin, roodwitte celspin en huiszebraspin.

NOORD-IERLAND LINKS

Advertenties
• Noord-Ierland Vliegtickets.nl
• Belfast Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Noord-Ierland
• Noord-Ierland Vliegtickets WTC
• Ferry overtochten van en naar Noord-Ierland
• Belfast Vliegtickets Tix.nl
• Noord-Ierland Campings

Nuttige links

Noord-Ierland Reisverslag (N)
Noord-Ierland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Noord-ierland (N)
Startpagina Noord-Ierland (N+E)
Telefoongids Verenigd Koninkrijk
Schrijf uw artikel over NOORD-IERLAND

Bronnen

Cahill, M. J. / Northern Ireland
Chelsea House Publishers

Day, C. / North of Ireland
Cadogan

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems