NIGERIA
Geschiedenis
Geschiedenis
To read about NIGERIA in English - click here
Hotels Nigeria |
Geschiedenis
Bevolkingsgroepen
advertentie |
9e-eeuws bronzen vat in de vorm van een slakkenhuis gevonden in Igbo-Ukwu NigeriaFoto: Ochiwar CC 3.0 Unported no changes made
De belangrijkste bevolkingsgroepen van Nigeria zijn de Hausa/Fulani (50% - in het noorden), de Yoruba (in het zuidwesten) en de Igbo (in het zuidoosten). Religieus gezien valt Nigeria ruwweg uiteen in noord en zuid: de Hausa/Fulani zijn al zo’n 1000 jaar overwegend moslim en staan onder een Emir in Kano. De Yoruba en Igbo zijn in de loop van de negentiende en twintigste eeuw gekerstend. Zo’n 10% van de bevolking hangt hoofdzakelijk traditionele rites aan. De gebieden in het noorden behoren geografisch en cultureel tot de Sahel-Sudan zone. Die in het zuiden - oorspronkelijk vooral tropisch bos - zijn traditioneel op de kust gericht.
Brits bestuur
advertentie |
Postzegel Brots Nigeria, 1901Foto: Publiek domein
Door het Bitse koloniale bestuur werden noord en zuid, gebieden die sterk van elkaar verschillen, samengevoegd tot het huidige Nigeria. In reactie op het Britse koloniale bestuur ontstonden op etnische leest geschoeide bevrijdingsbewegingen. De Igbo’s verenigden zich in de National Council of Nigeria and the Cameroons (NCNC) en de Youruba in de Action Group (AG). De emirs in het noorden, die voor hun macht van de Britten afhankelijk waren, wilden geen onafhankelijkheid. Teneinde toch hun invloed te doen gelden verenigden de Hausa zich in 1949 in het Northern People's Congress (NPC). Deze politieke verdeling bepaalde in de jaren vijftig de vorm van de Federatie Nigeria, die in 1960 formeel onafhankelijk werd.
Nigeria onafhankelijk
Obasanjo NigeriaFoto:José Cruz/ABr CC 3.0 Brazil no changes made
Na deelstaatverkiezingen in West-Nigeria in 1965 maakte in 1966 een militaire coup, geleid door voornamelijk officieren van Igbo signatuur, een eind aan de Federatie. Toen de coupplegers verklaarden een levensvatbare staat te willen bevorderen, boven de bevoordeling van stamgenootschappen, voelden vooral de Hausa stammen zich bedreigd. Onder leiding van luitenant – kolonel Yakubu Gowon, volgde op 29 juli 1966 een tegencoup. Igbo’s uit heel Nigeria vluchtten naar het Zuidoosten waar rebellenleider Chukwuemeka Ojukwu op 26 Mei 1967 Oost-Nigeria uitriep tot de republiek Biafra. De daarop volgende Biafra-oorlog duurde tot januari 1970 en leidde tot de (honger-)dood van 1 à 2 miljoen mensen. Met uitzondering van een korte onderbreking in de periode 1979 – 1983 zou de macht over Nigeria in handen blijven van militairen, tot in 1993 verkiezingen volgden.
Daarbij kwam de Yoruba zakenman M.K.O Abiola als winnaar uit de bus. Twee weken later verklaarde Babangida de verkiezingen ongeldig. De macht ging in november 1993 over naar generaal Sani Abacha, de voormalige minister van Defensie. Deze schafte onmiddellijk alle nog bestaande democratische instituties af en plaatste op de belangrijke functies zijn generaals. Er volgde een periode waarin de mensenrechten niet langer werden gerespecteerd. Vele oppositionele krachten, waaronder de bekende milieu activist Ken Saro-Wiwa werden geë xecuteerd.
In mei 1999 won de Youruba Obasanjo de presidentsverkiezingen. Zijn verkiezing, met steun van vele gepensioneerde militairen uit Hausa/Fulani gebied, betekende het feitelijke einde van de dictatuur van Nigeria. Obasanjo verleende (in woord) steun aan de oprichting van een waarheidscommissie, het Oputa – Panel, die de taak op zich nam onderzoek te doen naar de grootschalige schendingen van de mensenrechten gepleegd tijdens de 16 jaar dictatuur van Nigeria, in het bijzonder tijdens het bewind van generaal Abache. De persvrijheid werd in ere hersteld en politiek gevangenen werden vrijgelaten.
21e eeuw
Goodluck Jonathan, NigeriaFoto:World Economic Forum CC 2.0 Generic no changes made
In april 2003 vonden zowel presidentiële als lokale verkiezingen plaats. Obasanjo en zijn People’s Democratic Party ( PDP) wonnen beide verkiezingen met ruime meerderheid.
Vanaf 2006 worden door militanten pijpleidingen en andere faciliteiten van de olie-industrie aangevallen. In april 2007 wint Umaru Yar'Adua van de regerende PDP de presidentsverkiezingen. In maart 2009 vormen de oppositiepartijen een front om het op te gaan nemen tegen de PDP bij de verkiezingen van 2011. In juli 2009 vallen honderden doden door de strijd die de Boko Haram islamisten voeren om de Sharia ingevoerd te krijgen. Het leger dood de leider van de beweging. De Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua overleed in mei 2010. De 58-jarige Yar'Adua had hart- en nierproblemen werd daarvoor gedurende drie maanden in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië verpleegd. In februari keerde hij terug naar Nigeria. Yar'Adua overleed in een ziekenhuis in de hoofdstad Abuja. Hij was in 2007 tot staatshoofd gekozen.
De taken van Yar'Adua werden al geruime tijd waargenomen door Goodluck Jonathan, de interim-president van het land. In maart verving Jonathan onverwacht zijn ministersploeg. Volgens waarnemers wilde Jonathan zijn macht laten gelden na de terugkeer naar het land door Yar'Adua. Yar'Adua liet zich na zijn terugkeer in Nigeria niet meer in het openbaar zien. Tussen aanhangers van de president en van Jonathan waren er geregeld spanningen.
Volgens de grondwet werd Jonathan nu ingezworen als president. Hij moet zelf een nieuwe vicepresident aanwijzen. In april 2011 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen gehouden, Goodluck Jonathan is de winnaar. Na zijn verkiezing krijgt de president te maken met aanslagen door de Islamitische groep Boko Haram, eind 2011 kondigt hij de noodtoestand aan. In 2012 en 2013 gaat de strijd tegen Boko Haram onverminderd door. November 2013 verlaten een aantal gouverneurs de regeringspartij, hierdoor wordt de positie van Goodluck Jonathan iets zwakker. In april 2014 kidnapt Boko Haram 200 schoolmeisjes, Nigeria krijgt steun bij de zoektocht van de internationale gemeenschap. In maart 2015 wint oppositiekandidaat Buhari de presidentsverkiezingen. In 2016 en 2017 houden de ongeregeldheden met Boko Haram aan. In mei 2017 komen 80 van de gekidnapte schoolmeisjes vrij tijdens een gevangenenruil met Boko Haram.
In februari 2019 worden presidentsverkiezingen gehouden na een last-minute uitstel van een week, Buhari blijft aan de macht.De strijd tegen Boko Haram blijft in 2020 en 2021 een belangrijk aandachtspunt.
NIGERIA LINKS
Advertenties
• Hotels Nigeria
• Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets naar Nigeria
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over NIGERIA bij Bol.com
Nuttige links
Nigeria Startnederland (N+E)Reisinformatie Nigeria (N)
Startpagina Nigeria (N)
Bronnen
Elmar Landeninformatie
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt september 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems