Landenweb.nl

Belfast
 

Hotels Belfast

To read about Belfast in English - click here

advertentie
Noord-Ierland Reizen Tui Goedkope vliegtickets Belfast | Vliegennaar.nl

Algemeen

Belfast HighstreetBelfast HighstreetFoto: Andreas F Borchert CC3.0 Germany No changes made

Belfast is de hoofdstad en de grootste stad van Noord-Ierland met een inwoneraantal van rond de 350.000. De naam van de stad komt van het Ierse Beal Feirste, dat betekent monding van de Farset, de centrale rivier in de stad die nu vooral ondergronds loopt. De stad stond negatief bekend vanwege de spanningen tussen de katholieke en protestante inwoners, vooral tijdens de zogenaamde troubles in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tegenwoordig is Belfast weer een hippe stad met een goed toegankelijk centrum en een groot voetgangersgebied met winkels en pubs.

advertentie
Hotels Trivago ANWB vakantie boeken Noord-Ierland

Ligging

Belfast SatelietfotoBelfast SatelietfotoFoto: Copernicus Sentinel CC 3.0 IGO no changes made

Belfast ligt aan de monding van de rivier de Lagan aan de oostkust van Noord-Ierland met een directe verbinding via het havengebied met de Ierse Zee. De omgeving van Belfast is heuvelachtig. Vanaf Cave Hill of Blackmountain heb je een mooi uitzicht op de stad.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Belfast Hotels Belfast

Weer

Regen in de straten van BelfastRegen in de straten van BelfastFoto: Ardfern CC 3.0 Unported no changes made

Het regent vaak in Belfast en zoals aan de hele oostkust van Ierland is het meestal aan de koele kant, maar zelden echt koud, dat is voornamelijk het resultaat van de warme Golfstroom. Belfast heeft klimatologisch gezien een mild en gematigd zeeklimaat. Het aantal uren dat de zon schijnt is toch nog rond de 1250 per jaar en je moet gemiddeld 150 dagen per jaar rekening houden met enige regen. De seizoenen met de meeste kans op mooi weer zijn de lente en de zomer. In die seizoenen zijn de dagen natuurlijk ook het langst en kun je gemakkelijker buitenactiviteiten plannen.

Geschiedenis

Neolithische Bijlen BelfastNeolithische Bijlen BelfastFoto: Notafly CC-sa/3.0/ no changes made

Belfast is al bewoond vanaf de brons- en ijzertijd, dat blijkt uit overblijfselen van forten zoals die op Cave Hill en andere opgravingen rond de heuvels van de stad. De Kelten bewoonden in deze tijd de regio. In de 12e eeuw veroverden de Normandiërs Ulster en John de Courcy bouwde in 1177 een kasteel dat een twintigtal jaar later weer verwoest werd. De Courcy bouwde later een omvangrijker kasteel in Carrickfergus dat nog steeds overeind staat als zijn belangrijkste fort.

Arthur ChichesterArthur ChichesterFoto: Publiek Domein

De stad Belfast begon zich pas in 1611 serieus te ontwikkelen toen Arthur Chichester een kasteel bouwde in wat nu het stadscentrum is. Het werd in 1708 door brand verwoest. In 1613 kreeg Belfast de status van borough, wat betekent dat het twee vertegenwoordigers naar het parlement van Dublin kon sturen. Belfast overleefde de Ierse opstand van 1641 en tegen 1685 had het een bevolking van ongeveer 2.000 mensen. Rond 1730 begon Belfast economisch belangrijker te worden. Belfast werd het marktcentrum van de linnenindustrie in Ulster, ontwikkeld door Franse Hugenoten-vluchtelingen onder het beschermheerschap van Willem III van Groot-Brittannië aan het einde van de 17e eeuw.

Tewaterlating van de TitanicTewaterlating van de TitanicFoto: Publiek Domein

Belfast werd mede hierdoor een drukke haven met kleine scheepswerven, die een impuls kregen nadat William Ritchie in 1791 een scheepswerf met een droogdok had gesticht. Sinds de industriële revolutie zijn Harland en Wolff (bouwers van de noodlottige Titanic) het belangrijkste scheepsbouwbedrijf.

De stad werd in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door luchtaanvallen. Vanaf de jaren zeventig werden de traditionele productiespecialiteiten van Belfast, zoals linnen en scheepsbouw minder belangrijk. Deze sectoren worden nu overschaduwd door serviceactiviteiten, voedselverwerking en machinebouw.

Shankill Road Belfast tijdens de TroublesShankill Road Belfast tijdens de TroublesFoto: Fribbler CC 3.0 Unported no changes made

Belfast werd zwaar getroffen door het geweld van de Troubles, waarover uitgebreide informatie te vinden is op de Noord-Ierland pagina van Landenweb. Belfast kreeg meer dan zijn deel van het geweld en het bloedvergieten. Schokkende nieuwsbeelden van terroristische bombardementen, sektarische moorden en de wreedheid van de veiligheidstroepen bezorgden Belfast een slecht imago. Het Goede Vrijdagakkoord luidde een nieuwe periode van vrede en optimisme voor de stad in.

Bezienswaardigheden

Belfast is druk bezig het slechte imago, veroorzaakt door de strijd tussen de katholieke en protestante inwoners, van zich af te schudden. Belfast is tegenwoordig een bruisende stad met veel eetgelegenheden en pubs en een groot aantal bezienswaardigheden. Hieronder zijn een aantal van de belangrijkste beschreven.

Ulster Museum BelfastUlster Museum BelfastFoto: Bazonka CC 3.0 Unported no changes made

Het Ulster museum is het grootste en belangrijkste museum van Noord-Ierland. Je vindt er een groot aantal collecties op veel verschillende gebieden, zoals etnografie, archeologie, lokale geschiedenis, botanie, geologie en de belangrijkste kunst en toegepaste kunst collectie van het land. Speciaal is de afdeling met schatten van het Spaanse schip de Girona, die onderdeel uitmaakte van de Spaanse Armada en de Egyptische zaal met de 2500 jaar oude mummie Takabuti. Schilderkunst die de moeite waard is omvat werken van onder meer Jacob Jordaens, Pieter Breughel, William Turner, Rita Duffy en Francis Bacon.

Palm House Botanic Gardens BelfastPalm House Botanic Gardens BelfastFoto: Publiek Domein

Het museum ligt in de botanische tuinen die in 1828 aangelegd werden vanwege de belangstelling voor plantkunde en tuinbouw in die tijd. Je ziet er veel exotische boomsoorten en indrukwekkende plantencollecties uit vooral het zuidelijk halfrond. Er zijn twee bijzondere kassen op het terrein. Het Palm House is in 1839 ontworpen door Sir Charles Lanyon en het is een van de eerste voorbeelden van een kas gemaakt van glas en ijzer. De kas bevat een breed scala aan tropische planten en vogels. Het Tropical Ravine is de andere monumentale kas en dateert uit 1887. Het is een met planten, wijnranken en varens verzonken vallei waar bezoekers op meerdere niveaus van de exotische planten kunnen genieten.

Belfast City HallBelfast City HallFoto: Sonse CC 2.0 Generic no changes made

Nadat Belfast stadsrechten kreeg begon men met de bouw van Bel Hfast Cityall in neobarok stijl. Het gebouw opende in 1906 haar deuren en is zowel van binnen als van buiten de moeite van een bezoek waard. Buiten kun je in de memorial garden een herdenkingsteken vinden voor de slachtoffers van de ramp met de Titanic en je ziet de groene karakteristieke koepel al van verre. Er zijn ook veel standbeelden, onder andere van Koningin Victoria. Binnen kun je een gratis tour boeken die je langs prachtige glas-in-lood ramen naar het hoogtepunt de Great Hall brengt. Het gebouw wordt opgesierd door veel Italiaans marmer.

Belfast CastleBelfast CastleFoto: Andrew Hurley CC 2.0 Generic no changes made

Belfast Castle ligt op een hoogte van 120 meter in Cave Hill Country Park en heeft een mooi uitzicht over de stad. Het was oorspronkelijk een Normandisch bouwwerk uit de twaalfde eeuw en werd rond 1600 vervangen door een kasteel van hout en steen. Dit kasteel ging vrij snel bij een grote brand verloren. De derde markies van Donegall liet in 1862 een heel nieuw kasteel bouwen, dat uiteindelijk aan de stad Belfast werd geschonken in 1934 en na diverse renovaties in de huidige staat te bewonderen is. Het gebied is ook heel geschikt om te wandelen. Er zijn resten van een fort en natuurlijk veel grotten.

St Georges Market, BelfastSt Georges Market, BelfastFoto: Adfurn CC 2.0 Generic no changes made

Saint George Food Market is een van de bekendste attracties van Belfast en staat bekend als een van de beste markten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De markt heeft een overvloed aan verse lokale producten en er heerst een geweldige sfeer. Het is een overdekte markt opgetrokken van rode baksteen en gebouwd in de Victoriaanse tijd. Wekelijks worden er markten gehouden op vrijdag, zaterdag en zondag. Het aanbod verschilt per dag, op zaterdag ligt de nadruk op antiek en boeken, op zondag staan er vooral kramen met voedsel en op vrijdag is er een gevarieerd aanbod.

Tips

Titanic Exprienxe BelfastTitanic Exprienxe BelfastFoto: Leslie Shaw CC 2.0 Generic no changes made

De Titanic is onlosmakelijk verbonden met de stad Belfast. Het beruchte schip werd in 1911/1912 gebouwd door de Harland & Woolff scheepswerf in Belfast. Je kunt de Titanic Experience bezoeken vlakbij de oorspronkelijke scheepswerf. Zodra je binnen komt door de originele Harland & Woolff poorten doe je een stap terug in de tijd en krijg je door middel van speciale effecten een beeld van de scheepsbouw in het Belfast van het begin van de vorige eeuw en ervaar je de opwinding van de dag van de tewaterlating. Je maakt kennis met het promenadedek, de hutten, eetzalen en de machinekamer van het schip. Daarna maak je deel uit van een eerbetoon dat gewijd is aan het verlies van dit tot de verbeelding sprekende schip, waarbij 1500 mannen, vrouwen en kinderen het leven lieten tijdens haar dramatische eerste reis. Je ervaart de impact en de sensationele berichtgeving uit die tijd. Het verhaal eindigt in deze tijd, met beelden van de ontdekking van het wrak door hedendaagse onderzeese verkenningen.

Muurschilderingen BelfastMuurschilderingen BelfastFoto: Sitomon CC 2.0 Generic no changes made

De Black Taxi tour laat je kennis maken met de wereldberoemde katholieke en protestante muurschilderingen die je samen een beeld geven van de kleurrijke geschiedenis van Belfast. De chauffeurs waren tieners tijdens de “troubels” en geven vaak heel persoonlijke inside-informatie tijdens de rit. Er wordt stilgestaan bij de vredesmuur waar je zelf je handtekening kunt zetten. Dat is de muur die de beide gemeenschappen verdeelt. Je krijgt alle belangrijke gebieden en de ruwe kant van Belfast te zien.

Dark HedgesDark HedgesFoto: Colin Park CC 2.0 Generic no changes made

Noord-Ierland is ook de plek waar veel opnames zijn gemaakt voor de serie"Game of Thrones", die wereldwijd veel fans heeft. Vanuit Belfast is er een groot excursie aanbod naar die locaties, meestal gecombineerd met"The Giant's Causeway". Dat is een formatie van meer dan 40.000 bazaltzuilen, een geologisch fenomeen dat op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. In ieder geval staat de Dark Hedges op het programma, het gedeelte van de Kingsroad dat bekend is vanwege de ontsnapping van Arya Stark uit King's Landing. Meestal worden ook Dunluce, dat model stond voor Harrenhall en Larrybane, waar Brienne of Tarth Ser Loras of the flowers versloeg en Cushendun Caves (waar Mellisandre het schaduwkind baarde) bezocht. In Ballington harbour ontmoette Theon Greyjoy voor het eerst zijn zus Yara. Kortom een veelheid van filmlocaties zijn te vinden in de directe omgeving van Belfast.

Belfast LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Belfast | Vliegennaar.nl
• Hotels Belfast
• Autoverhuur Sunny Cars Belfast
• Hotels Trivago
• Noord-Ierland Reizen Tui
• ANWB vakantie boeken Noord-Ierland

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems