Landenweb.nl

NIGERIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Abuja
  Oppervlakte  923.768 km²
  Inwoners  214,895,330
  (2021)
  Munteenheid  naira
  (NGN)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .ng
  Code.  NGA
  Tel.  +234

To read about NIGERIA in English - click here

Hotels Nigeria

Geografie en Landschap

Geografie

Nigeria ligt in West-Afrika en grenst aan de zeekant aan de Golf van Guinea. Nigeria grenst verder aan Niger, Benin, Tsjaad en Kameroen. De oppervlakte van Nigeria is 923.768 vierkante kilometer. Nigeria is daarmee ongeveer 27 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Nigeria SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

Nigeria is genoemd naar de rivier de Niger. Met een lengte van 4200 kilometer is deze rivier, na de Nijl en de Zaïre, de langste rivier van Afrika.

Het kustgebied van Nigeria bestaat uit lagunen en brede riviermondingen. Hier bevindt zich een betrekkelijk vruchtbaar gebied, gevormd door het meegevoerde slib van de Niger. Het noordelijk deel van Nigeria wordt gevormd door hoogvlakten. Hier bevindt zich het zogenoemde Jos-plateau met een gemiddelde hoogte van 1200 meter. De Share Hill is het hoogste punt, 1752 meter, van het Jos-plateau. Tegen de grens met buurland Kameroen wordt het landschap hoger. Hier ligt het Shebshi-gebergte en het hoogste punt van Nigeria namelijk de Dimlang die 2042 meter hoog is.

advertentie

Zuma Rock in de buurt van Suleja, Centraal-NigeriaPhoto: Jeff Attaway CC BY 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

Zonsondergang NigeriaFoto: Mikeudom CC 4.0 International no changes made

Nigeria is een tropisch land, hoewel er klimaatverschillen zijn door de grootte van het land en de hoogteverschillen. In het noorden valt minder neerslag dan in het zuiden. Er is hier sprake van een lange droge periode met een gemiddelde temperatuur van 26 °C. Aan neerslag valt er gemiddeld 900 mm per jaar. In het zuiden zijn er twee periodes met regen. Het kustgebied van Nigeria heeft een tropisch regenwoudklimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 °C en een gemiddelde neerslag van 4000 mm regen per jaar.

Planten en Dieren

Planten

Ogurugu NigeriaFoto: Bright Usani CC 4.0 International no changes made

Nigeria heeft gedeeltelijk tropisch regenwoud en deels droge savannen. De regenwouden zijn echter sterk in verval. De export van tropisch hardhout is inmiddels ook verboden. In het noordoosten van Nigeria zijn er woestijnsteppen. Centraal in Nigeria groeien struiken en verschillende bomen, zoals de baobab (apenbroodboom). Langs de kust groeien mangrovebossen en zijn er moerassen. Nigeria kent twee wildparken en acht beschermde gebieden.

Dieren

KolobusaapFoto: Ducan Wright CC 3.0 Unported no changes made

In Nigeria zijn verschillende soorten dieren, zoals de olifant, nijlpaard, giraffe, antiloop, buffel en de leeuw. In het zuidoosten leeft de bedreigde zeekoe, dit dier is zeer zeldzaam. In het regenwoud worden nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt. Enkele jaren geleden werden het reuzenzwijn en de kolobusaap ontdekt. Het totale aantal zoogdiersoorten wordt geschat op 250.

In Nigeria vindt men ook veel vogelsoorten zoals ooievaars, struisvogels en maraboes.

NIGERIA LINKS

Advertenties
• Hotels Nigeria
• Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets naar Nigeria
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over NIGERIA bij Bol.com

Nuttige links

Nigeria Startnederland (N+E)
Reisinformatie Nigeria (N)
Startpagina Nigeria (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems