Landenweb.nl

NOORD-IERLAND
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Belfast
  Oppervlakte  13.843 km²
  Inwoners  ca. 1.871.000
  (2017)
  Munteenheid  pound sterling
  (GBP)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .uk
  Code.  GBR
  Tel.  +44

To read about NORTHERN IRELAND in English - click here

Steden NOORD-IERLAND

Belfast

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Vakantie en Bezienswaardigheden

In Noord-Ierland zijn tal van bezienswaardigheden waar je een bezoek aan kunt brengen. Hieronder een aantal van de voornaamste.

advertentie

Uitzicht vanaf Belfast CastleFoto: RobRyb CC 3.0 Unported no changes made

Belfast biedt de opwinding en levendigheid van een Britse hoofdstad terwijl het tegelijkertijd de toegangspoort is tot het landelijke deel van Noord-Ierland. De stad is compact en gemakkelijk te bereizen, zowel met de auto of te voet. Belfast is rijk aan industrieel erfgoed cultuur. De grote tentoonstellingen in het Ulster Museum vertellen het grotere plaatje van het erfgoed van de stad en op Cultuurland krijg je zelfs de verhalen van mensen te horen. Belfast staat bol van de attracties voor alle leeftijden en interesses. je kunt op de hellingen van Ave Hill zitten, hoog boven de zeespiegel. Belfast Kasteel is een must-see. Als je de stad bezoekt met kinderen mis dan W5 niet, een groot interactief museum met fascinerende tentoonstellingen. En in de zomer, is er geen betere plek om te ontspannen dan het Sir Thomas en Lady Dixon Park of Cave Hill Country Park.

advertentie

Giant's Causeway Noord-ierlandFoto: Code poet CC 2.0 Generic no changes made

De Giant's Causeway, bekend om de veelhoekige kolommen van gelaagd basalt is een rotsformatie en opgenomen als Unesco werelderfgoed. Als gevolg van een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden, is dit het middelpunt van een beschermd gebied van natuurlijke schoonheid en heeft eeuwenlang bezoekers aangetrokken. De naamgeving heeft te maken met een legende waarbij een Ierse reus een Schotse reus elkaar bevochten. De Schotse reus vluchtte terug en vernielde zijn pad, de Giant's Causeay is het stuk dat overbleef.

advertentie

Dark Hedges Noord-ierlandFoto: Ky0n Cheng in het publieke domein

Noord-Ierland is ook de plek waar veel opnames zijn gemaakt voor de serie"Game of Thrones", die wereldwijd veel fans heeft. In ieder geval staat een bezoek aan de Dark Hedges op het programma, het gedeelte van de Kingsroad dat bekend is vanwege de ontsnapping van Arya Stark uit King's Landing. Meestal worden ook Dunluce, dat model stond voor Harrenhall en Larrybane, waar Brienne of Tarth Ser Loras of the flowers versloeg en Cushendun Caves (waar Mellisandre het schaduwkind baarde) bezocht. In Ballington harbour ontmoette Theon Greyjoy voor het eerst zijn zus Yara. Kortom een veelheid van filmlocaties zijn te vinden in de directe omgeving van Belfast.

advertentie

Carrickfergus Castle Noord-IerlandFoto: Stewart (CC BY-SA 2.0) no changes made

Noord-Ierland is een land van kastelen, naast het al genoemde Dunlace is er het fraaie kasteel in Carrickfergus. Midden in dit plaatsje staat Carrickfergus Castle. Het kasteel is gebouwd in de 12e eeuw door de Normandiers. Het kasteel is voor een groot gedeelte omgeven door water. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse gebouwen van Noord-Ierland en was strategisch van groot belang. Het kasteel is het hele jaar door te bezoeken. Er is een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en je kunt kanonnen uit alle tijdvakken bewonderen.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

NOORD-IERLAND LINKS

Advertenties
• Noord-Ierland Vliegtickets.nl
• ANWB vakantie boeken Noord-Ierland
• Autoverhuur Sunny Cars Noord-Ierland
• Noord-Ierland Hotels
• Noord-Ierland Campings

Nuttige links

Noord-Ierland Reisverslag (N)
Noord-Ierland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Noord-ierland (N)
Startpagina Noord-Ierland (N+E)
Telefoongids Verenigd Koninkrijk

Bronnen

Cahill, M. J. / Northern Ireland

Chelsea House Publishers

Day, C. / North of Ireland

Cadogan

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems